Vi har tidigare tipsat om hur du använder Familjedelning med Apples Icloud för att dela på lagringsutrymme och inköp från App Store och Itunes Store. Det är ett praktiskt sätt för en familj att slippa dubbelköp utan att för den sakens skull behöva ge barnen tillgång till ditt App Store-konto.

Efter ett läsarmejl har vi dock upptäckt en miss i Apples tjänst. Om du laddar ner en gratisapp som fungerar som demo och använder köp-i-appen för att låsa upp den fullständiga versionen får dina familjemedlemmar inte tillgång till den upplåsta versionen, utan måste köpa den var och en för sig.

Det här är en stor skillnad mot appar som har separata lite-versioner och premiumversioner, och kan bli en dyr historia om alla i familjen ska göra köpet.

Att det fungerar så här har en logisk förklaring: Det skulle inte fungera så bra om engångsköp av till exempel virtuella mynt i ett spel delades av alla familjemedlemmar (vem skulle få mynten?). Men varför Apple inte har gjort skillnad på engångsköp av typen ”betala X kronor för att låsa upp funktionen Y” har vi inget bra svar på. Det kan helt enkelt bero på att företagets infrastruktur inte är flexibel nog att klara av att göra den distinktionen.

Det här kan du göra:

Om du upplever det här som ett stort problem kan du delvis kringgå det genom att logga in på ditt App Store-konto på alla familjemedlemmars enheter och ladda ner apparna med det kontot. Det är omständligt att behöva växla konto, och du kan behöva göra det även för att få hem uppdateringar. Har du ännu inte provat familjedelning kan det alltså vara värt att fundera över de här för- och nackdelarna innan du gör det.