Airpods må vara älskade av många, men den trådlösa tekniken har vissa nackdelar. Exempelvis om vi vill lyssna på något på flyget eller på gymmet, eller kanske från en tv-apparat. För ska vi lyssna från något som kräver en trådbunden koppling har vi inte mycket hjälp av Airpods; det finns ju som bekant ingen 3,5-millimetersladd att falla tillbaka på som det finns med många trådlösa over ear-hörlurar.

Det problemet försöker Airfly lösa genom att helt enkelt göra alla hörlursuttag tillgängliga för trådlösa hörlurar. Airfly har en egen 3,5 mm-plugg som kopplas in i ett 3,5 mm-uttag och sänder sedan vidare signalen till våra trådlösa hörlurar (alldeles oavsett om det är Airpods eller en annan typ av lur).

Missa inte! Vi testar IOS 11.4 – så bra är nya uppdateringen

Airfly
Foto: Twelve South

Vid första parkopplingen håller vi ned den enda knappen i fem sekunder och sätter sedan våra hörlurar i parkopplingsläge. Använder vi Airpods håller vi ned den lilla knappen på laddningsskalet ett par sekunder, så börjar lurarna leta efter en ny enhet att parkoppla till. Sedan kan det ta upp till 90 sekunder innan Airfly har hittat våra lurar, men lyckligtvis tar det bara så lång tid första gången vi gör detta.

Plötsligt har alltså ett helt vanligt 3,5 mm-uttag blivit ”trådlöst.” Perfekt för att kunna använda Airpods även på flygplanet, vid träningsmaskinen på gymmet eller kanske till en tv. (Använder vi Apple TV har den dock eget bluetooth-ljud).

Airfly
Airfly, här kopplad till 3,5 mm-utgången på en tv.

Bluetooth 4.1 används för ljudöverföringen, vilket i teorin ska ge en räckvidd på tio meter. I verkligheten kommer tjocka väggar och andra hinder förkorta räckvidden, men vi upplever inga egentliga problem i våra tester. Uppkopplingen är stabil under flera timmar i sträck och vi tappar aldrig kontakten förutom när vi går flera meter från Airfly.

Airfly har ett eget inbyggt batteri för att skicka ljudsignalen vidare från hörlursutgången till våra lurar. Batteriet ska hålla för åtta timmars lyssnande, och ungefär där landar också vi i vårt test.

När vi använt klart Airfly är det en god idé att stänga av enheten genom att hålla ned knappen i ett par sekunder. Dels för att spara lite batteri, men framför allt så att våra Airpods eller andra lurar automatiskt parkopplar till vår Iphone nästa gång istället för att söka efter Airfly.

Läs också! The Button: Styr hela ditt Homekit-hem med en knapp

Bra batteritid, men dum laddning

Tyvärr sker uppladdning via mikro-usb. Ett dumt val eftersom hela teknikvärden håller på att lämna mikro-usb till förmån för usb-c. Att bygga in en lightning-kontakt kostar troligen mer på grund av licensieringsavgifter till Apple, men Airfly är redan rätt dyr som den är. En hundralapp till hade vi nog klarat av för att kunna ladda Airfly med samma sladd som vi laddar våra Airpods och vår Iphone, för enkelhetens skull.

Airfly
Kvalitetskänslan är godkänd, men inte på Apple-nivå. Jony Ive hade aldrig tillåtit kontakter som inte är exakt i linje med varandra...

Airfly är liten till formen, tillverkad i en rätt billig plast och ser med sina rundade kanter lite grann ut som en Ipod från 00-talet. Den är mindre än hälften så stor som skalet till Airpods, och ryms utan problem i en ficka. Lätt att ta med på resa eller till gymmet, med andra ord.

Airfly
I förpackningen medföljer en 3,5 mm-sladd, en usb-sladd för laddning och en liten förvaringsväska som rymmer Airfly och tillhörande sladdar.

Airfly tillverkas av Twelve South, företaget som bara säljer tillbehör till Apple-prylar. Priset tycker vi är snudd på för högt. Det finns andra prylar som gör samma sak för under hundralappen, men jämför vi med liknande lite mer ”premium”-artade märken som Belkin är det väl ett okej pris. Airfly är dock den första att specifikt rikta in sig på Airpods- och Apple-användare med en matchande stil. Om det är värt 400 kronor är tveksamt, men Airfly är i alla fall den snyggaste (eller minst fula) bluetooth-sändare vi sett. Hade den haft lightning-ingång för laddning hade den dock känts mer prisvärd.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning