En vanlig anställd i Apples butiker i USA tjänar i genomsnitt motsvarande 22 500 kronor i månaden. En butikschef får i genomsnitt över 60 000 kronor. Men butiksjobb är företagets sämst betalda – vill du tjäna rejält gäller det att få jobb som rör utveckling, marknadsföring och andra områden.

Med hjälp av data från Glassdoor har Business Insider kartlagt löner på Apple och hittat de 23 bäst betalda jobben. Sajten har valt bort jobb med bara ett fåtal angivna löner.

I botten av listan, på plats 23, hittar vi ingenjörer som jobbar med kretsdesign i så kallad ASIC (application-specific integrated circuits), det vill säga specialchip för olika saker som minneshantering, men inte processorerna i A-serien. Dessa tjänar omkring 115 000 kronor i månaden.

På plats 10 hamnar ”senior software engineering manager”, en roll som handlar om att leda stora utvecklingsprojekt och alla anställda som jobbar med dem. De tjänar 140 000 kronor i månaden.

Förstaplatsen knips av ”senior director”, en hög chefsposition som återfinns inom olika delas av organisationen, på både teknik- och affärssidan. Ett exempel från Linkedin visar en person som är globalt ansvarig för utsmyckningen av Apples butiker. Dessa drar in i genomsnitt 224 000 kronor i månaden – 10 gånger mer än butikspersonalen alltså.