Förra året släppte Apple en stor uppdatering av IOS till version 10.4, och strax efter en uppdatering av Mac OS High Sierra till version 10.13.5 med en rad nyheter. Den kanske viktigaste av dessa var Meddelanden på Icloud, som nu är standard i både IOS 12 och Mac OS 10.14 Mojave.

Meddelanden på Icloud löser ett gammalt problem med Imessage, nämligen att meddelanden bara synkas till dina olika enheter så länge de är anslutna. Om ingen enhet är ansluten behålls inkommande meddelanden i molnet tills du ansluter en enhet, men så fort meddelandet har hämtats till en eller flera enheter försvinner det. De enheter som inte var online då kommer aldrig ta emot det.

Du kan alltså ha en konversation med någon på både Iphone och Mac men bara vissa meddelanden syns på varje enhet. Det enda sättet att se hela konversationen är att läsa på båda enheterna.

Med Meddelanden på Icloud har Imessage äntligen fått fullständig synk så att alla konversationer är kompletta och kan visas på alla dina Apple-prylar.

Så här enkelt aktiverar du det på IOS:

 1. Anslut din Iphone eller Ipad till en strömkälla och se till att du är ansluten till wifi, annars kommer dina existerande meddelanden inte synka upp till molnet.
 2. Öppna Inställningar -> Apple ID, Icloud, Itunes och App Store -> Icloud.
 3. Skrolla ned och slå på Meddelanden i listan över tillgängliga Icloud-funktioner.
 4. Vänta tills alla meddelanden har synkats.
Inställningar för Imessage på Mac

På Mac är det lika enkelt. Öppna Meddelanden och programmets inställningar (cmd-komma). Välj fliken Imessage och kryssa i Aktivera Meddelanden på Icloud. Klicka på Synkronisera nu för att direkt hämta alla meddelanden som samlats på Icloud.

Sms-koppling synkar sms och mms

Iphone har sedan länge haft en annan funktion för att delvis synka meddelanden mellan telefonen och en Mac: Sms-koppling. Den funktionen aktiverar du på Iphone i Inställningar -> Meddelanden -> SMS-koppling.

Nu när du kan använda Meddelanden på Icloud, finns det någon nytta med att fortfarande ha på sms-koppling?

Sms-koppling

Ja, för trots att den nya synkningsfunktionen heter ”Meddelanden” på Icloud handlar det i själva verket bara om Imessage-meddelanden. Genom att aktivera sms-koppling kommer eventuella sms och mms (gröna chattbubblor i Meddelanden) dyka upp på Macen också, och du kan skicka sms från datorn utan att ta fram mobilen.

Så här fungerar de olika konstellationerna av funktionerna:

 • Sms-koppling av, Meddelanden på Icloud av – sms/mms syns bara på Iphone, Imessage-meddelanden dyker upp på alla inloggade enheter med aktiv internetanslutning.
   
 • Sms-koppling på, Meddelanden på Icloud av – sms/mms syns på Iphone och den Mac du har aktiverat, Imessage-meddelanden dyker upp på alla inloggade enheter med aktiv internetanslutning.
   
 • Sms-koppling av, Meddelanden på Icloud på – sms/mms syns bara på Iphone, Imessage-meddelanden synkas till alla inloggade enheter, även efter att ha varit offline ett tag.
   
 • Sms-koppling på, Meddelanden på Icloud på – sms/mms syns på Iphone och den Mac du har aktiverat, Imessage-meddelanden synkas till alla inloggade enheter, även efter att ha varit offline ett tag.

Det kan så klart finnas specifika situationer då du bara vill att just Imessage ska synkas mellan enheterna, men för de flesta som har både Iphone och Mac är det vettigt att aktivera båda funktionerna.