I samband med utvecklarkonferensen WWDC presenterades Watch OS 5, en ny version av mjukvaran för Apple Watch.

Fokus den här gången ligger inte helt oväntat på hälsa, bland annat kan man utmana sina vänner på diverse tävlingar som ska hjälpa oss att hålla formen. Den som vinner får belöningar, vilket ska sporra våra tävlingsinstinkter. Jämfört med tidigare versioner har träningstyper för yoga och hajk lagts till. Dessutom kan du nu hålla koll på takten när du springer eller joggar.

Vidare bjuds vi på en ny walkie talkie-funktion som fungerar med både mobilnätet och wifi. Det här är tänkt att vara en funktion för familjer först och främst.

Watch OS 5

En annan glad nyhet är att notiser blir interaktiva, vilket innebär att du kan ta del av webben på din klocka.

Vi får även se ett antal förbättringar av Siri-urtavlan, till exempel kan tredjepartsappar visas och du kan även ta del av sportresultat. För att aktivera Siri räcker det att höja på armen.

Avslutningsvis blir det tal om en podcast-app, något som många har efterfrågat.

Betatestningen av Watch OS 5 inleds inom kort, skarp version väntas till hösten. Som vanligt blir det en gratis uppdatering för alla användare.


Tidigare:

Vår önskelista för Watch OS 5

Det har varit väldigt ont om rykten för det kommande Watch OS 5, som vi kommer att få se på WWDC måndagen den 4 juni. Delvis för att det lär vara lättare att hålla mjukvarauppdateringar hemliga från snokande ögon och öron än hårdvarunyheter, som till skillnad från mjukvara måste tillverkas av underleverantörer.

Men att det är tyst på ryktesfronten är naturligtvis ingen anledning att inte önska fler funktioner och förbättringar till klockans operativsystem. Här är sju nyheter vi hemskt gärna skulle se i Watch OS 5. Vissa är mer troliga än andra, men vi hoppas få se åtminstone några av dem snart.

Läs också! Snart dags för WWDC 2018: Det här väntar vi oss av Apple

Poddspelare på Apple Watch
Watchcast på Apple Watch

1. En riktig podcast-spelare

Ett rejält, inbyggt stöd för podcasts har varit märkligt frånvarande i Apple Watch ända sedan lanseringen år 2015. På senare tid har vi fått musikströmning direkt till klockan via Apple Music i 4g-versionen av klockan, och visst finns tredjepartsappar som kan spara poddar offline på klockan (vi har tidigare testat två sådana appar).

Men ett tydligt problem är den begränsning i Watch OS som gör att överföring av ljudfiler från Iphone till klocka bara kan ske över bluetooth. När vi pratar ljudfiler på tiotals och ibland hundratals megabyte går det plågsamt långsamt (utvecklare kan inte ens bygga in en förloppsindikator i sina klock-appar, så vi har ingen aning om hur långt överföringen hunnit).

Därför hoppas vi att Apple antingen bygger in en egen smartare Podcast-spelare i Watch OS 5, och även öppnar upp för utvecklare att skapa egna podd-appar på klockan synkronisera och spara våra podcasts lokalt på klockan. Så att vi smärtfritt kan lyssna på podd på Apple Watch och lämna mobilen hemma. Med Apple Watch 4G har ju detta blivit än mer aktuellt.


Watch OS 5
Här hade klockan kunnat visas om vi hade en skärm som aldrig släcks helt och hållet.

2. Always on-skärm

För de gånger vi sneglar på klockan på klockan utan att höja armen helt – exempelvis när vi sitter vid en dator – väcks inte alltid skärmen. För de tillfällena skulle en skärm som alltid visar klockan vara perfekt.

Apple Watch har redan en oled-skärm som gör det enklare att bygga in en sådan funktion. Det lär påverka batteritiden, men får vi önska fritt så är det här verkligen något vi vill se i Apple Watch. Alltför många gånger är skärmen svart när vi vill veta vad klockan är, vilket kräver ett extra litet knyck med armen.


Apple Music på Apple Watch
Bara med Apple Music kan vi strömma musik direkt till klockan.

3. Spotify för Apple Watch

Att skapa en Spotify-app för Apple Watch är naturligtvis Spotifys uppgift – inte Apples. Men vi skulle ändå vilja slå ett slag för musikstreaming direkt till klockan nu när Apple Watch 4G klarar det.

Vi önskar att Apple med Watch OS 5 gör det möjligt också för tredjepartstillverkare att skapa musikappar som kan strömma musiken direkt över 4g till klockan – och inte bara begränsar funktionen till det egna Apple Music. Och varför inte tillåta det även för Podcast-appar?

Apple Watch Series 3 4G 42mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4690 kr.

Bästa pris just nu: 4660 kr