Watch OS 5 är här för alla Apple Watch-modeller utom den allra första, som har en allt för långsam, enkärnig processor. Klockans operativsystem fortsätter på en bana som ända sedan Watch OS 3 har stakats ut för Apple Watch – det här är främst en träningsklocka och ett litet notisfönster. Watch OS 5 finslipar ytterligare på dessa bitar, samtidigt som den ger officiellt stöd för en funktion vi med blandat resultat har försökt få att fungera en längre tid nu – offline-poddar.

Med en allt snabbare och mer energieffektiv hårdvara (främst S4-chipet) kan Apple bygga in fler funktioner i Apple Watch, framför allt sådana som kräver fler beräkningar i bakgrunden. Flera av årets nya Apple Watch-funktioner finns i nya Series 4. Men även äldre klockor får några nyheter i och med Watch OS 5, som vi alltså kollar närmare på här.

Läs också! Apple Watch Series 4 – bäst har blivit mycket bättre


Test av Watch OS 5
Vandring är en av de nya träningsformerna i appen Träning.

Träning – klockan vet när du tränar, och när du borde

Apparna Aktivitet och Träning torde vara två av klockans mest använda. Träning är i stort fokus hos Apples smartklocka, och det visar även Watch OS 5. I aktivitetsappen kan vi nu utmana kompisar som är Apple Watch-bärare att nå gemensamma hälsomål.

För att snabbare och enklare nå våra mål och stänga våra ringar, har även Apple Watch-appen Träning förbättrats på flera fronter. Flera gånger frågar klockan oss om vi inte vill logga en snabb promenad som ett träningspass – ett tacksamt sätt att tillgodoräkna oss träning innan vi ens startat träningsappen. Avslutar vi träningen men glömmer att stoppa träningsappen kan klockan nu också påminna oss om det.

Test av Watch OS 5

Fler träningsformer torde ge fler anledningar att också använda klockan – nytt här är yoga och vandring. Sätter vi igång ett löppass kan klockan även hålla koll på tempot åt oss, och uppmärksamma oss om träningen går långsammare än vanligt. Allt är sådant som ger klockan ett ännu större träningsfokus än tidigare.


Notiser har fått sig en översyn

Notiser är en annan av klockans viktigaste områden, så det är mer än välkommet att Watch OS 5 har fått samma behandling av notiserna som IOS. Nu grupperas de efter app på samma sätt som i IOS 12 på Iphone och Ipad. Har vi flera notiser från samma app krävs det ett extra tryck för att se alla, men det kan vi leva med för att få ett notisflöde som inte blir oändligt långt.

Vi gillar också att vi direkt från Notiscenter kan stänga av notiser från att dyka upp på Apple Watch-skärmen, och istället låta de visas enbart på Iphone.


Test av Watch OS 5

Poddar offline – äntligen

När vi testade Watch OS 4 vid den här tiden förra året var möjligheten att spela upp poddar (och musik för den delen) en av de funktioner vi efterfrågade mest. Sedan dess har flera appar från tredje part försökt få detta att fungera via krångliga omvägar, och med blandat resultat.

Det är svårt att egentligen peka någon särskild nyhet som får Watch OS 5 att sticka ut (som Skärmtid eller prestandaförbättringarna i IOS 12 gör för Iphone), men det inbyggda offline-stödet för poddar är den kanske enskilt viktigaste förbättringen i år. Vi kan kolla igenom och lyssna på våra poddar genom Apples egna app Podcaster, och även synka dem för att lyssna på offline med trådlösa hörlurar på löppasset eller promenaden – utan telefon.

Använder vi inte Apples podcastspelare har vi ändå nytta av funktionen. Även utvecklare kan nu bygga in stöd för att offlinesynka poddar, utan konstiga fulhack som var fallet tidigare. Det gör att exempelvis den populära tredjepartsappen Overcast också har stöd för offline-poddar. Nu väntar vi bara att Spotify ska dyka upp på klockan med offline-stöd – något vi tyvärr verkar behöva vänta länge på.


Test av Watch OS 5
Siri-urtavlan finns alltjämt kvar. Den ska med maskininlärning bli allt bättre på att gissa vad vi vill.

Urtavlor – inga nya om du har en äldre klocka

Tyvärr finns inga nya urtavlor i Watch OS 5 den här gången, något vi alltid brukar få se med nya versioner av Watch OS. För den som slagit till på nya Apple Watch Series 4 finns några intressanta nya urtavlor, men inga för äldre klockor.

Som vanligt finns heller inget stöd för urtavlor från tredje part. Apple verkar vara oroliga för att tredjepartsutvecklare ska sabba Apple Watch-upplevelsen, då man fortsätter hålla klockans ”ansikte” stängt för utvecklare. Komplikationer från tredje part finns som vanligt, men inga kompletta urtavlor.

Test av Watch OS 5

En annan trevlig nyhet är att webben i miniformat nu har hittat till Apple Watch. Trycker vi på en länk i ett meddelande öppnas webbsidan i ett nytt, litet fönster. Det är förvånansvärt användbart om vi bara vill skumma en artikel eller kolla upp en webbsida. Nej, vi kommer inte börja surfa på nätet med klockan tack vare den här funktionen. Skärmen är för liten och vi blir snart trötta i armen. Däremot betyder det att vi slipper plocka upp vår Iphone så fort någon skickar en länk till oss. (Det skulle dock vara kul att se någon utvecklare försöka skapa en webbläsare på klockan, om inte annat för skojs skull).

På tal om utvecklare, för dem finns en bra nyhet som användare kommer märka ganska snabbt. Alla kan nu bygga in volymkontroller i sina appar. Det tog tre år, men nu är det till sist här. Det gör ljudappar från tredje part mycket mer användbara, och vi slippar byta till klockans egna app Nu spelas så fort vi vill ändra volym – extra viktigt om vi använder Airpods som saknar egna volymkontroller.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning