En del av oss har svårt att motstå frestelsen av alla nya häftiga appar som hela tiden släpps på App Store. Det gör det lätt att fylla Iphone och Ipad med tiotals eller rent av hundratals appar som både fyller hemskärm efter hemskärm och tar upp värdefullt lagringsutrymme.

Det finns ett enkelt inbyggt sätt att rensa bort gamla appar du inte längre använder, utan att behöva utgå från din egen uppfattning om hur ofta du använder dem.

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Iphone/Ipad-lagringsutrymme. Vänta tills den har laddat hela listan över appar. Här har det länge gått att se vilka appar som tar upp mest utrymme, men under varje appnamn kan du även se när du senast använda den.

Hitta oanvända appar på Iphone

På bilden ovan kan du till exempel se att undertecknad aldrig har öppnat Imovie på den här telefonen. Det är 650 megabyte som kan användas till att lagra fler foton istället. Genom att gå igenom listan och ta bort alla appar du inte har använt sedan en viss tid tillbaka frigör du utrymme och gör hemskärmen mer lättöverskådlig.

Nu för tiden har IOS även en funktion som heter Avlasta, som gör att oanvända appar automatiskt tas bort utan att tillhörande data försvinner, så att du någon gång i framtiden kan återinstallera dem och behålla exempelvis framsteg i spel. Men ibland är det bättre att se sanningen i vitögat och göra dig av med gammalt skräp, oavsett hur nostalgiskt det än får dig att känna dig.