Senaste uppdateringen (2018-11-12):

Ny antennteknik i nästa års Iphone?

Den ofta trovärdige analytikern påstår att Apple till nästa år kan byta från dagens så kallade Liquid Crystal Polymer-teknik (LCP) mot något som kallas Modified Pi-teknik (MPI). Användarna ska inte märka någon skillnad på skiftet, men enligt analytikern ser Apple flera fördelar med tekniken. Det skriver 9to5mac.

Apple ska enligt uppgifterna ha sämre möjligheter att pruta på priset på LCP-tekniken, bland annat för att tekniken är så avancerad och att få företag kan erbjuda den. MPI ska fem fabriker kunna tillverka i dagsläget.

Läs också! Test visar: Iphone XS har mycket bättre täckning än Iphone XR

Förändringen kan införas i samband med att Apple börjar införa 5G-teknik, men förändringen ska ske stegvis. 2018 års Iphone-modeller använder sig av sex LCP-antenner, medan Iphone år 2019 kan få fyra mpi-antenner och och två lcp-antenner.


Tidigare:

Mer pålitligt Face ID

De första ryktena om nästa års Iphone-modeller är redan här (se nedan), och precis som år 2018 väntas Apple släppa två oled-modeller samt en modell med lcd-skärm. Analytikern Ming-Chi Kuo tror nu också att Face ID kommer få en större förbättring, närmare bestämt med en ny så kallad ”flood illuminator”.

Det är den del av Face ID-systemet som lyser upp vårt ansikte, för att Face ID ska kunna skapa en djupkarta över ansiktet. En mer kraftfull flood illuminator kan i teorin minska risken för att annat synligt och osynligt ljus stör ansiktsavläsningen, något som borde ge en inloggning som fungerar bättre i fler miljöer.


Tidigare: 

Samma skärmstorlekar 2019?

Innan en av årets Iphone-enheter (Iphone XR) ens har hunnit släppas dyker redan rykten om nästa års Iphone-modeller upp. Det är den ofta trovärdiga analytikern Ming-Chi Kuo som enligt Macrumors hävdar att nästa års Iphone-modeller kan komma i samma storlekar som nuvarande modeller, det vill säga 5,8 tum, 6,5 tum samt en lcd-modell på 6,1 tum.

Analytikern tror också att nästa års Iphone-modeller – vad de nu kan tänkas att heta – även kommer få samma klass av vattentätning som sitter i nuvarande modeller, alltså ip68 som tillåter en nedsänkning två meter under vatten i upp till 30 minuter.

Naturligtvis ska alla rykten tas med en nypa salt, även om de kommer från relativt trovärdiga källor. Det är fortfarande ett år kvar innan vi lär få se nästa års Iphone-modeller, och inte heller Apple själva har alla detaljer spikade för nästa år.


Tidigare:

Slutet på en era: Lightning byts mot usb-c?

Apple har anammat usb-c helt och hållet på Mac. Både Macbook och Macbook Pro har enbart usb-c/thunderbolt 3-kontakter. Men på IOS-sidan har företaget envisats med att fortsätta använda lightning-kontakten.

Tidigare rykten har talat om att årets Iphone-modeller kommer få en ny laddare och att den medföljande lightning-kabeln kommer ha usb-c i andra ändan. Nu rapporterar Digitimes att Apple planerar att helt fasa ut lightning från och med nästa år.

Enligt sajten kommer Iphone 2019 utrustas med usb-c istället, vilket skulle göra att en typ av kabel kan användas för nästan alla Apple-produkter, och att användare som även har produkter från andra företag slipper ha mer än en sorts kabel.

Lightning-kontakten introducerades med Iphone 5 2012. Innan dess hade Iphone den gamla 30-pinnarskontakten från Ipod som hade hängt med ända sedan 2001.


Tidigare:

Trippelkamera för avancerad 3d

Ett nytt rykte från Economic Daily News påstår att Iphone 12, eller vad nästa års Iphone kommer kallas, kommer bestyckas med inte mindre än tre objektiv på Isight-kameran på baksidan. Uppgifterna kommer från Deutsche Securities analytiker Jialin Lu, som påstår att trippelkameran kommer möjliggöra ”avancerad 3d-uppfattning” som kan användas för augmented reality.

Bloomberg har tidigare rapporterat om liknande planer från Apple, men då påstods företaget använda laser, och Economic Daily News själva har rapporterat om trippelkamera förra månaden.


Tidigare:

Alla Iphone som släpps 2019 kan få oled

Andra intressanta uppgifter om nästa års Iphone kommer från sydkoreanska ET News. Nyhetssajten citerar branschkällor som hävdar att samtliga Iphone-modeller som släpps 2019 kommer att utrustas med oled-skärmar.

Iphone X
Oled-skärmen i Iphone X

I dagsläget används tekniken i Iphone X, men två av de tre förväntade Iphone-modeller som lanseras i år väntas ha oled-skärmar. 2019 ser skiftet alltså ut att fullbordas, om vi får tro ET News. Man uppger dock att om fler än tre Iphone släpps nästa år kan en eventuell fjärde modell tänkas köra vidare på lcd-tekniken.

Frågetecknet som återstår kring Apples oled-övergång handlar om leverantörsidan. I dagsläget anlitar man Samsung för att sätta oled-paneler på Iphone X, men har även ett samarbete med LG för oled-tekniken i Apple Watch. Bloomberg har pratat med experter som är skeptiska till huruvida Apple verkligen hinner säkerställa tillverkarnas flöde av oled-skärmar redan till nästa år, men förnekar inte att en fullskalig övergång troligen sker under de närmaste åren.

Alla analytiker är dock inte övertygade om att Apple kommer kunna sätta oled-skärmar i alla sina telefoner redan år 2019. Bloomberg citerar nu (ännu) fler analytiker som alla är skeptiska till om det verkligen blir 100 procent oled-skärmar nästa år.

Dels analytikern Jay Kwon på JP Morgan som menar att en billigare Iphone-modell med lcd-skärm är en viktig del av Apples prisstrategi, och att uteslutande använda oled-skärmar därför är otroligt. En annan analytiker, Jeff Pu, men å sin sida att det fortfarande år 2019 kommer vara svårt att få tag på tillräckligt många oled-skärmar att sätta i alla Apples Iphone-modeller.

Mycket osäkerhet alltså, och det är möjligt att inte ens Apple ännu bestämt sig för hur strategin för Iphone ser ut nästa år. Som tidigare nämnt är det dock troligt att Apple allt mer strävar åt använda oled-skärmar, och kanske också tillverka sina egna.