Senaste uppdateringen (2019-04-18):

Uppgifter: Alla årets Iphone får 12 megapixel i frontkameran

Enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att förbättra den främre kameran i samtliga modeller av Iphone. I stället för sju får vi se tolv megapixlar, något som kommer väl till pass vid självporträtt (selfies).

Dessutom får vi se trippelkamera på baksidan i modellerna på 5,8 och 6,5 tum. Det nya tillskottet är en vidvinkelkamera på 12 megapixlar som ska tillverkas av Sony, rapporterar 9to5mac.

Vad gäller lcd-modellen på 6,1 tum sägs det bli tal om dubbla kameror även i fortsättningen. Vill du ha riktigt bra kameror är det alltså modellerna med oled-skärm som du ska välja.

De nya modellerna av Iphone kommer med all sannolikhet att visas upp på ett event i september.

Uppdatering (2019-04-15):

Uppgifter: Tillverkningen av A13-processorer för Iphone 2019 inleds

Senaste nytt inför lanseringen av höstens nya modeller av Iphone är att serietillverkningen av den nya A13-processorn inleds inom kort, åtminstone om vi får lov att tro Digitimes.

Processorn tillverkas som vanligt av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) och med största sannolikhet blir det den sista processorn för Iphone som baseras på 7-nanometersteknik. Redan nästa år kommer de första processorerna som baseras på 5-nanometersteknik.

Jämfört med A12 Bionic kan vi räkna med att A13 är snäppet snabbare och aningen mer energisnål. Förmodligen blir det även tal om mer kraftfulla grafikkretsar och diverse förbättringar av Neural Engine, AI-kretsarna som bland annat används av Face ID, Animoji och porträttljus.

Uppdatering (2019-04-08):

Oväntade ryktet: Nästa Iphone får nya skärmstorlekar

Hittills har 2019 års Iphone-modeller av många bedömare ansetts vara direkta efterföljare till dagens Iphone XR, Iphone XS samt Iphone XS Max, med samma skärmstorlekar på 6,1 tum, 5,8 tum samt 6,5 tum.

Men under måndagsmorgonen hävdade den japanska bloggen Macoatakara något oväntat att den ena av Apples två oled-modeller – Iphone XS på 5,8 tum – kan växa till 6,1 tum istället. Detta enligt ”pålitliga källor bland kinesiska underleverantörer.”

Anledningen ska vara att oled-modellerna ska kunna få plats med det omsusade trippelkamerasystemet på baksidan – därför måste den mindre modellen växa något. Telefonmodellerna kan även bli 0,4 mm tjockare än tidigare, medan själva kamerahuset på baksidan kan sticka ut 0,25 mm mindre än tidigare.

Alla rykten ska naturligtvis tas med en nypa salt, men Macotakara har relativt ofta haft riktig information om framtida modeller.


Uppdatering (2019-04-05):

Läckt bild visar Iphone-chassi med tre kameror

Den läckta bilden påstås visa en del den interna strukturen till 2019 års Iphone-modeller, och dök först upp på det kinesiska sociala mediet Weibo, rapporterar Appleinsider. Bilden visar ett chassi som stämmer överens med tidigare rykten om att höstens Iphone kan få tre kameror på baksidan.

Iphone 2019 chassi

Det rör sig fortfarande om tidiga uppgifter, men på bilden syns tydligt tre utskärningar för kameror, och två hål som kan vara en blixt samt en sensor av någon typ, exempelvis en 3d-sensor för att ge djupavkänning även till kamerorna på baksidan.


Uppdatering (2019-04-02):

Uppgifter: Iphone 2019 får större batterier – för bättre trådlös laddning

Enligt tidigare rykten ska årets kommande Iphone-modeller, likt Samsungs senaste Galaxy-modeller, få stöd för bilateral trådlös laddning – det vill säga trådlös laddning som fungerar åt två håll. Det ska göra att vi kan ladda upp Airpods (med trådlöst laddningsskal) eller kanske till och med en annan Iphone från vår egen telefon.

För att det inte ska göra slut på Iphones eget batteri alltför snabbt ska batterierna i kommande Iphone-modeller bli större än idag, detta enligt uppgifter från den välkända analytikerna Ming-Chi Kuo och rapporterat av Macrumors.

Batteriet i Iphone XS Max kan bli mellan 10-15 procent större, medan Iphone XS-batteriet kan växa mer: Mellan 20-25 procent. Iphone XR väntas dock få ett ungefärligen lika stort batteri, det kan som mest bli fem procent större, om uppgifterna stämmer.


Uppdatering (2019-03-29):

Det här kan vara första läckta bilden på ”Iphone 11”

Vårtider brukar betyda en hel del läckta ritningar, renderingar och så småningom bilder på höstens kommande Iphone-modeller. Kanske får vi nu se den första ritningen av vad som kan vara höstens nya Iphone 11 – eller vad den nu kan tänkas heta.

Den här bilden (se tweeten ovan) påstås visa nästa Iphones metallchassi, med en tydlig utskärning för trådlös laddning. Slashleaks postade bilden först, och även om det inte varit möjligt bekräfta att det verkligen rör sig om en läckt Iphone finns intressanta detaljer här.

Som utskärningarna vid placeringen för kameran, som antyder att nästa Iphone kan få tre kameror på baksidan, något som det också ryktats om tidigare. Här finns också hål för en blixt, samt en extra utskärning som vi inte vet vad den är till för – men kanske en 3d-sensor för att möjliggöra en djupavkännande kamera även på baksidan. Något som också ryktats för nästa Iphone.

Telefonmodellen kallas här Iphone XI. Som vanligt ska vi dock ta rykten som dessa med en stor nypa salt.


Uppdatering (2019-03-24):

Uppgifter: Nästa Iphone kan ladda andra prylar trådlöst – och få snabbare laddare

Enligt ny information från japanska Apple-bloggen Macotakara kommer 2019 års Iphone-modeller utrustas med så kallad bilateral trådlös laddning. När vi aktiverar ett särskilt läge ska telefonen via sin egen inbyggda trådlösa laddning kunna ladda upp även en Apple Watch, Airpods med trådlöst laddningsskal och andra prylar.

Det är faktiskt andra gången vi hör dessa uppgifter. Redan idag kan exempelvis Samsung Galaxy S10 ladda upp Samsungs trådlösa hörlurar Earbuds från telefonens baksida.

Ipad Pro
Ipad Pro skeppas idag med en 18 watt snabb usb-c-laddare.

Macotakara nämner också att Iphone till slut kan få den snabbare 18 watt-laddare som först ryktades komma till 2018 års Iphone-modeller. Med det kommer också en ny usb-c-sladd i förpackningen, men porten på Iphone förväntas även i fortsättningen bli lightning.


Uppdatering (2019-03-15):

Nya uppgifter om kamerorna i nästa Iphone

Senaste uppgiften om årets modeller av Iphone är vi får se en trippelkamera på baksidan i de båda toppmodellerna, alltså efterföljarna till Iphone XS och XS Max.

Enligt den japanska tekniksajten Macotakara kommer utformningen att påminna om hur det ser ut på Huawei Mate 20 Pro. Med andra ord kommer de tre kamerorna och blixten att placeras i en rektangulär ruta.

Dessutom får vi veta att Apple behåller samma storlekar som i 2018 års modeller, det vill säga 5,8 och 6,5 tum.

Uppgifterna baseras som vanligt när det gäller Macotakara på information från kinesiska underleverantörer.

Uppdatering (2019-02-18):

Glas med bättre grepp och större batterier

Den erkända analytikern Ming-Chi Kuo verkar ha kommit över en hel del uppgifter om Apples framtida produkter, däribland hur företagets Iphone-uppdateringar blir 2019. Det skriver Macrumors. Om analytikerns uppgifter stämmer kan Iphone få följande nyheter:

  • Glaset byts mot frostat glas för ett nytt utseende och bättre grepp
  • Möjlighet att till så kallad bilateral trådlös laddning, en Iphone kan ladda upp även andra enheter trådlöst.
  • Face ID förbättras med framför allt starkare ljus (en mer kraftfull flood illuminator).
  • Större batterier.
  • Trippelkamera med vidvinkel, ultravidvinkel och teleobektiv.
  • Iphone XR uppgraderas till 4 GB arbetsminne.
  • Alla Iphone-modeller kan få stöd för Ultra wide band (uwb) för bättre navigering och positionering inomhus.

Apples uppges behålla sin nuvarande modellflora med en lyxigare oled-serie på 5,8 eller 6,5 tum, samt en något billigare lcd-modell på 6,1 tum. Enligt uppgifterna kommer alla Iphone-modeller skippa usb-c och behålla lightning-porten. Någon mindre flärp blir det enligt analytikern inte heller tal om.


Uppdatering (2019-02-12):

Iphone 2019 kan behålla den långsamma 5 watt-laddaren

Om Iphone ska få lightning eller usb-c spretar fortfarande ryktena. Nu stämmer även den japanska sajten Macotakara in i rykteskören – och hävdar att höstens Iphone-modeller kommer få lightning-kontakt även i år.

Dessutom hävdar Macotakara intressant nog att Apple kommer skicka med samma, långsamma fem watt-laddare med usb-a-kontakt i ena änden som följt med Iphone i alla tider. Den som vill snabbladda sin Iphone får även i fortsättningen köpa till en snabbare laddare separat. Anledningen ska helt och hållet vara för att hålla kostnaderna nere.

Enligt sajten ska Apple även i fortsättningen skicka med Earpods med lightning-kontakt.


Uppdatering (2019-01-31):

Uppgifter: Apple testar Iphone med usb-c och 3d-kameror

Efterföljarna till Iphone XS och Iphone XS Max är redan under testande, med kodnamn D42 och D43, enligt nya uppgifter från Bloomberg. En uppföljare planeras även till Iphone XR. De två toppmodellerna, XS, kan enligt uppgifterna få tre kameror på baksidan, möjligen är en av kamerorna en ny vidvinkelkamera.

Apple ska även testa ett nytt kamerasystem till 2020 års Iphone där en av kamerorna är en 3d-kamera, med syfte att ge bättre ar-appar och ar-spel. Detta ska ha varit planerat redan till 2019 års Iphone-modeller, men skjutits på framtiden.

Enligt uppgifterna testar Apple också prototyper av 2019 års Iphone-modeller med en usb-c istället för lightning-kontakt nedtill. Om Iphone får usb-c är oklart – och kanske ännu inte beslutat hos Apple – men skulle i så fall vara första gången sedan 2012 som Iphone byter port.


Uppdatering (2019-01-18):

Iphone XR kan få bättre täckning i nästa uppdatering

Vissa uppgifter pekar mot att de 2x2 mimo-antenner som sitter i Iphone XR idag kan uppgraderas till 4x4 mimo nästa version av Iphone XR (eller vad den nu kommer att heta). Mimo-antenner ger enkelt sagt större bandbredd när vi kommunicerar via wifi, 3G och 4G, och med det potentiellt bättre hastigheter.

Iphone XR kan få bättre antenner

Uppgifterna rapporteras av Appleinsider och presenterades först i en rapport från Barclays. Appleinsider skriver dock att det varit svårt att bedöma om rapporten bygger på faktisk information från källor, eller om det rör sig om en lös spådom om framtiden.

Iphone XS har redan 4x4 mimo-antenner och kan i bästa fall ge upp till dubbla hastigheten över 4G jämfört med Iphone XR. Dessutom har Iphone XS bättre förutsättningar för bättre mottagning även i områden med dålig täckning.


Uppdatering (2019-01-17):

Iphone 2019 kan få ny frontkamera – men kanske inte usb-c

Dagens frontkamera på sju megapixlar kan bjuda på ännu lite fler detaljer nästa år med hela tio megapixlar, i alla fall om vi ska tro uppgifter från Steve Hemmerstoffer från sajten Onleaks, som han delat med den indiska sajten Compara Raja (det vill säga samma källor som nyligen producerat renderingar på kommande Iphone-modeller).

Enligt dessa uppgifter kommer en av de påstått tre kamerorna på baksidan få en upplösning på tio megapixel, en annan 14 megapixel. Idag har Iphone XS två kameror på baksidan på vardera 12 megapixel.

Återigen nämns uppgifter om att Apple kommer kunna göra sensorhuset mer kompakt till nästa års Iphone-modeller, så kanske kan vi räkna med en något mindre ”flärp”. Nya uppgifter är att telefonerna uppges få ett batteri som inte är lika L-format som det är idag. Logikkortet kan samtidigt placeras ovanpå batteriet.

De renderingar vi sett (se mer nedan) visas dessutom med lightning-port, inte usb-c-port som en del uppgifter pekar mot. Det är dock fortfarande tidigt för Iphone-rykten när vi ganska nyligen börjat skriva 2019, så visst ska vi ta även dessa rykten med en nypa salt.


Uppdatering (2019-01-16):

Nya renderingar visar ”Iphone 11” – kan få mindre flärp

Rykten som bland annat The Wall Street Journal rapporterat hävdar att nästa Iphone kan få tre kameror på baksidan, åtminstone i någon av modellerna. Dessutom kan ”flärpen” som rymmer komponenterna för frontkameran och Face ID krympa något. Rykten nämner inte något om exakt hur det här kan se ut, men sajten Onleaks har tillsammans med sajten Compare Raja tagit fram renderingar på hur de tänker sig att det här kan se ut.

Iphone 11
Foto: Onleaks/Compare Raja

Renderingarna visar dels den mindre flärpen på framsidan (kanske får vi tillbaka batteriprocenten i topp om flärpen krymper), och på baksidan en trippelkamera som är horisontellt placerad istället för vertikalt som idag. Under den mittplacerade kameran ryms även en mikrofon.

Några verkliga bilder eller läckta delar på kommande Iphone-modeller har fortfarande inte läckt ut, men de första brukar dyka upp någon gång på vårkanten.


Uppdatering (2019-01-12):

Iphone kan få stöd för Wifi 6 i år

Wifi 6, eller 802.11ax som det tidigare kallades är uppföljaren till dagens 802.11ac, och ska vi tro uppgifter från analytikern Blaine Curtis på Barclays arbetar Apple på att ge 2019 års Iphone-modeller stöd för standarden. Det rapporterar Macrumors.

Wifi 6 ska ge högre överföringshastigheter, bättre prestanda även i trafiktunga miljöer som konserter, konferenslokaler och liknande samt ge vara mer strömsnål, vilket är bra för batteridrivna enheter.

wifi 6
Med de nya wifi-namnen kommer även ny symboler för wifi.

Det är knappast någon panik med att införa nya wifi-standander. Några av de första konsument-routrarna med stöd för Wifi 6 har precis visats upp på CES-mässan i Las Vegas och under 2019 kommer standarden bli mer brett tillgänglig för konsumenter. Iphone fick 802.11ac första gången med Iphone 5 år 2013.

Läs mer! Wifi får nya namn – ska bli enklare att hålla koll på de olika versionerna


Uppdatering (2019-01-12):

Wall Street Journal: Tre nya Iphone-modeller även i år

Årets nya Iphone-modeller väntas som vanligt lanseras i september, och efter vinterns svaga försäljning lär intresset för vad Apple tar sig till vara extra högt.

Wall Street Journal rapporterar nu att det kommer bli tre modeller igen, och precis som förra året två med oled-skärm och en billigare med lcd-skärm som en direkt uppföljare till Iphone XR.

Enligt tidningen kommer toppmodellen ha en ny trippelkamera på baksidan, något vi har sett rykten om även tidigare. Med den uppgraderingen påstås Iphone XR-ersättaren också förbättras med dubbelkamera för ”äkta” bokeh-effekt och zoom.


Uppdatering (2019-01-05):

Märkligt rykte hävdar att Iphone kan få Touch ID igen

2019 har precis hunnit ta sin början, men rykten om höstens Iphone-modeller cirkulerar redan. Analytikern Jean Baptiste Su från företaget Atherton Research hävdar att åtminstone en ny Iphone-modell kan få följande nyheter (via Macrumors):

  • Usb-c-kontakt
  • En mindre ”flärp”
  • Touch ID under skärmen

Två av ryktena är inte helt otänkbara. Då 2018 var ett ”S-år” för Iphone väntas en lite mer omgjord design inför nästa år. Ett mindre sensorhus (ibland kallat ”flärp”) kan vara en del av detta, och kanske kan Iphone liksom Ipad få usb-c-kontakt nästa år.

Mindre troligt är dock att Touch ID gör en återkomst, även om tekniken för att placera sådana sensorer under skärmar har förbättrats rejält till dess. Face ID är säkrare än Touch ID, och inte minst skulle det sända en konstig signal till användare om att Face ID kanske inte håller måttet.

Vi lär få se många fler rykten fram till september 2019, då nästa generation Iphone väntas presenteras.


Tidigare:

Ny antennteknik i nästa års Iphone?

Den ofta trovärdige analytikern påstår att Apple till nästa år kan byta från dagens så kallade Liquid Crystal Polymer-teknik (LCP) mot något som kallas Modified Pi-teknik (MPI). Användarna ska inte märka någon skillnad på skiftet, men enligt analytikern ser Apple flera fördelar med tekniken. Det skriver 9to5mac.

Apple ska enligt uppgifterna ha sämre möjligheter att pruta på priset på LCP-tekniken, bland annat för att tekniken är så avancerad och att få företag kan erbjuda den. MPI ska fem fabriker kunna tillverka i dagsläget.

Läs också! Test visar: Iphone XS har mycket bättre täckning än Iphone XR

Förändringen kan införas i samband med att Apple börjar införa 5G-teknik, men förändringen ska ske stegvis. 2018 års Iphone-modeller använder sig av sex LCP-antenner, medan Iphone år 2019 kan få fyra mpi-antenner och och två lcp-antenner.


Tidigare:

Mer pålitligt Face ID

De första ryktena om nästa års Iphone-modeller är redan här (se nedan), och precis som år 2018 väntas Apple släppa två oled-modeller samt en modell med lcd-skärm. Analytikern Ming-Chi Kuo tror nu också att Face ID kommer få en större förbättring, närmare bestämt med en ny så kallad ”flood illuminator”.

Det är den del av Face ID-systemet som lyser upp vårt ansikte, för att Face ID ska kunna skapa en djupkarta över ansiktet. En mer kraftfull flood illuminator kan i teorin minska risken för att annat synligt och osynligt ljus stör ansiktsavläsningen, något som borde ge en inloggning som fungerar bättre i fler miljöer.


Tidigare: 

Samma skärmstorlekar 2019?

Innan en av årets Iphone-enheter (Iphone XR) ens har hunnit släppas dyker redan rykten om nästa års Iphone-modeller upp. Det är den ofta trovärdiga analytikern Ming-Chi Kuo som enligt Macrumors hävdar att nästa års Iphone-modeller kan komma i samma storlekar som nuvarande modeller, det vill säga 5,8 tum, 6,5 tum samt en lcd-modell på 6,1 tum.

Analytikern tror också att nästa års Iphone-modeller – vad de nu kan tänkas att heta – även kommer få samma klass av vattentätning som sitter i nuvarande modeller, alltså ip68 som tillåter en nedsänkning två meter under vatten i upp till 30 minuter.

Naturligtvis ska alla rykten tas med en nypa salt, även om de kommer från relativt trovärdiga källor. Det är fortfarande ett år kvar innan vi lär få se nästa års Iphone-modeller, och inte heller Apple själva har alla detaljer spikade för nästa år.


Tidigare:

Slutet på en era: Lightning byts mot usb-c?

Apple har anammat usb-c helt och hållet på Mac. Både Macbook och Macbook Pro har enbart usb-c/thunderbolt 3-kontakter. Men på IOS-sidan har företaget envisats med att fortsätta använda lightning-kontakten.

Tidigare rykten har talat om att årets Iphone-modeller kommer få en ny laddare och att den medföljande lightning-kabeln kommer ha usb-c i andra ändan. Nu rapporterar Digitimes att Apple planerar att helt fasa ut lightning från och med nästa år.

Enligt sajten kommer Iphone 2019 utrustas med usb-c istället, vilket skulle göra att en typ av kabel kan användas för nästan alla Apple-produkter, och att användare som även har produkter från andra företag slipper ha mer än en sorts kabel.

Lightning-kontakten introducerades med Iphone 5 2012. Innan dess hade Iphone den gamla 30-pinnarskontakten från Ipod som hade hängt med ända sedan 2001.


Tidigare:

Trippelkamera för avancerad 3d

Ett nytt rykte från Economic Daily News påstår att Iphone 12, eller vad nästa års Iphone kommer kallas, kommer bestyckas med inte mindre än tre objektiv på Isight-kameran på baksidan. Uppgifterna kommer från Deutsche Securities analytiker Jialin Lu, som påstår att trippelkameran kommer möjliggöra ”avancerad 3d-uppfattning” som kan användas för augmented reality.

Bloomberg har tidigare rapporterat om liknande planer från Apple, men då påstods företaget använda laser, och Economic Daily News själva har rapporterat om trippelkamera förra månaden.


Tidigare:

Alla Iphone som släpps 2019 kan få oled

Andra intressanta uppgifter om nästa års Iphone kommer från sydkoreanska ET News. Nyhetssajten citerar branschkällor som hävdar att samtliga Iphone-modeller som släpps 2019 kommer att utrustas med oled-skärmar.

Iphone X
Oled-skärmen i Iphone X

I dagsläget används tekniken i Iphone X, men två av de tre förväntade Iphone-modeller som lanseras i år väntas ha oled-skärmar. 2019 ser skiftet alltså ut att fullbordas, om vi får tro ET News. Man uppger dock att om fler än tre Iphone släpps nästa år kan en eventuell fjärde modell tänkas köra vidare på lcd-tekniken.

Frågetecknet som återstår kring Apples oled-övergång handlar om leverantörsidan. I dagsläget anlitar man Samsung för att sätta oled-paneler på Iphone X, men har även ett samarbete med LG för oled-tekniken i Apple Watch. Bloomberg har pratat med experter som är skeptiska till huruvida Apple verkligen hinner säkerställa tillverkarnas flöde av oled-skärmar redan till nästa år, men förnekar inte att en fullskalig övergång troligen sker under de närmaste åren.

Alla analytiker är dock inte övertygade om att Apple kommer kunna sätta oled-skärmar i alla sina telefoner redan år 2019. Bloomberg citerar nu (ännu) fler analytiker som alla är skeptiska till om det verkligen blir 100 procent oled-skärmar nästa år.

Dels analytikern Jay Kwon på JP Morgan som menar att en billigare Iphone-modell med lcd-skärm är en viktig del av Apples prisstrategi, och att uteslutande använda oled-skärmar därför är otroligt. En annan analytiker, Jeff Pu, men å sin sida att det fortfarande år 2019 kommer vara svårt att få tag på tillräckligt många oled-skärmar att sätta i alla Apples Iphone-modeller.

Mycket osäkerhet alltså, och det är möjligt att inte ens Apple ännu bestämt sig för hur strategin för Iphone ser ut nästa år. Som tidigare nämnt är det dock troligt att Apple allt mer strävar åt använda oled-skärmar, och kanske också tillverka sina egna. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 11700 kr.

Bästa pris just nu: 11000 kr