Senaste uppdateringen (2019-08-16):

Uppgifter: Iphone 11 delar komponenter med Galaxy Note 10

Samsung tillverkar redan de oled-skärmar som sitter i Iphone XS-varianterna, och med nästa Iphone kan samarbetet bli ännu tätare.

Enligt uppgifter från sydkoreanska industrikällan The Elec, rapporterat via 9 to 5 Mac, kan flera skärmkomponenter som sitter i Samsungs Galaxy S10 respektive Note 10 också hamna i Iphone 11.

För dagens Iphone XS och Iphone XS Max ska Apple enligt uppgift använda sig av egna, specialgjorda komponenter kring skärmen, men med kommande Iphone-modeller ska fler komponenter delas med Samsung, om uppgifterna stämmer.

Förklaringen är okänd (även exakt vilka komponenter det rör), men kanske handlar det om att Samsungs delar numera möter Apples kvalitetskrav, eller att Apple får ett bättre pris på hela skärmen om fler komponenter delas mellan olika enheter.


Uppdatering (2019-08-15):

IOS-beta avslöjar: Nya Iphone lanseras den 10 september

I den sjunde betaversionen av IOS 13 finns en skärmdump som tycks avslöja när det är dags för årets modeller av Iphone att presenteras. Datumet på kalender-appen är nämligen satt till tisdagen den 10 september, något som låter rimligt med tanke på att Apple brukar lansera sina mobiltelefoner under den andra veckan i september.

Skärmdump från IOS 13
Så här ser skärmdumpen från IOS 13-betan ut.

Macrumors påpekar att en liknande skärmdump upptäcktes inför förra årets lansering och då stämde datumet till punkt och pricka. Då var det onsdagen den 12 september som gällde, vilket beror på att man inte vill lansera nya produkter den 11 september som är årsdagen för attacken mot World Trade Center 2001.

En lansering den 10 september borde innebära att säljstarten sker den 20 september, vilket i sin tur betyder att den skarpa versionen av IOS 13 borde skickas ut den 18 september.


Uppdatering (2019-08-14):

Uppgifter: Apple slopar "Iphone" på baksidan av årets modeller

Lanseringen av höstens nya modeller av Iphone närmar sig med stormsteg. Senaste nytt på ryktesfronten är att Apple sägs ha bestämt sig för att ta bort Iphone-märkningen från baksidan.

Anledningen till förändringen är att få till ett mer stilrent utseende, särskilt som alla lär veta att det är en Iphone ändå med tanke på Apple-loggan. Eventuellt handlar det även om att förbereda för ett framtida namnbyte till Apple Phone.

Uppgiften sägs komma från en anställd på Foxconns fabrik i Kina där de nya modellerna tillverkas. Samma person hävdar dessutom att batteriet i efterföljaren till Iphone XS Max kommer att ha en kapacitet på 3 969 milliamperetimmar, samt att lagringsalternativen blir 64, 256 och 512 gigabyte.

De nya modellerna av Iphone visas troligtvis upp på ett event i september.


Uppdatering (2019-08-13):

Uppgifter: Höstens Iphone väntas heta Iphone 11

En tillverkare av mobilskal stämmer nu in i tidigare uppgifter om att nästa Iphone kan heta Iphone Pro, men kommer också med nya detaljer, skriver iphonesoft.fr. ESR, som företaget heter, hävdar att modellerna får följande namn:

 • Iphone 11 (ersätter Iphone XR)
 • Iphone 11 Pro (ersätter Iphone XS)
 • Iphone 11 Max, alternativt Iphone 11 Pro Max (som ersätter Iphone XS Max).
 

Fortfarande ska vi ta uppgifterna med en nypa salt. Skaltillverkare kan ofta få viss förhandsinformation från Apple för att hinna börja tillverka skal till de nya Iphone-modellerna, men ibland tolkas information felaktigt och inte minst namngissningarna kan bli fel. Ett bra exempel är Iphone X, som längre ansågs skulle få namnet Iphone 8.


Uppdatering (2019-08-11):

Uppgifter: "Iphone Pro" en av årets nya modeller

Nya uppgifter gör gällande att toppmodellen troligtvis får namnet Iphone Pro. Bakom uppgiften står Coinx, ett Twitterkonto som var först ut med att avslöja namnen på Iphone XS, XS Max och XR förra året. Samma konto har även varit först med andra uppgifter under det senaste året, däribland avslöjandet om en ny modell av Ipad Mini.

Med tanke på att Apple redan har produkter som Mac Pro, Imac Pro, Macbook Pro och Ipad Pro i sitt produktutbud vore det logiskt med Iphone Pro också. Men om det även kan bli tal om Iphone Air och Iphone Mini på sikt återstår att se.


Uppdatering (2019-08-01):

Uppgifter: Iphone kan få Apple Pencil-stöd i höst

Nu gör ett gammalt rykte sin återkomst. Analytiker på Citi Research tror nämligen att stöd för
Apple Pencil är en tänkbar, ny funktion i höstens Iphone-modeller. Det skriver Business Insider. Idag är Apple Pencil bara kompatibel med företagets Ipad-modeller.

Apple Pencil på Iphone

Redan förra sommaren cirkulerade liknande rykten, efter att den erkända analytikern Ming-Chi Kuo sagt att det är en möjlighet att stödet kommer ”någon gång” i framtiden. Då kallade vi det sommarens konstigaste rykte, och inget Apple Pencil-stöd kom i höstens modeller.

Inga andra rykten pekar mot ett Apple Pencil-stöd, så vi får ta dessa uppgifter med en stor näve salt.


Uppdatering (2019-07-23):

Ny Taptic Engine och smarta kamerafunktioner

Sajten 9to5Mac har presenterat ny information om vad vi kan förvänta oss av nya Iphone.

Det rör sig som väntat om tre olika modeller: D42 (Iphone12,3) som ersätter Iphone XS, D43 (iPhone12,5) som ersätter Iphone XS Max och N104 (iPhone12,1) som ersätter Iphone XR. De två förstnämnda har oled-skärmar, medan den sistnämnda har en lcd-skärm.

På insidan återfinns den nya A13-processorn som sägs ha kodnamnet Cebu. Dessutom erbjuds en uppdaterad Taptic Engine, det vill säga motorn som känner av hur hårt du trycker på skärmen. Kodnamnet för denna är Leap Haptics.

Vad gäller kamerorna sägs vi få se Smart Frame, en ny funktion som gör det möjligt att ändra bildens komposition i efterhand. Dessutom får vi se stöd för super slow-motion, det vill säga 120 bildrutor per sekund, i den främre kameran.

Avslutningsvis väntas Apple behålla lightning-kontakten, med andra ord får övergången till usb-c vänta vad gäller Iphone.


Uppdatering (2019-07-19):

Trovärdigaste titten hittills – är det här höstens Iphone?

Iphone 11, Iphone XI, eller vad den nu kan tänkas heta – i vilket fall som helst är det inte långt kvar tills vi får se nästa generation Iphone. Lansering lär ske i början av september, med leverans några veckor senare.

Läckta bilder har cirkulerat under året, men nu har också de kanske mest trovärdiga dummy-modellerna hittills dykt upp i händerna på bland annat youtubern Marques Brownlee. Modellerna är troligen till för att skal- och tillbehörstillverkare ska kunna ta fram Iphone-skal lagom till lanseringen.

Modellerna ser väldigt välgjorda ut, och stämmer överens med tidigare rykten om nästa generation Iphone. Även dessa dummymodeller har en rejäl blaffa till kamerasystem på ena delen av telefonens baksida. Hur nära sanningen de är får vi se i september.


Uppdatering (2019-07-08):

Bilder säga visa nya moderkort för Iphone

Sajten Slashleaks har publicerat ett antal bilder som påstås visa hur de nya moderkorten ser ut.

Till skillnad från moderkorten som används i Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR är de nya korten formade som en rektangel i stället för ett L. Det kan i sin tur innebära att Apple tänker satsa på ett större batteri, rapporterar 9to5mac.
 

Moderkort
Så här sägs de nya moderkorten se ut.

Nyligen publicerade Slashleaks även ett antal cad-bilder som sägs föreställa de nya modellerna. De är i linje med tidigare rykten, vilket bland annat innebär att vi får se en tredje kamera i uppföljarna till Iphone XS och Iphone XS Max.
 
Uppföljare till Iphone XS
Uppföljaren till Iphone XS sägs se ut så här.
Läckta cad-bilder används av tillbehörstillverkare för att ta fram nya skyddsfodral och liknande, så sannolikheten att bilderna är äkta får bedömas som hyfsat hög.


Tidigare (2019-06-14):

Analytiker: Höstens Iphone kommer "sakna nyhetsvärde”

Om du tyckte att Iphone XS saknade större nyheter jämfört med Iphone X lär det inte bli mycket bättre till höstens Iphone-modeller. Enligt analytiker från Mizuho Securities förväntas höstens Iphone-modeller ”sakna nyhetsvärde”, skriver Appleinsider.

Höstens Iphone-upplägg lär bli mer eller mindre detsamma, med en lcd-modell och två oled-modeller. Några nya funktioner ryktas komma, som större och batterier och trådlös laddning åt två håll. Största nyheterna lär en ny A13-processor och kamerasystemet på baksidan bli, som ryktas bli fler till antalet – tre kameror på efterföljaren till Iphone XS och två på efterföljaren till Iphone XR.

Vidare tros 3D Touch försvinna, och skärmkanterna kan krympa en aning. Men i övrigt är det i stort sett desamma telefoner, enligt ryktena.


Uppdatering (2019-06-13):

Nästa Iphone XR kan få 6 procent större batteri

Dagens Iphone XR har redan den bästa batteritiden i en Iphone hittills, och det ser inte ut att bli sämre i nästa generation. Enligt nya uppgifter från koreanska The Elec ska 2019 års version av det något billigare Iphone-alternativet få ett 5,7 procent större batteri.

Batteriet blir om uppgifterna stämmer 3 110 mAh stort, mot 2 942 i dagens Iphone XR. Det är fortfarande mindre än Iphone XS Max, som idag har ett 3 174 mAh stort batteri idag (men denna modell driver också en betydligt större och mer högupplöst skärm).

Analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare hävdat att batterikapaciteten kan öka upp till hela 25 procent i årets modeller, detta för att bland annat mäkta med den trådlösa tvåvägsladdning som modellerna ryktas få.


Uppdatering (2019-06-05):

Fler tecken på att långa tryck ersätter 3D Touch i nästa Iphone

IOS 13 bjuder på många intressanta nyheter och fler detaljer om utvecklingen för 3D Touch, en funktion som det flera gånger nu hävdats kommer försvinna från nästa generation Iphone.

Senast i raden av tecken som pekar mot detta är att Apple nu bekräftat att funktioner som tidigare var förbehållna enbart Iphone-modeller med 3D Touch nu kommer till alla modeller, skriver Macrumors.

3D Touch
Foto: Macrumors

Det gäller närmare bestämt Quick Actions respektive Peek. Quick Actions är de genvägar på appar som tidigare bara fanns med funktionen 3D Touch, och Peek ger möjlighet att förhandsvisa mail, länkar och annat genom att trycka hårt på länken. I IOS 13 räcker det med att hålla länge på länken eller app-ikonen, samtidigt som Haptic Touch bekräftar funktionen (på de modeller som har stöd för det).

Att detta fungerar på alla Iphone-modeller (och även Ipad) är ett tydligt tecken på att 3D Touch försvinner.


Uppdatering (2019-05-28):

Uppgifter: 3D Touch ersätts av Haptic Touch i nästa Iphone

3D Touch var en av de större nyheterna när Iphone 6S presenterades år 2015, men nu kan den sagan snart vara slut. För andra gången har analytiker på Barclays, i en rapport som Macrumors tagit del av, hävdat att tekniken försvinner.

Barclays hävdade detta första gången redan hösten 2018, men nu säger man sig kunna ”bekräfta” att 3D Touch verkligen är på väg ut. Varför är fortfarande oklart, då Apple inte haft några problem att kombinera exempelvis oled-skärmar med 3D Touch. Kanske är det en utrymmesfråga i mobilen, eller en kostnadsfråga.

Läs också! Iphone XR är början på slutet för 3D Touch – det här kommer vi sakna

3D Touch lär ersättas av Haptic Touch, som redan idag används i Iphone XR. Det har liknande funktionalitet med genvägar och notiser som kan visa mer information, men är egentligen bara ett långt tryck som bekräftas med en vibration från Taptic Engine.

Som Macrumors noterar kan vi kanske få se fler ledtrådar om framtiden för 3D Touch när IOS 13 lanseras. Ett ordentligt utbyggt Haptic Touch med mer funktionalitet skulle kunna vara ännu ett tecken på att 3D Touch försvinner.


Uppdatering (2019-05-27):

Uppgifter: Nästa Iphone kommer skicka ljud till två hörlurar samtidigt

Med Airplay 2 kan Iphone och Ipad idag skicka ljud till flera högtalare samtidigt, men fler funktioner på området kan vara på väg i nästa modell. Enligt uppgifter från Macotakara kommer Apple lägga till stöd för ”dubbel bluetooth” från och med nästa Iphone.

Det skulle ge möjligheten för en och samma Iphone att parkoppla med två par trådlösa hörlurar samtidigt, så att två personer kan lyssna på samma ljud samtidigt. Simultana parkopplingar stöds redan – en Iphone kan ju vara kopplad till exempelvis en Apple Watch och Airpods samtidigt. Men dubbla ljudströmmar skulle vara något nytt.

Värt att påpeka är att bluetooth 5 stöder dubbel bluetooth audio, så i teorin bör Apple kunna lägga till detta till alla Iphone-modeller som har nya bluetooth 5. Det vill säga från Iphone 8, Iphone 8 Plus, Iphone X och senare.


Uppdatering (2019-05-23):

Apple registrerar 11 nya modeller av Iphone

Den indiska sajten Mysmartprice uppmärksammar att Apple har registrerat elva nya modeller av Iphone i den Eurasiska ekonomiska unionen, det vill säga Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan och Armenien.

Modellnumren är A2111, A2160, A2161, A2215, A2216, A2217, A2218, A2219, A2220, A2221 och A2223. Samtliga mobiltelefoner sägs använda sig av IOS 12, alltså den nuvarande versionen av Apples mobila operativsystem.

Det är inte helt otänkbart att Apple kommer presentera nya modeller av Iphone på sitt WWDC-event som anordnas den 3 juni, men de flesta experter är övertygade om lanseringen sker i september som vanligt.


Uppdatering (2019-05-15):

Är det här färgerna på nästa Iphone XR?

Enligt tidigare uppgifter kan Apple slopa två av färgerna på dagens Iphone XR – korall och blå – till förmån för två nya färger i uppföljaren till Iphone XR. Grön och lavendel uppges vara de två nya färgerna, vid sidan om vit, svart, gul och röd som finns redan idag.

Nu ser vi den första bilden på vad som påstås vara de nya färgerna grön och lavender på bild. Teknikjournalisten Mark Gurman delade på Twitter en bild med färgglada glasskärvor, som alltså påstås vara en del av glaset från nästa Iphone XR.


Uppdatering (2019-05-13):

Ännu en bild visar fyrkantig upphöjning för kameran

Enligt tidigare rykten kan både Iphone XR och Iphone XS-serien få varsin extra kamera i höstens uppdatering: Totalt två för Iphone XR och tre i Iphone XS respektive Iphone XS Max.

Nu visar ännu en bild att Apple kan frångå sina smala upphöjningar för kameran på baksidan och istället ge båda mobilerna en kvadratisk upphöjning där både linser och blixt inryms.

Det är åtminstone den andra gången vi ser läckta bilder som denna. Den här gången kommer bilden från Mark Gurman, teknikjournalist på Bloomberg, som laddade upp bilden på Twitter. På bilderna finns tre gjutna former för telefonerna, troligen ämnade för skaltillverkare för att ta fram skal lagom till lanseringen av telefonerna i september.

Iphone kamera 2019
Foto: Mark Gurman / Twitter

Anmärkningsvärt är alltså att Apple verkar vilja hålla samman utseendet mellan modellerna med en kvadratisk upphöjning, trots att Iphone XR bara verkar få två kameror.


Uppdatering (2019-05-12):

Uppgifter: Nästa Iphone XR kan komma i två nya färger

Vit, svart, gul och röd från dagens Iphone XR kan bli kvar, men om nya uppgifter från Macotakara stämmer kan färgerna korall och blå försvinna. Den mest färgglada Iphone-modellen sedan Iphone 5C kan istället få två nya färger: grön och lavender.

Vilken ton av grön och lavender det rör sig om framgår inte, men kanske kan Apples senaste Apple Watch-armband och Iphone-skal som finns just i grön och lavender vara en ledtråd.

Nästa Iphone XR kan komma i nya färger
Foto: AppleApple Watch-armband i färgen lavendelgrå.


Uppdatering (2019-05-11):

Uppgifter: Nästa Iphone får bättre zoom och kan ladda Airpods

Uppgifterna om nästa generation Iphone blir fler och fler ju närmare vi närmar oss lansering. Senast i raden är en rad uppgifter från Bloomberg, som påstår sig ha en del information om kommande uppföljare till dagens Iphone XR, Iphone XS och Iphone XS Max. Här hävdas att: 

 • 2019 års Iphone-modeller kommer i stort se likadana ut som dagens modeller, men Iphone XS-serien får en tredje kamera på baksidan. Iphone XR får en dubbelkamera.
 • Den tredje kameran på Iphone XS och Iphone XS Max är en ännu vidare vidvinkelkamera. Även zoom-funktionaliteten kommer förbättras.
 • Den extra dubbelkameran på Iphone XR ska ge bättre, optisk zoom, som i dagens Iphone XS-serie.
 • Iphone XS-serien blir en halv millimeter tjockare. Kamerasystemet på baksidan placeras i en fyrkant längst upp till vänster på telefonens baksida.
 • Apple planerar att tillåta trådlös laddning åt två håll så att en Iphone kan ladda upp ett par Airpods eller en annan enhet direkt från telefonens baksida. Funktionen finns redan idag i Samsungs Galaxy-serie och hos ett par andra Android-tillverkare.
 

I rapporten hävdas också att Apple redan har påbörjat produktionen av nästa generation A-processor för Iphone – A13 – men den befinner sig fortfarande i ett tidigt teststadium. Hela rapporten kan läsas här.


Uppdatering (2019-05-09):

Fyrkantig kameraupphöjning även i billigare modellen

Tidigare uppgifter om Apples kommande nya Iphone-modeller gör gällande att det blir tre modeller som i fjol, och att de två toppmodellerna får en ny trippelkamera på baksidan som inhyses i en ny kvadratisk upphöjning med rundade hörn.

I april kom ett rykte om att den billigare modellen också kommer få en extra kamera på baksidan, och går alltså från en till två kameror.

Nu påstår Onleaks att denna också kommer placeras i en kvadratisk upphöjning, så att alla tre modeller följer samma formspråk. I övrigt påstås Iphone XR-uppföljaren ha samma design som förra året. Onleaks har tillsammans med Pricebaba tagit fram renderingar av designen.


Uppdatering (2019-05-06):

Iphone 2019 kan få ny antennteknologi

Höstens Iphone-modeller kan få en stor uppgradering vad gäller antennteknologi tack vare en helt ny design och en ny underleverantör. Det rapporterar 9 to 5 Mac, som citerar TF Securities och ofta välunderrättade Ming-Chi Kuo.

Tekniken kostar 10-20 procent mer, men ska bland annat ge bättre möjligheter att navigera inomhus, något som i vissa fall kan vara ett problem idag. Nu handlar det inte om att lära sig hitta i sitt eget hem, utan att navigera i större byggnader som universitet, handelscentrum eller flygplatser, kanske också tillsammans med appar som använder förstärkt verklighet.

I sammanhanget kan också nämnas att Ming-Chi Kuo förväntar sig att Iphone får 5g-modem år 2020. De ska enligt uppgift levereras av både Qualcomm och Samsung, och kan driva Iphone-försäljningen över 200 miljoner enheter under 2020.


Uppdatering (2019-04-30):

Äntligen kraftfullare laddare

Ända sedan Apple släppte allra första Iphone har företagets telefoner kommit med en 5-wattsladdare. Sedan Iphone 6 har telefonerna haft stöd för snabbare laddning än så, vilket användare upptäckt så fort de provade att ladda med Ipad-laddare istället för den medföljande.

Nu påstår Macotakara att det är ”troligt” att årets nya modeller blir de första som slipper den slöa 5-wattsladdaren och får istället Apples 18-wattsladdare med usb-c och en usb-c-till-lightning-kontakt istället för den gamla vanliga.

Apples 18-wattsladdare

Den laddaren skickas i dag med Ipad Pro och finns även att köpa separat men tillsammans med den nödvändiga kabeln går det på en extra femhundring och skulle alltså vara en välkommen förbättring för Iphone-kunder.


Uppdatering (2019-04-27):

Dubbla kameror i Iphone XR-uppföljare

När ryktena säger att Iphone XI eller vad årets nya toppmodeller av Iphone nu kommer heta ska få trippelkameror är det kanske inte så konstigt att Macotakara nu rapporterar att Iphone XR:s uppföljare kommer bestyckas med två.

Sajten citerar källor bland Apples underleverantörer som påstår att den lite billigare modellen kommer få samma kombination av en vidvinkel- och en kort telefotokamera som i dag finns på Iphone XS.

Iphone XR har ett porträttläge som använder maskininlärning för att fejka den skärpedjupseffekt som telefonerna med två kameror får till genom att slå ihop information från båda kamerorna.

Macotakara skriver att två av kamerorna i de dyrare modellerna förmodligen kommer vara gemensamma med de två som hamnar i den billigare, för att förenkla tillverkningen.


Uppdatering (2019-04-26):

Ny design på muteknappen och baksidan får nytt glashölje

Ett gäng nya 3d-renderingar baserade på påstått läckta cad-ritningar har publicerats av Cashkaro i samarbete med Onleaks. De visar i huvuddrag allt vi redan har hört om de nya Iphone-modellerna, som den nya trippelkameran på i en kvadratisk upphöjnad på baksidan.

Men det finns också ett par nyheter. För det första verkar Apple ha gett muteknappen en ny design som påminner om den gamla Ipad-muteknappen – istället för att fälla den uppåt eller nedåt drar du den horisontellt längs sidan på telefonen.

3d-rendering av Iphone 2019
Foto: Cashkaro

Den andra nyheten är att Cashkaro och Onleaks påstår att glaset som täcker baksidan på telefonen har gjorts om till att vara ett enda heltäckande stycke, inklusive kameraupphöjnaden. I de senaste årens modeller har kameramodulen stuckit upp genom glaset med en metallram och en egen liten glasskiva.


Senaste uppdateringen (2019-04-21):

Nya bilder visar kamera-uppsättningen

Två foton som delats på Slashleaks sägs visa dimensionerna på Apples kommande nya Iphone-modeller som väntas släppas i september – Iphone XI eller vad de nu kan kallas, rapporterar Appleinsider.

Bilderna visar attrapper i två storlekar, som ser ut att ha skurits fram med cnc-maskiner från en cad-fil, och visar egentligen ingenting vi inte tidigare hört rykten om. Men om de bygger på cad-filer från Apples underleverantörer är det ytterligare bevis för den ryktade trippelkameran med en fyrkantig upphöjning i hörnet på baksidan.

Attrapper av nya Iphone

På framsidan visas flärpen och kanten på skärmen extra tydligt, gissningsvis för att visa tillbehörstillverkare var skal och fodral måste sluta.


Uppdatering (2019-04-18):

Uppgifter: Alla årets Iphone får 12 megapixel i frontkameran


Enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att förbättra den främre kameran i samtliga modeller av Iphone. I stället för sju får vi se tolv megapixlar, något som kommer väl till pass vid självporträtt (selfies).

Dessutom får vi se trippelkamera på baksidan i modellerna på 5,8 och 6,5 tum. Det nya tillskottet är en vidvinkelkamera på 12 megapixlar som ska tillverkas av Sony, rapporterar 9to5mac.

Vad gäller lcd-modellen på 6,1 tum sägs det bli tal om dubbla kameror även i fortsättningen. Vill du ha riktigt bra kameror är det alltså modellerna med oled-skärm som du ska välja.

De nya modellerna av Iphone kommer med all sannolikhet att visas upp på ett event i september.


Uppdatering (2019-04-15):

Uppgifter: Tillverkningen av A13-processorer för Iphone 2019 inleds


Senaste nytt inför lanseringen av höstens nya modeller av Iphone är att serietillverkningen av den nya A13-processorn inleds inom kort, åtminstone om vi får lov att tro Digitimes.

Processorn tillverkas som vanligt av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) och med största sannolikhet blir det den sista processorn för Iphone som baseras på 7-nanometersteknik. Redan nästa år kommer de första processorerna som baseras på 5-nanometersteknik.

Jämfört med A12 Bionic kan vi räkna med att A13 är snäppet snabbare och aningen mer energisnål. Förmodligen blir det även tal om mer kraftfulla grafikkretsar och diverse förbättringar av Neural Engine, AI-kretsarna som bland annat används av Face ID, Animoji och porträttljus.


Uppdatering (2019-04-08):

Oväntade ryktet: Nästa Iphone får nya skärmstorlekar

Hittills har 2019 års Iphone-modeller av många bedömare ansetts vara direkta efterföljare till dagens Iphone XR, Iphone XS samt Iphone XS Max, med samma skärmstorlekar på 6,1 tum, 5,8 tum samt 6,5 tum.

Men under måndagsmorgonen hävdade den japanska bloggen Macoatakara något oväntat att den ena av Apples två oled-modeller – Iphone XS på 5,8 tum – kan växa till 6,1 tum istället. Detta enligt ”pålitliga källor bland kinesiska underleverantörer.”

Anledningen ska vara att oled-modellerna ska kunna få plats med det omsusade trippelkamerasystemet på baksidan – därför måste den mindre modellen växa något. Telefonmodellerna kan även bli 0,4 mm tjockare än tidigare, medan själva kamerahuset på baksidan kan sticka ut 0,25 mm mindre än tidigare.

Alla rykten ska naturligtvis tas med en nypa salt, men Macotakara har relativt ofta haft riktig information om framtida modeller.


Uppdatering (2019-04-05):

Läckt bild visar Iphone-chassi med tre kameror

Den läckta bilden påstås visa en del den interna strukturen till 2019 års Iphone-modeller, och dök först upp på det kinesiska sociala mediet Weibo, rapporterar Appleinsider. Bilden visar ett chassi som stämmer överens med tidigare rykten om att höstens Iphone kan få tre kameror på baksidan.

Iphone 2019 chassi

Det rör sig fortfarande om tidiga uppgifter, men på bilden syns tydligt tre utskärningar för kameror, och två hål som kan vara en blixt samt en sensor av någon typ, exempelvis en 3d-sensor för att ge djupavkänning även till kamerorna på baksidan.


Uppdatering (2019-04-02):

Uppgifter: Iphone 2019 får större batterier – för bättre trådlös laddning

Enligt tidigare rykten ska årets kommande Iphone-modeller, likt Samsungs senaste Galaxy-modeller, få stöd för bilateral trådlös laddning – det vill säga trådlös laddning som fungerar åt två håll. Det ska göra att vi kan ladda upp Airpods (med trådlöst laddningsskal) eller kanske till och med en annan Iphone från vår egen telefon.

För att det inte ska göra slut på Iphones eget batteri alltför snabbt ska batterierna i kommande Iphone-modeller bli större än idag, detta enligt uppgifter från den välkända analytikerna Ming-Chi Kuo och rapporterat av Macrumors.

Batteriet i Iphone XS Max kan bli mellan 10-15 procent större, medan Iphone XS-batteriet kan växa mer: Mellan 20-25 procent. Iphone XR väntas dock få ett ungefärligen lika stort batteri, det kan som mest bli fem procent större, om uppgifterna stämmer.


Uppdatering (2019-03-29):

Det här kan vara första läckta bilden på ”Iphone 11”

Vårtider brukar betyda en hel del läckta ritningar, renderingar och så småningom bilder på höstens kommande Iphone-modeller. Kanske får vi nu se den första ritningen av vad som kan vara höstens nya Iphone 11 – eller vad den nu kan tänkas heta.

 

Den här bilden (se tweeten ovan) påstås visa nästa Iphones metallchassi, med en tydlig utskärning för trådlös laddning. Slashleaks postade bilden först, och även om det inte varit möjligt bekräfta att det verkligen rör sig om en läckt Iphone finns intressanta detaljer här.

Som utskärningarna vid placeringen för kameran, som antyder att nästa Iphone kan få tre kameror på baksidan, något som det också ryktats om tidigare. Här finns också hål för en blixt, samt en extra utskärning som vi inte vet vad den är till för – men kanske en 3d-sensor för att möjliggöra en djupavkännande kamera även på baksidan. Något som också ryktats för nästa Iphone.

Telefonmodellen kallas här Iphone XI. Som vanligt ska vi dock ta rykten som dessa med en stor nypa salt.


Uppdatering (2019-03-24):

Uppgifter: Nästa Iphone kan ladda andra prylar trådlöst – och få snabbare laddare

Enligt ny information från japanska Apple-bloggen Macotakara kommer 2019 års Iphone-modeller utrustas med så kallad bilateral trådlös laddning. När vi aktiverar ett särskilt läge ska telefonen via sin egen inbyggda trådlösa laddning kunna ladda upp även en Apple Watch, Airpods med trådlöst laddningsskal och andra prylar.

Det är faktiskt andra gången vi hör dessa uppgifter. Redan idag kan exempelvis Samsung Galaxy S10 ladda upp Samsungs trådlösa hörlurar Earbuds från telefonens baksida.

Ipad Pro
Ipad Pro skeppas idag med en 18 watt snabb usb-c-laddare.

Macotakara nämner också att Iphone till slut kan få den snabbare 18 watt-laddare som först ryktades komma till 2018 års Iphone-modeller. Med det kommer också en ny usb-c-sladd i förpackningen, men porten på Iphone förväntas även i fortsättningen bli lightning.


Uppdatering (2019-03-15):

Nya uppgifter om kamerorna i nästa Iphone


Senaste uppgiften om årets modeller av Iphone är vi får se en trippelkamera på baksidan i de båda toppmodellerna, alltså efterföljarna till Iphone XS och XS Max.

Enligt den japanska tekniksajten Macotakara kommer utformningen att påminna om hur det ser ut på Huawei Mate 20 Pro. Med andra ord kommer de tre kamerorna och blixten att placeras i en rektangulär ruta.

Dessutom får vi veta att Apple behåller samma storlekar som i 2018 års modeller, det vill säga 5,8 och 6,5 tum.

Uppgifterna baseras som vanligt när det gäller Macotakara på information från kinesiska underleverantörer.
 

Uppdatering (2019-02-18):

Glas med bättre grepp och större batterier

Den erkända analytikern Ming-Chi Kuo verkar ha kommit över en hel del uppgifter om Apples framtida produkter, däribland hur företagets Iphone-uppdateringar blir 2019. Det skriver Macrumors. Om analytikerns uppgifter stämmer kan Iphone få följande nyheter:

 • Glaset byts mot frostat glas för ett nytt utseende och bättre grepp
 • Möjlighet att till så kallad bilateral trådlös laddning, en Iphone kan ladda upp även andra enheter trådlöst.
 • Face ID förbättras med framför allt starkare ljus (en mer kraftfull flood illuminator).
 • Större batterier.
 • Trippelkamera med vidvinkel, ultravidvinkel och teleobektiv.
 • Iphone XR uppgraderas till 4 GB arbetsminne.
 • Alla Iphone-modeller kan få stöd för Ultra wide band (uwb) för bättre navigering och positionering inomhus.

Apples uppges behålla sin nuvarande modellflora med en lyxigare oled-serie på 5,8 eller 6,5 tum, samt en något billigare lcd-modell på 6,1 tum. Enligt uppgifterna kommer alla Iphone-modeller skippa usb-c och behålla lightning-porten. Någon mindre flärp blir det enligt analytikern inte heller tal om.


Uppdatering (2019-02-12):

Iphone 2019 kan behålla den långsamma 5 watt-laddaren

Om Iphone ska få lightning eller usb-c spretar fortfarande ryktena. Nu stämmer även den japanska sajten Macotakara in i rykteskören – och hävdar att höstens Iphone-modeller kommer få lightning-kontakt även i år.

Dessutom hävdar Macotakara intressant nog att Apple kommer skicka med samma, långsamma fem watt-laddare med usb-a-kontakt i ena änden som följt med Iphone i alla tider. Den som vill snabbladda sin Iphone får även i fortsättningen köpa till en snabbare laddare separat. Anledningen ska helt och hållet vara för att hålla kostnaderna nere.

Enligt sajten ska Apple även i fortsättningen skicka med Earpods med lightning-kontakt.


Uppdatering (2019-01-31):

Uppgifter: Apple testar Iphone med usb-c och 3d-kameror

Efterföljarna till Iphone XS och Iphone XS Max är redan under testande, med kodnamn D42 och D43, enligt nya uppgifter från Bloomberg. En uppföljare planeras även till Iphone XR. De två toppmodellerna, XS, kan enligt uppgifterna få tre kameror på baksidan, möjligen är en av kamerorna en ny vidvinkelkamera.

Apple ska även testa ett nytt kamerasystem till 2020 års Iphone där en av kamerorna är en 3d-kamera, med syfte att ge bättre ar-appar och ar-spel. Detta ska ha varit planerat redan till 2019 års Iphone-modeller, men skjutits på framtiden.

Enligt uppgifterna testar Apple också prototyper av 2019 års Iphone-modeller med en usb-c istället för lightning-kontakt nedtill. Om Iphone får usb-c är oklart – och kanske ännu inte beslutat hos Apple – men skulle i så fall vara första gången sedan 2012 som Iphone byter port.


Uppdatering (2019-01-18):

Iphone XR kan få bättre täckning i nästa uppdatering

Vissa uppgifter pekar mot att de 2x2 mimo-antenner som sitter i Iphone XR idag kan uppgraderas till 4x4 mimo nästa version av Iphone XR (eller vad den nu kommer att heta). Mimo-antenner ger enkelt sagt större bandbredd när vi kommunicerar via wifi, 3G och 4G, och med det potentiellt bättre hastigheter.

Iphone XR kan få bättre antenner

Uppgifterna rapporteras av Appleinsider och presenterades först i en rapport från Barclays. Appleinsider skriver dock att det varit svårt att bedöma om rapporten bygger på faktisk information från källor, eller om det rör sig om en lös spådom om framtiden.

Iphone XS har redan 4x4 mimo-antenner och kan i bästa fall ge upp till dubbla hastigheten över 4G jämfört med Iphone XR. Dessutom har Iphone XS bättre förutsättningar för bättre mottagning även i områden med dålig täckning.


Uppdatering (2019-01-17):

Iphone 2019 kan få ny frontkamera – men kanske inte usb-c

Dagens frontkamera på sju megapixlar kan bjuda på ännu lite fler detaljer nästa år med hela tio megapixlar, i alla fall om vi ska tro uppgifter från Steve Hemmerstoffer från sajten Onleaks, som han delat med den indiska sajten Compara Raja (det vill säga samma källor som nyligen producerat renderingar på kommande Iphone-modeller).

Enligt dessa uppgifter kommer en av de påstått tre kamerorna på baksidan få en upplösning på tio megapixel, en annan 14 megapixel. Idag har Iphone XS två kameror på baksidan på vardera 12 megapixel.

Återigen nämns uppgifter om att Apple kommer kunna göra sensorhuset mer kompakt till nästa års Iphone-modeller, så kanske kan vi räkna med en något mindre ”flärp”. Nya uppgifter är att telefonerna uppges få ett batteri som inte är lika L-format som det är idag. Logikkortet kan samtidigt placeras ovanpå batteriet.

De renderingar vi sett (se mer nedan) visas dessutom med lightning-port, inte usb-c-port som en del uppgifter pekar mot. Det är dock fortfarande tidigt för Iphone-rykten när vi ganska nyligen börjat skriva 2019, så visst ska vi ta även dessa rykten med en nypa salt.


Uppdatering (2019-01-16):

Nya renderingar visar ”Iphone 11” – kan få mindre flärp

Rykten som bland annat The Wall Street Journal rapporterat hävdar att nästa Iphone kan få tre kameror på baksidan, åtminstone i någon av modellerna. Dessutom kan ”flärpen” som rymmer komponenterna för frontkameran och Face ID krympa något. Rykten nämner inte något om exakt hur det här kan se ut, men sajten Onleaks har tillsammans med sajten Compare Raja tagit fram renderingar på hur de tänker sig att det här kan se ut.

Iphone 11
Foto: Onleaks/Compare Raja

Renderingarna visar dels den mindre flärpen på framsidan (kanske får vi tillbaka batteriprocenten i topp om flärpen krymper), och på baksidan en trippelkamera som är horisontellt placerad istället för vertikalt som idag. Under den mittplacerade kameran ryms även en mikrofon.

Några verkliga bilder eller läckta delar på kommande Iphone-modeller har fortfarande inte läckt ut, men de första brukar dyka upp någon gång på vårkanten.


Uppdatering (2019-01-12):

Iphone kan få stöd för Wifi 6 i år

Wifi 6, eller 802.11ax som det tidigare kallades är uppföljaren till dagens 802.11ac, och ska vi tro uppgifter från analytikern Blaine Curtis på Barclays arbetar Apple på att ge 2019 års Iphone-modeller stöd för standarden. Det rapporterar Macrumors.

Wifi 6 ska ge högre överföringshastigheter, bättre prestanda även i trafiktunga miljöer som konserter, konferenslokaler och liknande samt ge vara mer strömsnål, vilket är bra för batteridrivna enheter.

wifi 6
Med de nya wifi-namnen kommer även ny symboler för wifi.

Det är knappast någon panik med att införa nya wifi-standander. Några av de första konsument-routrarna med stöd för Wifi 6 har precis visats upp på CES-mässan i Las Vegas och under 2019 kommer standarden bli mer brett tillgänglig för konsumenter. Iphone fick 802.11ac första gången med Iphone 5 år 2013.

Läs mer! Wifi får nya namn – ska bli enklare att hålla koll på de olika versionerna


Uppdatering (2019-01-12):

Wall Street Journal: Tre nya Iphone-modeller även i år

Årets nya Iphone-modeller väntas som vanligt lanseras i september, och efter vinterns svaga försäljning lär intresset för vad Apple tar sig till vara extra högt.

Wall Street Journal rapporterar nu att det kommer bli tre modeller igen, och precis som förra året två med oled-skärm och en billigare med lcd-skärm som en direkt uppföljare till Iphone XR.

Enligt tidningen kommer toppmodellen ha en ny trippelkamera på baksidan, något vi har sett rykten om även tidigare. Med den uppgraderingen påstås Iphone XR-ersättaren också förbättras med dubbelkamera för ”äkta” bokeh-effekt och zoom.


Uppdatering (2019-01-05):

Märkligt rykte hävdar att Iphone kan få Touch ID igen

2019 har precis hunnit ta sin början, men rykten om höstens Iphone-modeller cirkulerar redan. Analytikern Jean Baptiste Su från företaget Atherton Research hävdar att åtminstone en ny Iphone-modell kan få följande nyheter (via Macrumors):

 • Usb-c-kontakt
 • En mindre ”flärp”
 • Touch ID under skärmen

Två av ryktena är inte helt otänkbara. Då 2018 var ett ”S-år” för Iphone väntas en lite mer omgjord design inför nästa år. Ett mindre sensorhus (ibland kallat ”flärp”) kan vara en del av detta, och kanske kan Iphone liksom Ipad få usb-c-kontakt nästa år.

Mindre troligt är dock att Touch ID gör en återkomst, även om tekniken för att placera sådana sensorer under skärmar har förbättrats rejält till dess. Face ID är säkrare än Touch ID, och inte minst skulle det sända en konstig signal till användare om att Face ID kanske inte håller måttet.

Vi lär få se många fler rykten fram till september 2019, då nästa generation Iphone väntas presenteras.


Tidigare:

Ny antennteknik i nästa års Iphone?

Den ofta trovärdige analytikern påstår att Apple till nästa år kan byta från dagens så kallade Liquid Crystal Polymer-teknik (LCP) mot något som kallas Modified Pi-teknik (MPI). Användarna ska inte märka någon skillnad på skiftet, men enligt analytikern ser Apple flera fördelar med tekniken. Det skriver 9to5mac.

Apple ska enligt uppgifterna ha sämre möjligheter att pruta på priset på LCP-tekniken, bland annat för att tekniken är så avancerad och att få företag kan erbjuda den. MPI ska fem fabriker kunna tillverka i dagsläget.

Läs också! Test visar: Iphone XS har mycket bättre täckning än Iphone XR

Förändringen kan införas i samband med att Apple börjar införa 5G-teknik, men förändringen ska ske stegvis. 2018 års Iphone-modeller använder sig av sex LCP-antenner, medan Iphone år 2019 kan få fyra mpi-antenner och och två lcp-antenner.


Tidigare:

Mer pålitligt Face ID

De första ryktena om nästa års Iphone-modeller är redan här (se nedan), och precis som år 2018 väntas Apple släppa två oled-modeller samt en modell med lcd-skärm. Analytikern Ming-Chi Kuo tror nu också att Face ID kommer få en större förbättring, närmare bestämt med en ny så kallad ”flood illuminator”.

Det är den del av Face ID-systemet som lyser upp vårt ansikte, för att Face ID ska kunna skapa en djupkarta över ansiktet. En mer kraftfull flood illuminator kan i teorin minska risken för att annat synligt och osynligt ljus stör ansiktsavläsningen, något som borde ge en inloggning som fungerar bättre i fler miljöer.


Tidigare: 

Samma skärmstorlekar 2019?

Innan en av årets Iphone-enheter (Iphone XR) ens har hunnit släppas dyker redan rykten om nästa års Iphone-modeller upp. Det är den ofta trovärdiga analytikern Ming-Chi Kuo som enligt Macrumors hävdar att nästa års Iphone-modeller kan komma i samma storlekar som nuvarande modeller, det vill säga 5,8 tum, 6,5 tum samt en lcd-modell på 6,1 tum.

Analytikern tror också att nästa års Iphone-modeller – vad de nu kan tänkas att heta – även kommer få samma klass av vattentätning som sitter i nuvarande modeller, alltså ip68 som tillåter en nedsänkning två meter under vatten i upp till 30 minuter.

Naturligtvis ska alla rykten tas med en nypa salt, även om de kommer från relativt trovärdiga källor. Det är fortfarande ett år kvar innan vi lär få se nästa års Iphone-modeller, och inte heller Apple själva har alla detaljer spikade för nästa år.


Tidigare:

Slutet på en era: Lightning byts mot usb-c?

Apple har anammat usb-c helt och hållet på Mac. Både Macbook och Macbook Pro har enbart usb-c/thunderbolt 3-kontakter. Men på IOS-sidan har företaget envisats med att fortsätta använda lightning-kontakten.

Tidigare rykten har talat om att årets Iphone-modeller kommer få en ny laddare och att den medföljande lightning-kabeln kommer ha usb-c i andra ändan. Nu rapporterar Digitimes att Apple planerar att helt fasa ut lightning från och med nästa år.

Enligt sajten kommer Iphone 2019 utrustas med usb-c istället, vilket skulle göra att en typ av kabel kan användas för nästan alla Apple-produkter, och att användare som även har produkter från andra företag slipper ha mer än en sorts kabel.

Lightning-kontakten introducerades med Iphone 5 2012. Innan dess hade Iphone den gamla 30-pinnarskontakten från Ipod som hade hängt med ända sedan 2001.


Tidigare:

Trippelkamera för avancerad 3d

Ett nytt rykte från Economic Daily News påstår att Iphone 12, eller vad nästa års Iphone kommer kallas, kommer bestyckas med inte mindre än tre objektiv på Isight-kameran på baksidan. Uppgifterna kommer från Deutsche Securities analytiker Jialin Lu, som påstår att trippelkameran kommer möjliggöra ”avancerad 3d-uppfattning” som kan användas för augmented reality.

Bloomberg har tidigare rapporterat om liknande planer från Apple, men då påstods företaget använda laser, och Economic Daily News själva har rapporterat om trippelkamera förra månaden.


Tidigare:

Alla Iphone som släpps 2019 kan få oled

Andra intressanta uppgifter om nästa års Iphone kommer från sydkoreanska ET News. Nyhetssajten citerar branschkällor som hävdar att samtliga Iphone-modeller som släpps 2019 kommer att utrustas med oled-skärmar.

Iphone X
Oled-skärmen i Iphone X

I dagsläget används tekniken i Iphone X, men två av de tre förväntade Iphone-modeller som lanseras i år väntas ha oled-skärmar. 2019 ser skiftet alltså ut att fullbordas, om vi får tro ET News. Man uppger dock att om fler än tre Iphone släpps nästa år kan en eventuell fjärde modell tänkas köra vidare på lcd-tekniken.

Frågetecknet som återstår kring Apples oled-övergång handlar om leverantörsidan. I dagsläget anlitar man Samsung för att sätta oled-paneler på Iphone X, men har även ett samarbete med LG för oled-tekniken i Apple Watch. Bloomberg har pratat med experter som är skeptiska till huruvida Apple verkligen hinner säkerställa tillverkarnas flöde av oled-skärmar redan till nästa år, men förnekar inte att en fullskalig övergång troligen sker under de närmaste åren.

Alla analytiker är dock inte övertygade om att Apple kommer kunna sätta oled-skärmar i alla sina telefoner redan år 2019. Bloomberg citerar nu (ännu) fler analytiker som alla är skeptiska till om det verkligen blir 100 procent oled-skärmar nästa år.

Dels analytikern Jay Kwon på JP Morgan som menar att en billigare Iphone-modell med lcd-skärm är en viktig del av Apples prisstrategi, och att uteslutande använda oled-skärmar därför är otroligt. En annan analytiker, Jeff Pu, men å sin sida att det fortfarande år 2019 kommer vara svårt att få tag på tillräckligt många oled-skärmar att sätta i alla Apples Iphone-modeller.

Mycket osäkerhet alltså, och det är möjligt att inte ens Apple ännu bestämt sig för hur strategin för Iphone ser ut nästa år. Som tidigare nämnt är det dock troligt att Apple allt mer strävar åt använda oled-skärmar, och kanske också tillverka sina egna. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone XS 64GB Pris vid test: 11700 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr