Gå till föregående sida för rykten om 2019 års Iphone-modeller.


Redaktionens önskelista för Iphone 2019

Iphone är naturligtvis inte det enda ben Apple har att stå på – företaget har produkter som Ipad, Mac, Homepod, Apple TV, Apple Watch och, självklart, ett allt viktigare utbud av tjänster.

Men Iphone är fortfarande Apples ensamt viktigaste produkt. Den har störst kulturellt inflytande, bredast räckvidd, och för många innebär Iphone det första insteget till Apples svällande ekosystem.

2018 var ett ganska väntat år för Iphone, med förbättringar av det som redan gjorde Iphone X så omtyckt. För 2019 hoppas vi att man går ännu lite längre och introducerar fler nya funktioner. Här fokuserar vi på hårdvaran, IOS 13 sparar vi till en separat artikel.

Ipad Pro

Ipad-inspirerad design

Det kanske inte är helt troligt, men det är absolut lockande att tänka sig en design inspirerad av Ipad Pro i nästa års Iphone. De helt platta kanterna och den otroligt avskalade, renodlade designen påminner en hel del om Iphone 5.

Och visst skulle det vara intressant att se en liknande design i 2019 års Iphone-modeller.


Iphone XR
Foto: Christopher Hebert/IDG

Ta Face ID från Ipad också

Face ID har blivit ännu lite bättre i IOS 12 – och allra bäst är det faktiskt i årets Ipad Pro. Face ID är på plattan ännu lite generösare med hur långt bort från kameran vi kan vara. Vi kan låsa upp med ganska branta vinklar mot ansiktet och det spelar ingen som helst roll hur vi håller i Ipad Pro. Det finns helt enkelt inget upp och ned när det kommer till Ipad.

Apple säger att det är främst är en delvis annorlunda maskininlärning som står bakom det uppiffade Face ID i Ipad Pro. Så när vi ändå är inne på att plocka grejer från Ipad – varför inte inspireras också av Face ID och implementera detta i också i Iphone 2019?

Vi kommer väl alla ihåg vilket stort steg Touch ID tog när det gick från Iphone 6 och tidigare till Iphone 6S. Plötsligt gick Touch ID från något vi ganska ofta fick vänta en sekund på för att låsa upp, till ett blixtsnabbt förfarande som snart blev omärkbart. Ett liknande jättesteg för Face ID skulle vara mer än välkommet i nästa års Iphone.


Önskelista: Det här vill vi se i Iphone 2019
Foto: Christopher Hebert/IDG

Byt lightning mot usb-c

Det är inte helt självklart att Iphone kommer få usb-c nu bara för att Ipad Pro fick det i år. Apple gör allt de kan för att Ipad Pro ska tas emot som en riktig dator och att ge den samma kontakt för dataöverföring och laddning som Macbook är naturligtvis en viktig signal för detta.

Usb-c-porten finns också där för att mäkta med snabba överföringar av stora bild- och videofiler till Ipad Pro, och liknande behov lär inte finnas i samma utsträckning för Iphone.

Men tänk vad underbart det ändå skulle vara om vi kunde ladda precis alla våra Apple-produkter med en och samma laddare. Många gamla sladdar, laddare och lightning-tillbehör skulle göras oanvändbara, men vi tycker nog att fördelarna med usb-c ändå överväger.


Önskelista: Det här vill vi se i Iphone 2019

Snabbladdare i lådan

Även om du köper en Iphone för 18 000 kronor får du en futtig liten femwatt-laddare i lådan. Med den tar det tre timmar att ladda en Iphone XS Max fullt – det är skamligt, dåligt och väldigt snålt.

Så snälla, skicka med den där 18-watt starka och betydligt snabbare usb-c-laddare som följer med Ipad Pro, också till Iphone nästa år.


Önskelista: Det här vill vi se i Iphone 2019
Foto: Apple

A13 – med ännu större fokus på Neural Engine

Det får nog sägas vara mer eller mindre givet att Iphone 2019 kommer med en ny generation A-serieprocessorer, troligtvis kallad A13 (om Apple inte är för vidskepliga). Apples underleverantör TSMC lär inte ha nästa 5 nm-process redo redan till nästa år, så vi får nog gå ett år till med den 7 nm-process som introducerades i år. 5 nm dröjer troligen till år 2020.

Det betyder också att vi mest troligt inte kommer se några stora framsteg vad gäller prestanda eller batteritid, men Apple lär ändå öka på både antalet transistorer och ge ett överlag mer kraftfullt chip.

Eftersom Apple föredrar att låta all maskininlärning ske lokalt på enheten lär Neural Engine bli viktig även nästa år. Här sker maskininlärning, algoritmer till bland annat Face ID körs här, det är en viktig del av Siri, kamera-appen, Bilder-appen, ar-appar – och allt tyder på att det blir ännu viktigare i framtiden.

Merparten av nästa års framsteg på processorfronten lär därmed komma Neural Engine till del. Att dubbla det från fem biljoner transistorer till tio biljoner hade onekligen varit imponerande. Cpu:n och gpu:n i Iphone är redan så mycket snabbare än konkurrenternas att det knappast behöver lika mycket uppmärksamhet. Men i takt med att artificiell intelligens och maskininlärning blir allt viktigare och grundläggande delar av IOS, dess appar och tjänster, kommer alla framsteg för Neural Engine få en stor betydelse.

Önskelista: Det här vill vi se i Iphone 2019

Mer kamera – inte bara bättre

Varje ny Iphone har en bättre kamera än sin föregångare – det har varit sant ända sedan Iphone 3G. Nu är det dags för Apple att göra något mer än att bara förbättra bildbehandlingen eller göra ett lite bättre objektiv.

Ett tredje objektiv på baksidan med en ännu större vidvinkel skulle ge nya fotomöjligheter. Och varför inte ytterligare en kamera på framsidan, också den med större vidvinkel för bredare selfies som rymmer mer. Lite grann som Googles nya Pixel-telefoner.

Vi ser gärna att Apple inspireras av Googles nya och halvt experimentella Night Sight-funktion som gör annars oanvändbara bilder i mörker se ut att vara tagna i betydligt bättre ljus. Eller göra det som Nvidia visat vara möjligt, att generera slow motion-video från vanliga videor.


Större batteri

Årets Iphone-modeller, framför allt Iphone XR och Iphone XS Max, har riktigt bra batteritid. Särskilt om vi jämför med för några år sedan. Men bra kan så klart bli ännu bättre.

Stort test: Så bra batteritid har Iphone XR

Vi hör aldrig någon klaga på att Iphone inte är tunn nog. Eller att andra premiumtelefoner som Samsung Galaxy S9 eller Pixel 3 är för tjocka. Däremot vill alla ha ännu mer batteritid.

Önskelista: Det här vill vi se i Iphone 2019
Iphone XR har bäst batteritid hittills bland de senaste Iphone-modellerna, i alla fall enligt batteritestet i Geekbench 4.

Iphone har visserligen återigen blivit lite tjockare på senare tid, från den rekordtunna Iphone 6. Men en Iphone XR som bara är en millimeter tjockare skulle bara göra telefonen 8,7 millimeter tjock, och ge plats för inte bara ett större batteri utan också en usb-c-kontakt (som är aningen större än lightning).

Läs också! Så bra batteritid har Iphone XS Max


Ett lägre pris

Under Ipod-tiden brukade Apple ge oss mer för en mindre peng varje år. Iphone-priser verkar däremot bara gå i en riktning.

En, enligt oss, helt acceptabel prisbild för Iphone skulle se ut så här.

  • Iphone XR 2019: 7 995 kronor.
  • Iphone XS 2019: 9 995 kronor. 
  • Iphone XS Max 2019: 10 995 kronor.

Det skulle inte på något sätt vara billigt det heller, men i alla fall innebära priser som var lite enklare att svälja. 9 995 kronor för Iphone XS skulle kännas betydligt rimligare än 12 795 kronor. Med en hög dollarkurs och ett Apple som vill säkra sina marginaler på alla marknader lär det inte hända till nästa år, tyvärr. Men drömma kan vi.

Drömma kan vi också om att Apple, istället för att sänka priserna som knappast är troligt, ger ett ännu lite större värde för den höga prislappen. Varför inte skicka med hörlursadaptern igen? Och varför inte skicka med en usb-c-snabbladdare, och kanske 128 GB lagring som standard?

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg