Slutet på en era: Lightning byts mot usb-c

Apple har anammat usb-c helt och hållet på Mac. Både Macbook och Macbook Pro har enbart usb-c/thunderbolt 3-kontakter. Men på IOS-sidan har företaget envisats med att fortsätta använda lightning-kontakten.

Tidigare rykten har talat om att årets Iphone-modeller kommer få en ny laddare och att den medföljande lightning-kabeln kommer ha usb-c i andra ändan. Nu rapporterar Digitimes att Apple planerar att helt fasa ut lightning från och med nästa år.

Enligt sajten kommer Iphone 2019 utrustas med usb-c istället, vilket skulle göra att en typ av kabel kan användas för nästan alla Apple-produkter, och att användare som även har produkter från andra företag slipper ha mer än en sorts kabel.

Lightning-kontakten introducerades med Iphone 5 2012. Innan dess hade Iphone den gamla 30-pinnarskontakten från Ipod som hade hängt med ända sedan 2001.

Äldre:

Ett nytt rykte från Economic Daily News påstår att Iphone 12, eller vad nästa års Iphone kommer kallas, kommer bestyckas med inte mindre än tre objektiv på Isight-kameran på baksidan. Uppgifterna kommer från Deutsche Securities analytiker Jialin Lu, som påstår att trippelkameran kommer möjliggöra ”avancerad 3d-uppfattning” som kan användas för augmented reality.

Bloomberg har tidigare rapporterat om liknande planer från Apple, men då påstods företaget använda laser, och Economic Daily News själva har rapporterat om trippelkamera förra månaden.

Alla Iphone som släpps 2019 kan få oled

Andra intressanta uppgifter om nästa års Iphone kommer från sydkoreanska ET News. Nyhetssajten citerar branschkällor som hävdar att samtliga Iphone-modeller som släpps 2019 kommer att utrustas med oled-skärmar.

Iphone X
Oled-skärmen i Iphone X

I dagsläget används tekniken i Iphone X, men två av de tre förväntade Iphone-modeller som lanseras i år väntas ha oled-skärmar. 2019 ser skiftet alltså ut att fullbordas, om vi får tro ET News. Man uppger dock att om fler än tre Iphone släpps nästa år kan en eventuell fjärde modell tänkas köra vidare på lcd-tekniken.

Frågetecknet som återstår kring Apples oled-övergång handlar om leverantörsidan. I dagsläget anlitar man Samsung för att sätta oled-paneler på Iphone X, men har även ett samarbete med LG för oled-tekniken i Apple Watch. Bloomberg har pratat med experter som är skeptiska till huruvida Apple verkligen hinner säkerställa tillverkarnas flöde av oled-skärmar redan till nästa år, men förnekar inte att en fullskalig övergång troligen sker under de närmaste åren.

Uppdatering 2018-05-31:

Alla analytiker är dock inte övertygade om att Apple kommer kunna sätta oled-skärmar i alla sina telefoner redan år 2019. Bloomberg citerar nu (ännu) fler analytiker som alla är skeptiska till om det verkligen blir 100 procent oled-skärmar nästa år.

Dels analytikern Jay Kwon på JP Morgan som menar att en billigare Iphone-modell med lcd-skärm är en viktig del av Apples prisstrategi, och att uteslutande använda oled-skärmar därför är otroligt. En annan analytiker, Jeff Pu, men å sin sida att det fortfarande år 2019 kommer vara svårt att få tag på tillräckligt många oled-skärmar att sätta i alla Apples Iphone-modeller.

Mycket osäkerhet alltså, och det är möjligt att inte ens Apple ännu bestämt sig för hur strategin för Iphone ser ut nästa år. Som tidigare nämnt är det dock troligt att Apple allt mer strävar åt använda oled-skärmar, och kanske också tillverka sina egna.