Produkt: Iphone 11
Pris: 9 190 kronor hos Webhallen (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Iphone 11 är här, och för den som har hängt med i ryktesfloden är det få överraskningar, men däremot flera välkomna nyheter jämfört med förra årets Iphone XR.

Läs även: Allt om Iphone 11 Pro och Pro Max

Det är uppenbart att Apple nu ser den lite billigare modellen med lcd-skärm och färgglada ytterhöljen som ett slags ”folk-Iphone” som kommer sälja bättre än toppmodellerna som nu till och med har börjat kallas Pro.

Iphone 11

(Nästan) oförändrad design

Den enda skillnaden i formen på Iphone 11 jämfört med Iphone XR är kameraupphöjningen på baksidan som nu är en avrundad kvadrat.

Men Apple har också ändrat vilka färger du kan välja mellan. Svart, röd och gul är kvar som tidigare. Vit är också kvar men ser ut att ha blivit lite varmare, mer åt elfenben än kritvit. Korall och blå är borta och har ersatts av grön (mint) och lila (som syrenblommor).

Färger
Foto: Apple

Dubbelkamera med en överraskning

Ryktena hade i månader gjort klart att Iphone 11 får dubbla kameror medan Iphone 11 Pro går vidare till trippelkamera. Men de flesta hade nog räknat med att den andra kameran skulle bli en med teleobjektiv, det har trots allt varit standard sedan Iphone 7 Plus släpptes med den första dubbelkameran.

Istället har Apple valt att lägga till samma ultravidvinkelkamera som är den ”tredje” kameran i Iphone 11 Pro. Det innebär att du kan ta breda landskapsbilder, närgående perspektivförvrängande porträtt och annat – men också att du inte får någon egentlig zoom. Kanske är det något Apple vill behålla som exklusivt för toppmodellerna.

Dubbla kameror innebär dock att telefonen får ”äkta” porträttläge, och precis som Iphone 11 Pro har True Depth-kameran på framsidan uppgraderats till 12 megapixlar och upp till 120 bilder per sekund så att du kan ta en ”slofie” (Apples nya ord för en slowmotion-selfie-video).

Nattläge
Foto: Apple

Inte helt oväntat har Apple sneglat på konkurrenterna och tagit fram ett nytt nattläge för att få fram betydligt mer information i bilder i svagt ljus, precis som på till exempel Googles Pixel-telefoner.

Kameraappen har också fått en ny funktion för att snabbt börja spela in video: Tryck och håll inne slutarknappen. Svep fingret åt höger så fortsätter den spela in eller släpp för att återgå till fotoläge.

Ny superprocessor, Wifi 6 och bättre ljud

Precis som förra året använder Apple samma processor i alla nya modeller: A13 Bionic. Den har cirka 20 procent snabbare än sin föregångare och betydligt strömsnålare. Du kan läsa mer om den i vår artikel om Iphone 11 Pro.

Precis som storasystern har Iphone 11 också bestyckats med nya Wifi 6 (802.11ax) för snabbare överföringar på lokala nätverk. Den har också stöd för Dolby Atmos för 3d-ljud och simulerat surroundljud.

Iphone 11
Foto: Apple

Bättre batteri men inte längre herre på täppan

Iphone XR hade längst batteritid av alla Iphone-modeller förra året. Men Apple verkar ha ansett att det inte duger att toppmodellen inte har bäst batteritid, så trots att Iphone 11 har en timme längre batteritid än Iphone XR räcker den inte längre längst. Iphone 11 kan enligt Apple visa strömmad video i 10 timmar – Iphone 11 Pro klarar 11 timmar och Iphone 11 Pro Max 12 timmar.

Iphone 11 kan snabbladdas med 18-wattsladdare från 0 till 50 procent på en halvtimme, men till skillnad från Iphone 11 Pro ingår inte den laddaren utan du får nöja dig med den gamla långsamma 5-wattsladdaren.

U1-chipp ger nya möjligheter

Apple har utvecklat ett nytt chipp som företaget kallar U1 och som nu har placerats i Iphone 11 och Iphone 11 Pro. Chippet använder ultra wideband-teknik (Wikipedia har en artikel om vad det betyder) för att hitta andra U1-chipp i närheten. ”Som gps fast i ditt vardagsrum” beskriver Apple tekniken.

U1-chippet lär vara kärnan i den Tile-liknande produkt Apple har ryktats ha under utveckling, som ska användas för att hjälpa dig hitta nycklar, väskor och andra analoga prylar. Den första funktionen Apple kommer använda chippet till är Airdrop – efter uppdateringen till IOS 13.1 i slutet av september kommer du kunna peka Iphone 11 mot en annan Iphone 11 eller 11 Pro för att välja den som mottagare när du skickar filer.

Iphone 11
Foto: Apple

Pris och tillgänglighet

Iphone 11 släppts 20 september. Förhandsbeställningar på Apples webbplats öppnar på fredag 13 september. Priset börjar på 9 195 kronor – en sänkning med 300 kronor jämfört med Iphone XR alltså.

Följ prisutvecklingen på Iphone 11 hos Prisjakt här!

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning