Produkt: Iphone 11
Pris: 7 559 kronor hos Prisjakt (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Den andra generationen av Iphone i strax-under-premium-klass är här. Iphone 11 är uppföljaren till Iphone XR, och det är på många sätt en lockande telefon. Förra året uppskattades Iphone XR för att den på ett väl avvägt sätt gav de bästa och viktigaste delarna från Iphone XS, men i ett mer prisvärt format. Samma sak gäller även Iphone 11 i år.

Den som väljer en Iphone 11 får det bästa Apple har att ge i form säker inloggning med Face ID, framtidssäkrad prestanda med A13-chippet, hög kamerakvalitet med två nya kameror och batteritid som gått från riktigt bra till ännu lite bättre – samtidigt som du slipper spendera långt över 10 000 kronor på en telefon från Pro-serien.

Läs även: Allt om Iphone 11 Pro och 11 Pro Max

Det är egentligen allt du behöver veta om Iphone 11. Men det vore också ett väldigt kort test, så här kommer lite mer.

Test Iphone 11
Foto: AppleIphone 11 har inte samma matta yta i glaset som Iphone 11 Pro. Det är däremot samma typ av tåligare glas. Även kameraupphöjningen är lika stor, men med en färre kamera.

Iphone 11 vill tas på allvar

Iphone 11 delar samma siffror i namnet som den dyrare modellen. Det finns alltså en Iphone 11, och en Iphone 11 Pro. Det ger skenet av en Iphone som vill tas på allvar. Det här är inte bara en billigare version av den verkliga toppmodellen, som Iphone XR kunde ses som en billigare, bantad version av Iphone XS. Iphone 11 är snarare standardvalet, grundmodellen, och Iphone 11 Pro är något för den som vill ha lite mer.

Iphone 11 har inte den fantastiskt fina oled-skärmen från Iphone 11 Pro, eller den extra tele-kameran på baksidan, men ”elvan” fick i alla fall samma, starkare glas som Pro-modellerna. Vattentätningen är inte fullt lika bra som i Pro-serien, men den har förbättrats mot Iphone XR – ip68 istället för ip67 (men var medveten om att vattenskador fortfarande inte täcks av garantin).

Test Iphone 11
En fem watt-laddare, i år igen. Om du bara laddar över natten gör det inget, tvärtom lär det vara skonsammare för batteriet att ladda långsamt. Men de gånger du behöver ladda upp telefonen snabbare innan du ska iväg kommer du svära åt den svaga laddaren.

Här finns också Wifi 6-stöd samt U1-chippet, där det senare bland annat möjliggör en väldigt lokal lokalisering: peka på en annan Iphone med U1-chippet, varpå telefonen du pekar på dyker upp först i listan av Airdrop-enheter. Detta chipp kommer troligen få fler funktioner i framtiden.

Kort sagt bör en Iphone 11 vara precis lika framtidssäkrad som en Iphone 11 Pro.


Test Iphone 11
Iphone XR i rött, Iphone 11 i vitt.

Kamera – tele blev ultravidvinkel istället

Apple har tillverkat Iphone-modeller med dubbelkameror på baksidan sedan 2016, då Iphone 7 Plus var först ut med tekniken. När Iphone 11 nu också fått en dubbelkamera valde man inte tele, som många nog förväntat sig, utan en ultravidvinkelkamera som komplement till den vanliga vidvinkeln. Apples argument är att ultravidvinkeln kan ge en helt annan typ av bilder än vad som är möjligt med tele, och att fler helt enkelt kommer uppskatta en ultravidvinkel.

De två kameror som finns kvar här på baksidan ska också vara exakt samma kamerasystem som finns Iphone 11 Pro, minus teleobjektivet då.

  • Ultravidvinkel – 13 millimeter, f/2,4, 12 megapixlar, 120 graders synfält.
  • Vidvinkel – 26 millimeter, f/1,8, 12 megapixlar, optisk stabilisering.

Den vanliga vidvinkelkameran är ett stort steg upp mot förra årets Iphone-kameror, med bättre bevarade detaljer och ett betydligt mer välbalanserat Smart HDR.

Ultravidvinkeln ger verkligen annorlunda bilder och möjlighet till helt andra kompositioner. Kameran i sig är dock rätt risig, i alla fall i jämförelse med huvudkameran. Den har fem glaselement mot sex i vidvinkeln. Detaljer är sämre bevarade, det uppstår ibland en viss vinjettering i dunklare miljöer, och med en bländare på maximala f/2,4 är framför allt mörkeregenskaperna sämre.

Med andra ord, om bilderna måste bli så bra som möjligt rent tekniskt är det den vanliga vidvinkelkameran som gäller. Ultravidvinkeln kan däremot, som sagt, ge en helt annan typ av bilder.

Test Iphone 11
Den vanliga vidvinkeln...
Test Iphone 11
... och den betydligt mer dramatiska ultravidvinkeln.

Det nya Nattläget i Iphone 11 må vara ”inspirerat” av Googles Pixel-telefoner, men alldeles oavsett vem som råkade komma på funktionen först, har Apple gjort ett bra jobb med sin version av det.

Att fotografera handlar mycket om att bemästra ljus, så att fota i mörker är på sätt och vis en omöjlighet (så länge vi inte kan ställa kameran på ett stativ och låta slutaren vara öppen länge), men med nattläget i årets Iphone-modeller är ekvationen lite annorlunda.

Perfekta blir bilderna inte – fysikens lagar liksom motarbetar oss redan från början – men bilderna blir klart användbara. Mörka miljöer blir som upplysta, och bilder som var nästan omöjliga att ta med en Iphone XR eller Iphone XS blir plötsligt möjliga.

Test Iphone 11
Bild från Iphone 11 med nattläge aktiverat.

Allra bäst blir det såklart om mobilen monteras på ett stativ, då slutaren kan vara öppen en längre tid utan att ge rörelseoskärpa. Det går att förlänga slutartiden manuellt i nattläget, men grundinställningen är att allt sköts automatiskt.

Men det fina här är att det går att ta användbara bilder redan utan att släpa med sig extrautrustning. Det är ju ändå en mobilkamera vi har att göra med och ju mer den kan göra på egen hand, desto bättre.

Att Iphone 11 fått dubbelkamera gör också att den får åtkomst till den djupdata som bara kan komma med en dubbelkamera. Porträttläget använder nu en riktigt djupkarta för att sudda ut bakgrunden, istället för att ”fejka” porträttläget som Iphone XR gör.


Test Iphone 11

Prestanda – i klass med Iphone 11 Pro

Det fina med denna kategori Iphone är att köparen inte behöver göra avkall på prestanda för att hen valt en billigare telefon. Här finns samma nya, snabbare men också energisnålare A13-processor som i Iphone 11 Pro. Mängden arbetsminne är inte fullt lika hög som i Pro-serien, men den har i alla fall utökats med 50 procent från Iphone XR – från två gigabyte till tre gigabyte.

Allt tyder på att Iphone 11 kommer få säkerhetsuppdateringar och IOS-uppgraderingar precis lika länge som Iphone 11 Pro, och det gör det ännu lättare att rekommendera denna telefon.

Test Iphone 11
Till vänster, Iphone XR. Till höger Iphone 11 Pro Max. I mitten Iphone 11, alla testade i Geekbench 4. Pro Max har lite vassare prestanda vad gäller multitasking, troligen mest tack vare en extra gigabyte arbetsminne.

Face ID och batteritid – små steg framåt

Face ID har blivit 30 procent snabbare i Iphone 11 jämfört med föregångaren. Det är svårt att mäta hur väl det stämmer, men visst känns den lite tryggare med upplåsningen när vi testar Iphone 11 jämte en Iphone XR. Framför allt är den lite snabbare i brantare vinklar och snett från sidan.

En del av förbättringarna hos Face ID ligger dock i IOS 13, så även en Iphone XR-ägare kommer få en aningen snabbare upplåsning.

År 2018 var billigast bäst när det kom till batteritid bland Iphone-modeller, Iphone XR var bättre än till och med Iphone XS Max. I år har batteritiden utökats med ytterligare en timme, och uppges nu till upp till 10 timmar vid strömmad video (Apple uppger inte längre samtalstid för sina telefoner).

Det är fortfarande möjligt att köra slut på batteriet innan läggdags för den som verkligen försöker, men det blir allt svårare. De flesta användare kommer vara mycket nöjda med batteritiden på sin Iphone 11.

Iphone 11 Pro och Pro Max har dock sprungit ifrån sitt billigare syskon i år, och ger elva respektive tolv timmars batteritid i samma test.


Pro eller inte Pro?

Iphone 11 är en välstämd avvägning av de viktigaste komponenterna i en telefon, och ett värdigt val för den som är ute efter en ny Iphone.

Det är också ett rätt stort val. 6,1 tum skärm är inga nyheter mot Iphone XR, men det är fortfarande en stor telefon och större än den mindre modellen av Iphone 11 Pro. Den som kommer från Iphone 8:ans 4,7-tums skärm, eller kanske till och med 4-tumsskärmen i Iphone SE, har en viss tillvänjningsperiod framför sig.

Test Iphone 11

Skärmen är även i år denna modells svagaste punkt, och den största ”uppoffringen” mot Pro-serien. Jämförs lcd-skärmen sida vid sida med oled-skärmen i Iphone 11 Pro är den inte alls lika trevlig att titta på.

Inte samma absoluta svärta, och långt ifrån samma fina upplösning. Det märks att det här bara är en 720p-skärm, och kollar du nära på skärmen kan du urskilja enskilda pixlar.

Men hur ofta gör du det? Och hur ofta kommer du använda telefonen bredvid en oled-skärm i Iphone Pro-serien? Troligen aldrig. Den Iphone X-ägare som idag sneglar på en Iphone 11 gör inte alls fel i att överväga denna modell, men denna person gör också ett nedköp när det kommer till skärmkvalitet. Samtidigt vänjer sig ögonen snabbt, som tur är.

Apple-floppar vi minns

Iphone 11 har faktiskt blivit lite billigare än vad Iphone XR var vid den här tiden förra året. Iphone 11 börjar på 9 195 kronor. Samtidigt har Iphone Pro-serien blivit 200 kronor dyrare än förra året, så steget upp är än större i år – hela 3 800 kronor.

Det är ärligt talat inte särskilt smart att betala 3 800 kronor extra för en oled-skärm, en till kamera, lite snofsigare paketering och en starkare laddare, som du får med Pro-serien. Iphone 11 Pro må vara den totalt bästa Iphone MacWorld har testat, men det är smartare att spara dina slantar och bara köpa den här istället.

När Iphone 11 Pro är Apples bästa Iphone totalt sett, är Iphone 11 den kanske mest välkomponerade modellen.


För vem?

Iphone 11 är värd att överväga för alla som har något äldre än en Iphone XR, det vill säga Iphone 8, Iphone 8 Plus och äldre telefoner. Även en Iphone X-ägare kan överväga en Iphone 11. Kamerorna har blivit rejält bättre på ett par år, och kanske har du mer nytta av en ultravidvinkel än en tele i mobilen. Men var som sagt beredd på en sämre skärm om du kommer från Iphone X.

På tal om skärm, är du en tidigare Iphone Plus-användare och inte vill gå ned i skärmstorlek är Iphone 11 kanske inte rätt val. 6,1 tum skärm i Iphone 11 kan i själva verket upplevas mindre än de 5,5 tum som sitter i Plus-modellerna. Detta på grund av att telefonen är smalare. För den som inte vill kompromissa med skärmstorleken är Iphone 11 Pro Max det enda valet.


Omdöme

Bra köpIphone 11 är inte bäst på alla fronter, men är den bästa avvägningen mellan pris, prestanda och funktioner. Behöver du en ny Iphone är det här det smartaste valet.

Specifikationer: Iphone 11

Testad: September 2019.
Lagringskapacitet: 64/128/256 GB.
Färger: Lila, grön, gul, svart, vit, röd.
Processor: Apple A13 Bionic, sex kärnor cpu, fyra kärnor gpu, tredje generationens Neural Engine med åtta kärnor.
Skärm: Liquid Retina-skärm, 6,1 tum lcd ips-skärm. 1 792 x 828 pixlar (326 dpi). True Tone. P3-färger.
Kontrast: 1 400:1.
Ljusstyrka: Max 625 cd/m2.
Batteritid: Upp till 10h videostreaming. Samtalstid: ingen uppgift. Trådlös laddning med qi-laddare. Stödjer snabbladdning, upp till 50 procent på 30 minuter.
Bakre kamera: Dubbel 12 megapixel med ultravidvinkel (bländare ƒ/2,4, 120 grader synfält), och vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8), optisk bildstabilisering på vidvinkelobjektivet. Smart hdr. Nattläge.
Frontkamera: 12 megapixel (bländare ƒ/2,2).
Video: Inspelning i upp till 4k (24, 30 eller 60 bilder/s).
Mått: 75,7 x 150,9 x 8,3 mm.
Vikt: 194 gram.
Vattentålig: Ja, ip68-klassad (maxdjup två meter i upp till 30 minuter).
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 9 195 kronor (64 GB), 9 795 kronor (128 GB), 11 095 kronor (256 GB) hos Apple.
Pris: 7 559 kronor hos Prisjakt (64 GB) | Se fler priser och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

plus

Prestanda i absolut toppklass.
Äntligen dubbelkamera!
Lägre pris.

minus

Skärmen är duglig, men inte mer.
Inte lika lyxig känsla som Pro.
Samma gamla 5-wattladdare.

Betyg: 5 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning