Den sju år långa striden mellan Samsung och Apple har (kanske) nått ett avslut. Efter fyra dagars övervägande beslutade en jury i San Jose, Kalifornien, USA, att Samsung har begått ett patentintrång mot Apple och ska betala företaget totalt 539 miljoner dollar som ersättning för skada, ungefär 4,7 miljarder kronor. Domstolens beslut beskrivs som en stor vinst för Apple. Det rapporterar Bloomberg.

Det markerar ett slut på den senaste omgången i den långa smartphone-striden mellan giganterna, en strid som kort sagt handlat om huruvuda Samsung har härmat bland annat de rundade hörnen på första Iphone, kanterna runt skärmen samt den klassiska app-layouten i rader på hemskärmen, och i vilken mån det går patentera och därmed kräva ersättning för intrång i sådana uppfinningar.

Och nu vet vi. Domstolen beslutade att det kostade Samsung 4,7 miljarder kronor att sälja bland annat Samsung Galaxy S, som i mångt och mycket hämtade inspiration från första Iphone-modellen.

Läs också! Mac-legenden Susan Kare försvarar Apple i jätterättegången med Samsung

Apple ville först ha ett skadestånd på 2,5 miljarder dollar (21,7 miljarder kronor), medan Samsung under en rättegång år 2012 gick med på att betala Apple 28 miljoner dollar (243 miljoner kronor). Under dessa sju år har flera delstrider ägt rum. Bland annat ska en domstol i maj 2015 ha beslutat att Apple inte kunde ta patent på Iphones utseende. En annan gång gavs dock rätt för patent på Apples klassiska ”dra för att låsa upp"-gest.

Rättegången beskrivs som en av de största och mest komplicerade inom teknikbranschens historia, och kanske kan jättestriden nu börja gå mot ett slut.

Missa inte! Efter flärpfrisyren – här är Samsungs nya pik mot Iphone-användarna

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9850 kr.

Bästa pris just nu: 9190 kr