Under 2017 tog Apples självkörande bilprojekt en helt ny vändning, och ska nu istället fokusera på att skapa en självkörande shuttle-buss för företagets anställda. Projektet ska enligt tidigare uppgifter kallas PAIL, kort för "Palo Alto to Infinite Loop" (adressen för Apples gamla huvudkontor).

Nu rapporterar New York Times att Apple skrivit på ett avtal med Volkswagen. Den tyska biltillverkaren ska enligt uppgifterna förse Apple med minibussar av typen Volkswagen Transporter T6 som sedan ska förvandlas till självkörande minibussar för Apple-anställda.

Läs mer! Apples bilprojekt tar oväntad vändning – blir en buss för anställda

Volkswagen T6
Foto: Travelarz (CC BY-SA 4.0)

Avtalet med Volkswagen ska ha kommit efter att Apple först sökte ett samarbete med dels Mercedes, dels BMW. Biltillverkarna ska dock ha tyckt att Apple ville ha för stor kontroll över designen på fordonen och den data som produceras.

Vad som sedan faktiskt ska hända med tekniken, när de självkörande minibussarna väl rullar på kaliforniska vägar, är dock oklart enligt New York Times. Det ska inte ännu finnas någon plan för att sälja tekniken, försöka implementera den i andra biltillverkares fordon – eller att bygga en egen bil. Det får helt enkelt framtiden utvisa.

Läs också! Apples nästa succé? Här är de hetaste prylarna de närmaste tre åren