Mac Mini har visserligen inte uppdaterats på fyra år, men den lilla Macen är fortfarande en väldigt användbar liten dator. Inte minst som server för filer och annat på ett hemnätverk. Även gamla Mac Pro hittar nya användningsområden som server ibland – den är till exempel ganska duktig på att köra en Minecraft-server.

Ett problem du kan stöta på om du vill använda en gammal Mac som server är att det är svårt sköta saker som systemuppdateringar och att styra annat på datorn. Utan skärm och enbart ansluten trådlöst eller med ethernet kan en Mac Mini stå i en bokhylla eller rent av en skrubb och tar upp minimalt utrymme, men skulle du behöva ansluta en skärm blir det genast krångligare.

Var förberedd

Du kan visserligen göra ganska mycket genom att aktivera fjärrlogin med ssh över nätverket och styra datorn via terminalen, men det är inte direkt Macigt. Betydligt enklare är att fjärrstyra den, och Mac OS har en sådan funktion inbyggd.

Innan du ställer datorn i skrubben startar du den med en skärm ansluten och förbereder den på att bli skärmlös.

Inställningar för skärmdelning

Öppna Systeminställningar -> Delning och välj Skärmdelning. Klicka på Datorinställningar, kryssa i VNC-tittare kan kontrollera bildskärmen med lösenord och fyll i ett lösenord. Aktivera sedan funktionen genom att kryssa i rutan intill den i listan till vänster. Aktivera även Fjärrinloggning om du inte redan har det, så att du i nödfall även kommer in via Terminal. Ska du serva filer, skrivare eller annat kan du lika gärna köra igång även dessa när du ändå håller på.

Har du Mac OS 10.13 kan du även aktivera Innehållscachelagring, en smart funktion som cachar Apple-nedladdningar för alla användare på samma nätverk (till exempel IOS-uppdateringar).

Anslut

För att styra datorn använder du valfri vnc-klient. Det finns ett riktigt bra och gratis alternativ för Ipad: VNC Viewer från Realvnc. Du kan fortfarande styra med mus och tangentbord anslutna direkt till datorn, vilket gör att Ipad fungerar som en trådlös skärm.