Mac Mini är Apples minsta och billigaste Mac, och även om den numera har uppdaterats och kan fungera som arbetsdator är det många som har äldre modeller kvar, och som numera kanske mest samlar damm. De fungerar dock bra som server för filer och annat på ett hemnätverk. Även gamla Mac Pro hittar nya användningsområden som server ibland – den är till exempel ganska duktig på att köra en Minecraft-server.

Ett problem du kan stöta på om du vill använda en gammal Mac som server är att det är svårt sköta saker som systemuppdateringar och att styra annat på datorn. Utan skärm och enbart ansluten trådlöst eller med ethernet kan en Mac Mini stå i en bokhylla eller rent av en skrubb och tar upp minimalt utrymme, men skulle du behöva ansluta en skärm blir det genast lite krångligare.

Fjärrstyrning och VNC

Du kan visserligen göra ganska mycket genom att aktivera fjärrlogin med ssh över nätverket och styra datorn via terminalen, men det är inte direkt Macigt. Betydligt enklare är att fjärrstyra den, och Mac OS har en sådan funktion inbyggd.

Innan du ställer datorn i skrubben startar du den med en skärm ansluten och förbereder den på att bli skärmlös.

Inställningar för skärmdelning

Öppna Systeminställningar -> Delning och välj Skärmdelning. Klicka på Datorinställningar, kryssa i VNC-tittare kan kontrollera bildskärmen med lösenord och fyll i ett lösenord. Aktivera sedan funktionen genom att kryssa i rutan intill den i listan till vänster. Aktivera även Fjärrinloggning om du inte redan har det, så att du i nödfall även kommer in via Terminal. Ska du serva filer, skrivare eller annat kan du lika gärna köra igång även dessa när du ändå håller på.

Har du Mac OS 10.13 kan du även aktivera Innehållscachelagring, en smart funktion som cachar Apple-nedladdningar för alla användare på samma nätverk (till exempel IOS-uppdateringar).

För att styra datorn använder du valfri vnc-klient. Det finns ett riktigt bra och gratis alternativ för Ipad: VNC Viewer från Realvnc. Du kan fortfarande styra med mus och tangentbord anslutna direkt till datorn, vilket gör att Ipad fungerar som en trådlös skärm.

Ipad som skärm

Med app och dongel

Det andra alterantivet är att använda någon av de speciallösningar som finns för att använda Ipad som extraskärm till Macen. I det här fallet handlar det visserligen om enda skärm, inte extra skärm, men det fungerar inte annorlunda för det.

De två populäraste och bästa lösningarna för Ipad-som-skärm heter Duet och Luna Display.

Duet är en kombination av Ipad-app (som kostar en slant) och Macprogram som gör att du genom att ansluta paddan till datorn med kabel och köra apparna får Ipad att agera skärm. Sedan en uppdatering i december används grafikkortet i datorn för att snabba upp renderingen av bilden.

Luna Display är en hårdvarudongel som tillsammans med en app och ett program gör ungefär samma sak men trådlöst istället för ansluten med sladd.

Läs mer – Ipad som extern skärm: Duet vs Luna Display