Maskininlärning i full fart

Mobila processorer består i dag av så mycket mer än bara cpu och gpu. Här finns också hårdvara dedikerad för trådlös kommunikation, rörelsesensorer, bildprocessorer och mycket annat. Just denna punkt är oerhört svårt att sia framtiden för. Dels är hårdvaran väldigt dedikerad och i fallet Apple ofta tillverkad ”i huset”. Dels är Apple som vanligt väldigt hemlighetsfulla.

Allt om Apple A12
Apples Phil Schiller presenterar Neural Engine, september 2017.

Med A11-processorn såg vi för första gången ett specifikt chip för maskininlärning, Neural Engine. Apple har sedan dess med största sannolikhet investerat ännu mer i detta. Det är inte alls orimligt att företaget lyckats dubbla kapaciteten i A12, som därmed får kapacitet är utföra en biljon beräkningar per sekund. Det är en väldigt tacksam siffra att visa upp på scen, och det är givet Apples tidigare framgångar inte omöjligt att man kan komma upp i även 1,2 biljoner beräkningar. Det skulle vara en hundraprocentig förbättring mot Neural Engine i A11, som klarade 600 miljarder beräkningar i sekunden. 


Batteritiden bli bättre – ibland

Övergången från 10 nm till 7 nm skulle kunna innebära bättre batteritid om Apple använder sig av samma chipdesign vid precis samma hastighet. Men det är inte troligt att Apple enbart skulle satsa på bättre batteriprestanda i en ny processor.

Då är det mycket mer troligt att Apple siktar på att tillverka ett ännu mer komplext, kraftfullt chip som äter upp en del av den effektivitetsförbättring 7 nm ger. Batteritiden beror så klart också på många andra saker såsom effektiviteten hos skärmen, bluetooth- och wifi-chip, med mera.

När A12 däremot ”går på tomgång,” när telefonen ligger i standby eller bara utför mycket enkla sysslor, bör vi kunna se en imponerande låg energiförbrukning och därmed en förbättrad standby-tid i årets Iphone.

Energiförbrukningen när vi använder processorn intensivt bör inte bli alltför annorlunda i år, varken upp eller ned. Apple har i stort sett nått ett tak för hur mycket värme en så kompakt enhet som en Iphone kan mäkta med.

Läs mer! Ny skärmteknik kan ge bättre batteritid i framtida Iphone-modeller


Vad händer med Ipad då?

Om Apple släpper en ny Ipad Pro i september, vilket vi räknar med, finns två troliga scenarion för valet av processor.

Det första är att Apple använder sig av samma A12-processor även i Ipad, men med högre klockhastigheter och möjligen med snabbare minne. Ipad har en fördel av sin större storlek. Dels kan den bättre avleda värme, dels finns ett mycket större batteri som gör att Apple kan välja att köra A12 i en högre klockhastighet utan att batteritiden blir för kort. Om detta scenario blir verklighet i september bör vi kunna lägga på 15-20 procent på de siffror vi presenterat i denna artikel för just Ipad Pro.

Det andra scenariot är att Apple helt enkelt introducerar en till processor på samma event, eller snarare en variant av A12 – A12X. Det vore ovanligt, men det har hänt förr. 2015 introducerade Apple Iphone 6S med A9-processorn tillsammans med Ipad Pro och A9X.

Om Apple går denna väg istället lär vi kunna se ett riktigt monster till mobil processor. Lägg till en eller två högpresterande kärnor till A12 så har vi en processor som skulle förvisa Intels senaste lågenergi-proppar för datorer till skamvrån.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg