Nu är vi väldigt nära Apples årliga Iphone-lansering, och självklart kommer telefonerna drivas av nya Apple-designade processorer. Om Apple följer tidigare mönster kommer årets nyhet kallas A12, följt av ett fräsigt ord. A10 Fusion och A11 Bionic följs av... A12 Supersonic?

Genom att kolla på vad Apple tidigare har lyckats med för typer av förbättringar på sina egenritade kretsar, och sedan blicka framåt på vad den bästa tekniken kan erbjuda i dag, bör vi kunna få en hyfsat bra bild av vad vi kan förvänta oss av A12-processorn.

Apple är som alltid väldigt hemlighetsfulla om sina kommande nyheter, och företaget har lyckats väl med att inte läcka ut några planer till pressen. Det finns väldigt lite bekräftad information eller ens rykten att gå på, så se det här som en kvalificerad gissning.

Allt om Iphone 2018: Superhöst att vänta – Apple tros sälja rekordmånga Iphone

Den stora 7 nanometersflytten

A11 Bionic-processorn som vi hittar i Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X är tillverkad med den taiwanesiska chiptillverkaren Tsmc:s 10-nanometersprocess (nm). A12-processorn kommer istället använda sig av en 7 nm-process. Nästa Iphone-generation troligen blir världens första, brett tillgängliga konsumentprodukt som använder just en 7 nm-process.

Att jämföra nanometrar mellan olika företag är svårt eftersom tillverkningsprocessen ser olika ut. Tillverkarna mäter helt enkelt olika för att komma fram till just den här siffran. Men eftersom Apple fortsätter använda sig av Tsmc också för A12 kan vi jämföra de förväntade förbättringarna i denna nya 7-nanometersprocess.

Och det ser väldigt ljust ut om vi ska tro Tsmc:s egna siffror. 7 nm erbjuder 1,6 gånger högre densitet, runt 20 procent högre hastighet och runt 40 procent mindre energianvändning.

Med andra ord; Om Apple gjorde en exakt kopia av A11 Bionic med med 7 nm-processen skulle chipet var runt 40 procent mindre, 40 procent effektivare och har 20 procent högre klockhastighet.

Men riktigt så enkelt är det inte. Apple kommer inte bara krympa en A11 Bionic och gå hem för dagen. Istället kommer företaget ta tillfället i akt att bygga något mer komplext.


Antal kärnor och klockhastighet

A11 Bionic använder sig av två högpresterande cpu-kärnor (kallade Monsoon). De snurrar på i 2,39 Ghz och är parade med inte mindre än fyra mindre lågenergikärnor (kallade ”Minstral”). Vår gissning är att även A12-processorn kommer använda sig av två högpresterande kärnor med fler transistorer för att förbättra prestanda och effektivitet.

Någon stor ökning i klockfrekvens lär vi dock inte få se. A12 kommer vara ett kraftfullt chip men det finns troligen inte så mycket utrymme att pressa chipet norr om ungefär 2,5 Ghz i en enhet så liten som en Iphone.

Grafen nedan visar hur Apples A8-chip och senare presterat (i antal poäng räknat) i det klassiska, enkelkärniga Geekbench 4-testet. Förbättringarna har varit linjära och förutsägbara, och det väntar vi oss även i år. Gissningsvis hamnar A12 runt 5 000 poäng i det enkelkärniga testet.

Allt om Apple A12
Geekbench 4 cpu-test, enkeltrådat.

A12 lär hålla fast vid en sexkärnig design (två stora, fyra små) som kommer erbjuda ungefär 20 procent bättre enkeltrådig prestanda och 20-30 procent bättre multitrådad prestanda.

Genom att kolla på tidigare multitrådade resultat borde vi även här kunna få en idé om hur A12 kommer prestera. Grafen nedan visar att A12 bör kunna prestera 15 000 poäng, en hisnande siffra – men som inte är särskilt trolig.

Allt om Apple A12
Geekbench 4 cpu-test, multitrådat.

Varför? Därför att A11 Bionic för första gången introducerade en stor arkitekturförändring med möjligheten att driva två stora och fyra små kärnor på samma gång. Det hade en massiv påverkan på multitrådade uppgifter (kolla bara hoppet från A10 till A11), och en så stor förbättring kommer vi inte se i år.

A12 lär få snabbare kärnor, och kanske även bli mer effektiv i hur de används. Men snarare än en 70-procentig förbättring som vi såg 2017 lär vi kunna räkna med en måttligare förbättring av flerkärnig prestanda på cirka 25-30 procent. Poängen lär hamna runt 13 000. Inte fy skam det heller.


Grafikprestanda

Med A11 använde Apple för första gången sitt egendesignade, trekärniga grafikchip istället för Power Vr-kretsar som i tidigare modeller. För A12-processorn räkna vi med att Apple fortsätter på samma spår, men lägger till en kärna för totalt fyra grafikkärnor. Det borde ge ungefär 40 procent bättre prestanda, en betydande förbättring.

I ett 3D Mark grafiktest räknar vi med att prestandaökningen från tidigare år planar ut lite grann, med ett resultat på ungefär 4 200 poäng.

Allt om Apple A12

Varför planar kurvan ut? Troligen på grund av minnets bandbredd. Realtidsgrafik är minneskrävande, och när vi nått gränsen för systemets möjlighet att läsa och skriva data från ram-minnet spelar det ingen roll hur snabb gpu:n är. A12-processorn kan få något snabbare ram-minne, men så länge vi inte får mer minne totalt sett (och det räknar vi inte med) kommer Iphone inte få någon jätteboost i spelprestanda heller.

I Geekbench 4:s Metal-test har vi sett stadiga förbättringar i flera år. Dessa resultat begränsas mindre av minnets bandbredd än vad vi ser i 3D Mark-testet.

Allt om Apple A12

A12 lär leverera en 20-25-procentig förbättring jämfört med A11. Poängen lär hamna på runt 18 500, plus minus några hundra poäng.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9850 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr