Förutom de större nyheterna – som en helt ny Mac App Store, ett mörkt läge, dynamiska bakgrundsbilder och fler IOS-appar på Mac OS – finns såklart också en hel del mindre nyheter som också kan bli viktiga för hur vi använder Mac OS Mojave.

Mycket kan fortfarande förändras innan systemet väl släpps i sin färdiga version till hösten, men det här är i alla fall några av de mest intressanta – mindre – nyheterna i första betaversionen av Mac OS 10.14 Mojave.

Läs också! Oväntat höga systemkrav för Mac OS Mojave

Nyheter i Mac OS Mojave
Foto: AppleHem-appen på Mac är en av de större nyheterna i Mac OS Mojave.

1. Programuppdateringar har flyttat

I flera år har vi fått vänja oss vid att alla programuppdateringar för såväl tredjepartsprogram från Mac App Store som större systemuppdateringar och kritiska säkerhetsuppdateringar hittas i Mac App Store. Men för oss som tycker att det känts lite klumpigt är det goda nyheter att uppdateringarna nu flyttar från Mac App Store till Systeminställningar (precis som det var för några år sedan).

Vi kan dock i Mojave precis som i High Sierra trycka på äpplet i menylisten och sedan på Software Update som en genväg till programuppdateringarna, men då kommer vi alltså till Systeminställningar istället för Mac App Store.


2. Japp, Apple slopar snart 32-bit-stödet i Mac OS

Med Mojave är det sista chansen för dina gamla 32-bit-program i Mac OS. Mojave är det sista versionen av Mac OS som har stöd för 32-bit – sedan är det 64-bit som gäller.

Läs mer! Sista sucken för 32-bit på Macen – så kollar du om dina favoritprogram är uppdaterade


3. Fråga Siri om du glömt lösenordet

Funktionen är ny i IOS 12 och kommer även till Mac OS. Om du vill veta ditt lösenord till en viss tjänst eller hemsida kan vi bara fråga Siri vad lösenordet är – förutsatt att vi lagt in det i Icloud Keychain.

Siri kommer inte att ropa ut lösenordet för alla inom lyssningsavstånd, men kommer däremot ta oss till rätt plats för att hitta det. Det betyder dock att vem som helst som använder vår dator kan få tillgång till våra lösenord, men så är det redan idag om vi använder Icloud Keychain. Se till att inte lämna datorn olåst och obevakad helt enkelt.


4. Siri blir lite, lite smartare

Förutom att påminna om våra lösenord kommer vi med Mojave även kunna fråga Siri saker om kändisar, kaloriinnehåll i mat samt statistik och tabeller för motorsport. Precis som i IOS 12 alltså, men tyvärr vet vi inte hur mycket av denna information som också kommer till svenska Siri.

Läs också! 19 dolda nyheter du kanske missat i IOS 12


5. DVD-spelaren får en uppdatering

Hör och häpna, Dvd-spelaren lever! Användaren Brendan Shanks på Twitter var en av de första att upptäcka att programmet Dvd-spelare fått en uppfräschning i Mojave. Programmet har dels fått en oerhört välbehövlig uppdatering från 32-bit till 64-bit för att över huvudtaget fungera under Mojave.

Dels har programmet nu fått stöd för Touch Bar. Det verkar för övrigt var den enda uppdateringen för Touch Bar i Mac OS Mojave, åtminstone av vad vad vi sett hittills. Med uppdateringen kommer också en modernare programikon, från en lustig fjärrkontroll (?) till en helt vanlig dvd-skiva.

I dagsläget säljs inte en enda Mac med inbyggd dvd-spelare, men med en extern sådan kan vi alltså kolla på dvd-filmer även med Mac OS Mojave.


6. Ett färggladare system

För första gången kan vi snart använda fler färger på knappar och menyer i Mac OS än blått och grafit. I första betaversionen finns förutom dessa även rött, orange, rosa, brun, grön och lila. Massor av färger jämfört med tidigare, och förhoppningsvis finns alla kvar i den färdiga versionen till hösten.

Färgerna ändras från Systeminställningar > Allmänt och under den första inställningen som heter Utseende på svenska.


7. Favicons i Safari

2018 är ett stort år för Mac-användare som gillar favicons (kort för favorite icons), de där små ikonerna som visar vilken sida vi är på. Det har aldrig funnits i Safari tidigare, men nu kommer det både till IOS 12 och Mac OS Mojave. De små ikonerna måste dock aktiveras först, vilket görs från Safari > Inställningar > Flikar. Där ska vi sedan ha ett nytt alternativ för att visa så kallade favicons i flikar.


Nyheter i Mac OS Mojave
Foto: Apple

8. Docken visar de senast använda apparna

Med Mojave kan Dock också visa de senast använda programmen längst ned i en separat "avdelning" av docken, precis som Ipad-användare är vana med sedan IOS 11.


9. Nytt utseende på låsskärmen

Också låsskärmen har fått en mindre uppfräschning. Dels kan vi redan här se de dynamiska bakgrundsbilderna som förändras under dagens gång, som Twitter-användaren Jakub Kaspar var tidig att visa i en tweet. Dels är ikonerna och lösenordsfältet lite större än tidigare. Inga större nyheter kanske, men ändå en förändring vi lär märka av i stort ett varje dag.