Apple har släppt Mac OS 10.14 Mojave på Mac App Store, och alla Macanvändare kan nu ladda hem och installera uppdateringen.

Mojave visades upp i somras och innehåller en rad förbättringar och nyheter. Apple har precis som med IOS 12 fokuserat mer på de underliggande processerna och aspekter som säkerhet och integritet, men systemet har ändå flera helt nya funktioner.

Tänk på det här innan du installerar

Innan du skyndar till butiken, laddar hem och kör igång installationen av det nya systemet bör du ta det lugnt och se till att du inte målar in dig i ett hörn om du skulle stöta på något problem.

En del program slutar fungera på det nya systemet. Vissa har redan uppdaterats med stöd, andra kommer uppdateras under de kommande veckorna och månaderna, men en del kommer aldrig fungera. Om du förlitar dig på något program som inte längre fungerar och du inte har något alternativ kanske du vill återgå till High Sierra. För att det ska gå smidigt behöver du en fräsch backup. Allra bäst är en klonbackup du gjort med Carbon Copy Cloner eller Superduper. Har du en sån kan du vara tillbaka på banan inom ett par timmar eller ännu snabbare om du har en snabb extern hårddisk.

Du kan själv kontrollera om dina viktigaste program har stöd för Mojave genom att kolla på utvecklarens webbplats eller söka efter programnamnet och mojave (till exempel ”photoshop cs6 mojave”) och bör då hitta andra användares rapporter som framkommit under betaperioden.

Det är också en bra idé att städa upp lite på Macen innan du installerar, både för att se till att du har lagom mycket ledigt utrymme men också för att det hjälper systemet att kännas fräscht. Använd program som Daisydisk och Grandperspective för att hitta utrymmestjuvar och onödiga filer du kan rensa bort.

Nedan hittar du de största och viktigaste nyheterna i Mac OS Mojave.

Mörkerläge i Mac OS Mojave

Efterlängtat mörker

Den första och häftigaste nyheten i Mojave är mörkerläge. I flera år har användare suktat efter och ryktena gått heta om ett mörkerläge för hela systemet och inte bara detaljer som menyraden och enskilda program. Nu blir det verklighet, och det ser bra ut.

Från Dock till Finder och alla inbyggda program, och till och med skrivbordsbakgrunden, gör mörkerläget att gränssnittet blir mörkt och innehållet sticker ut kraftigare. Precis som Photoshop länge har haft ett mörkt gränssnitt för att sätta fokus på bilden du jobbar med, men i alla program. Utvecklare får också ett enkelt api för att ge sina program stöd för mörkerläget.

Dynamiska skrivbord är en kompletterande funktion som innebär att skrivbordsbakgrunden anpassas till tiden på dygnet – ljus mitt på dagen och mörk på natten.

Travar på skrivbordet

Nyheter i Finder

Finder har uppdaterats med ett nytt visningsläge – galleri. Det ersätter Cover Flow och ger ett bättre sätt att bläddra bland och se förhandsvisningar av bilder, presentationer, pdf:er och andra filer. För bilder kan du äntligen se exif-data direkt i Finder, och du kan även göra några enkla redigeringar utan att öppna bilderna (till exempel rotera).

En annan nyhet är Stacks (gissningsvis Travar på svenska). Det är ett slags smarta mappar som sorterar in filer på skrivbordet utifrån filtyp eller annan metadata som taggar. Du kan till exempel göra en trave för alla filer som rör ett visst projekt.

Hem-appen på Mac

IOS-appar på Mac

Nästa år kommer Apple göra det möjligt för utvecklare att enkelt porta sina IOS-appar till Mac OS, men redan i år visar Apple hur det kommer fungera med några egna appar. News, Aktier, Röstmemon och Hem kommer till Mac.

Med Hem-appen får Mac OS äntligen stöd för att styra Homekit-produkter, något många användare har efterfrågat.

Mac App Store i Mojave

Mac App Store får ansiktslyftning

På tal om efterlängtade uppdateringar: Mojaves App Store har gjorts om från grunden och blir på en och samma gång mer Macigt och mer som App Store på IOS. Gränssnittet är bättre anpassat för Mac och känns inte längre som en webbapp à la Itunes Store. Recensioner och omdömen tar en mer central plats och utvecklare kan lägga till videoförhandsvisningar av programmen.

Läs mer: Apple uppdaterar Mac App Store

För att visa att Apple tar Mac App Store på allvar påpekade företaget att flera stora utvecklare kommer släppa sina program i butiken senare i år, bland annat Microsoft Office och Adobe Lightroom.

Mac OS Mojave på Imac

GDPR-garant

Den europeiska dataskyddsförordningen ger dig i teorin ett mycket starkare integritetsskydd på nätet, men vem kontrollerar att alla företag och webbplatser följer reglerna?

Med Mac OS Mojave behöver du inte lita på någon, då systemet skyddar dig bättre än någonsin. Spårningsskyddet har uppdaterats och stoppar nu spårning via Gilla- och Dela-knappar och kommentarsfält som Disqus. Försöker du använda dem får du en varning och kan välja om du vill tillåta spårning eller avbryta. Safari har även ändrats för att försvåra för spårning utifrån systeminformation. Enskilda Macanvändare kommer bli svårare att särskilja.

Program som vill använda kameran eller mikrofonen, eller läsa meddelanden från Mail eller Imessage, måste också be om lov precis som på IOS.

Höjda systemkrav

Till skillnad från IOS 12 som fungerar på alla enheter som i dag kan köra IOS 11 har Apple höjt systemkraven för Mac OS Mojave ganska rejält. Nu krävs en Mac med stöd för Metal-ramverket, eftersom Apple håller på att fasa ut användningen av äldre grafikramverk som Opengl och använder Metal för att accelerera olika systemprocesser.

Mojave kräver någon av följande Macar:

  • Macbook (2015 eller nyare)
  • Macbook Air (2012 eller nyare)
  • Macbook Pro (2012 eller nyare)
  • Mac Mini (2012 eller nyare)
  • Imac (2012 eller nyare)
  • Imac Pro (2017)
  • Mac Pro (2010 eller nyare)

För att installera Mojave på en Mac Pro från 2010 eller 2012 krävs en lite speciell procedure som Apple dokumenterar här, och du måste ha ett kompatibelt grafikkort.