Mörkt läge – snyggt, men långt ifrån klart

Mörkt läge har smugits fram tidigare, främst i form av en menylist och docka i mörka toner, men nu är det här på riktigt. Flera av Apples egna program har anpassats för ett mörkare utseende som ska vara snällare för ögonen, för att få färger att ”poppa” lite extra när vi redigerar bilder – och för att det helt enkelt ser lite snyggare ut.

Bland annat Xcode, Kalender, Meddelanden, Safari, Keynote och Mail har mörk-anpassats – men det känns ändå långt ifrån komplett. Så fort vi rör oss utanför Apples ekosystem stöter vi på program som inte har några egna mörka lägen, och det kan sticka till i ögonen när vi öppnar program som nästan helt går i vitt när våra ögon vant sig med de mörkare tonerna i Mac OS.

Läs också! Macbook Pro 2018: Så bra är Apples nya bärbara datorer

Webben är också det en helt annan historia, där mycket vilar på ljusare bakgrunder (ofta för att text är lättare att läsa så). Inte heller Apples egna Pages är någon höjdare. Dokumentet vi skriver i är alltjämt vitt och sticker i ögonen om vi hunnit vänja oss vid ett mörkare gränssnitt. Det här borde gå att lösa på ett smartare sätt.

Test Mac OS Mojave
I verkligt användande är Mörkt läge inte så mörkt, beroende på vad vi gör.

En del av Apples egna program är också svåranvända i ett mörkt läge. Poängen försvinner lite grann när Mail öppnar just mejl på vita bakgrunder hela tiden medan Kalendern nästan är oläsbar i mörkt läge. På andra håll är det riktigt snyggt (exempelvis i Bilder och nya Mac App Store), men när det känns så icke-komplett som det gör nu önskar vi att det fanns en snabbknapp (kanske i Notiscenter) eller ett kortkommando för att växla mellan mörkt och ljust läge. Som det är nu blir det ett evigt klickande fram och tillbaka till inställningarna för att växla. Att kunna ställa in ett mörkt eller ljust gränssnitt som förval för varje enskilt program hade också hjälpt.

Idén är god och ett mörkt läge har efterfrågats av många, men Mojave visar också att det är svårt att implementera på ett snyggt sätt. Vi får nog fortfarande se det här som ett beta-försök, med en förhoppning om förbättringar i framtiden.

Test Mac OS Mojave
Dynamiska bakgrunder är en väldigt trevlig om än mest estetisk nyhet i Mojave. Beroende på tid på dagen byter vår Mac skrivbordsbakgrund.

IOS-appar kommer till Mac – om ett tag

En av de mest lovande nyheterna är att Apple i och med Mojave påbörjat ett arbete för att ta IOS-appar till Mac. Apple har gång på gång i bestämda ordalag nekat till att man försöker väva samman sitt mobila operativsystem och sitt desktop-operativsystem. Mac och IOS kommer fortsätta vara två olika plattformar, men det hindrar naturligtvis inte Apple från att göra upplevelsen bättre när vi byter mellan systemen.

Avancerade, dedikerade Mac-program som Final Cut Pro X, hela Adobe-sviten, och andra proffsprogram kommer fortsätta leva kvar som ”äkta” Mac-program. Samtidigt ser vi framför oss att vi allt mer kan använda våra favoritappar på IOS när vi sitter vid Macen.

Allt detta hänger på hur enkelt och effektivt utvecklare kan ta sina IOS-appar till Mac. Först nästa år kan de börja testa detta, men att det lär bli lättare att ta IOS-appar till Mac kan vi konsumenter bara gynnas av.

Test Mac OS Mojave
Aktier och Hem är två av IOS-apparna som redan kommit till Mac.

De första IOS-apparna är redan här. Apple tjuvstartade arbetet med att ta Hem, Aktier och Röstmemon till Mac. Inga av apparna är några underverk av användarvänlighet eller intressanta studier i hur IOS-appar kan se ut på Mac, men de är ändå mycket välkomna. Inte minst Hem-appen. Att vi äntligen kan kontrollera vårt Homekit-hem med både Siri på Mac och med den nya Hem-appen är bra.

Röstmemon erbjuder funktionalitet som redan funnits i Quicktime, men för den som främst kommer från IOS kan det te sig märkligt att samma app inte finns på Mac. Med Icloud är det också lätt att lyssna på eller redigera de inspelningar vi gjort på vår Iphone. Med Aktier-appen slipper fler Mac-användare fråga sig varför apparna de använder på sin Iphone inte finns på sina datorer från samma företag.

Mac App Store har, även om det redan funnits som en dedikerad Mac-app sedan länge, även det blivit mer likt IOS-versionen. Samma redaktionellt styrda innehåll finns här, och ett allmänt fräschare utseende som lierar bättre med IOS-appen. Även Mac App Store är alltså redo för den anstormning av IOS-appar vi hoppas få se här om ett år.


Städa skrivbordet automatiskt

För den som tycker att skrivbordet är ett väldigt bra ställe att förvara sina filer på lär Travar på skrivbordet vara en välkommen nyhet. Vi kan fortsätta slänga våra filer här, men med lite mer ordning än tidigare när Macen nu sorterar filerna efter olika kategorier (filmer, bilder, dokument, presentationer och så vidare) i olika travar.

Vi stänger dock av det ganska snabbt. Det är i vårt tycke knappast ett smart sätt att förvara filerna på, eller för att hitta igen dem senare. Men ett automatiskt, alltid städat skrivbord är lär säkert rädda dagen för många användare.

Test Mac OS Mojave
Foto: AppleFinder har i och med nya Gallerivyn blivit en bättre bildvisare, dessutom med metadata direkt i bildfönstret.

Mojave knyter ihop ekosystemet ännu lite till

Mojave gör som tidigare Mac OS-versioner och fortsätter göra växlandet mellan IOS och Mac ännu mer sömlöst. Continuity Camera är en funktion som vi gärna använder. Istället för att ta en promenad till skrivaren på kontoret eller vänta på att Airdrop ska vakna kan vi från vår Mac starta kameran på vår Iphone för att skanna eller ta en bild.

Bilden hamnar direkt på skrivbordet, eller i det dokument från var vi startade kameran. Det är riktigt smidigt, fungerar varje gång, och blir snabbt en av våra favoritfunktioner i Mojave.

Kolla själv: Här ser du om dina Apple-prylar klarar nya uppdateringarna

Test Mac OS Mojave
Foto: Apple

Precis som i IOS hamnar skärmdumpar nu i nedre hörnet på skärmen, med möjlighet att direkt lägga till anteckningar, pilar, beskära och dela vidare bilderna på ett smart sätt. Även själva verktyget för att ta skärmdumpar har förenklats något, och Överblick gör det ännu snabbare att annotera och anteckna i dokument utan att ens öppna det. Dock har fått en särskilt sektion för våra senast använda appar, utöver det vi själva sparat där.

Alla är de förbättringar som gör Mac snabbare och enklare att använda, men utan att förändra systemet på något dramatiskt vis. Bra är också de nya säkerhetsinställningar vi hittar Mojave. Att godkänna åtkomst för till exempel kameran för alla program, precis som vi är vana med på Iphone, är självklart även på Mac.