Ända sedan Apple bestämde sig för att lägga ned sin serie av Airport-routrar har sökningarna efter routrarna på prisjämförelsesajten Prisjakt ökat. Mellan 26 april (då nedläggningen var ett faktum) och fram till den 16 maj hade antalet klick på Airport Extreme ökat med 40 procent, enligt företagets egna statistik.

Prisjakt tror att det så småningom kommer leda till ökade priser på hela Airport-serien. Som bevis hänvisar man till Apple Thunderbolt Display, som ökade kraftigt i pris efter att den lades ned för ett par år sedan. Som billigaste var priset för skärmen under 2014, då den fortfarande producerades. Då kunde den köpas för knappt 6 300 kronor, men i december 2017 hade priset stigit till hela 11 290 kronor för de exemplar som fortfarande finns kvar.

Alternativen till Airport: Bästa routrarna för att ersätta Airport Express, Extreme och Time Capsule

Ännu har priserna på Airport-routrarna inte ökat, men trenden är tydlig menar man.

– Enligt vår statistik är det tydligt att priserna ökar extremt mycket efter att en tillverkare som Apple beslutar sig för att sluta producera en populär produkt. I vissa fall kan handlare även sluta sälja produkten, trots att de har den kvar i lager. Detta kan göras då även handlarna är medvetna om att efterfrågan kommer gå upp så pass mycket, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt i ett pressmeddelande.

Sedan några dagar tillbaka säljer Apple själva inte sina egna routrar i den svenska Apple Store, men Airport-serien finns fortsatt att köpa via andra återförsäljare så länge lagret. Men några nya Airport-routrar kommer alltså inte att tillverkas.

Läs också! Airport-routrarna kan inte längre köpas från Apple i Sverige