Ibland händer det att ett gammalt program du använder slutar fungera med en ny uppdatering av Mac OS. När program inte uppdateras av utvecklarna kan det till exempel handla om att några systemrutiner som används inte längre stöds. Apple varnar utvecklare när olika funktioner kommer ändras eller försvinner, men det är upp till utvecklarna att uppdatera sina program och se till så att de fortsätter fungera.

När Mac OS 10.14 släpps i höst kommer fler program än vanligt sluta fungera. Det beror på att enbart 64-bitarsprogram kommer kunna köras i systemet. I dag kan du stöta på varningar när du startar 32-bitarsprogram, som påpekar att utvecklarna måste släppa uppdateringar för att du ska kunna fortsätta använda dem i framtiden.

Men hur gör du om du har ett program du förlitar dig på som inte längre utvecklas, eller där nya versioner fungerar sämre än den gamla version du föredrar? Lugn, du behöver inte ge upp och sluta använda det.

Virtualisering

Ett enkelt och praktiskt sätt att fortsätta använda gamla program är att använda virtualiseringsprogram. Du har säkert hört talas om program som Vmware Fusion och Parallels Desktop, som gör det möjligt att köra Windows i Mac OS. Sedan Mac OS X 10.7 har Apple tillåtit virtualisering av Mac OS, vilket gör att du kan installera och köra till exempel Lion eller Mountain Lion på din Mac med High Sierra eller senare system.

Vmware med Mac OS
Photoshop CS5 på Mac OS X 10.10 i Vmware Fusion.

Både Parallels och Vmware har funktioner som gör att programmen kan ligga inbäddade i det vanliga systemet istället för att hålla sig till ett fönster. Den enda nackdelen är att det än så länge inte finns något stöd för grafikkortsacceleration, vilket gör en del program betydligt långsammare.

Det här kommer fungera även på nyare system och med nya Macar, så länge Apple fortsätter använda Intel-processorer som kan köra 32-bitarskod.

På en extern disk

Du kan också välja att installera det gamla systemet på en extern disk, i bästa fall en ssd med thunderbolt eller usb 3. Då kan du utnyttja all kraft i din moderna Mac, men går miste om integrationen med dina vanliga program.

Gammal Mac

Ett annat alternativ om du inte är trångbodd är att spara en gammal Mac enbart för att köra äldre program. Du slipper köpa ett virtualiseringsprogram, men du går miste om eventuella intäkter från begagnatmarknaden, och datorn måste stå någonstans.

Tips! Det är en bra idé att arkivera kopior av installationsprogrammen för olika versioner av Mac OS, om du i framtiden behöver installera dem virtuellt eller på en gammal Mac.