Teensafe är en app du installerar på ett barns Iphone eller Android-mobil för att sedan kunna övervaka barnet. På Iphone kan du läsa sms och Imessage, se samtalslistor, se var barnet är via gps:en, se vilka sidor barnet har varit på i Safari, se alla sparade kontakter, samt se meddelanden i Whatsapp och Kik.

Zdnet rapporterar nu om en allvarlig säkerhetsbrist i Teensafes servrar. Vem som helst har kunnat komma åt användares känsliga uppgifter i okrypterad form. Och det handlar inte om vilka uppgifter som helst: Föräldrars mejladresser, barnens Apple ID-adresser, deras telefoners unika id-nummer, och värst av allt – Apple ID-lösenord.

För att använda Teensafe måste tvåfaktorautentisering vara avstängt på barnens Apple ID-konton, vilket innebär att någon som kommit över uppgifterna från servern har kunnat logga in och göra vad som helst, till exempel spionera på barnen eller kopiera alla inkomna mejl och meddelanden.

Teensafe-appen ser ut att ha tagits bort från App Store, enligt data på App Annie i december 2017, men föräldrar som redan hade installerat den kan så klart fortfarande använda den. Android-versionen ligger fortfarande ute i Google Play Store.

Känsliga uppgifter i klartext på Teensafes server
Så här såg det ut för den som hittade Teensafes inte direkt säkra server.

Vi tror inte vi behöver påpeka det, men du bör under inga omständigheter dela med dig av ditt eller dina barns Apple ID-loginuppgifter till tredjepartsappar eller -tjänster. Och då börjar vi inte ens kommentera problematiken med den här sortens övervakning.