Detta är en krönika, fler åsiktsartiklar hittar du här.


Tangentborden i Macbook och Macbook Pro är en vattendelare. Vissa (däribland undertecknad) gillar de kortslagiga, stabila tangenterna. Andra hatar dem. Alldeles oavsett vad vi tycker vill vi nog att tangenterna åtminstone ska fungera – och det verkar tyvärr inte vara en självklarhet.

En undersökning som amerikanska Appleinsider nyligen gjort visar att tangentborden i den nya generationen är rejält mer problemdrabbade än tidigare modeller. Macbook Pro 2016 drabbas av dubbelt så många felaktiga tangentbord under sitt första år jämfört med Macbook Pro från 2014 respektive 2015.

11,8 procent av alla Macbook Pro från 2016 lämnades in för trasiga tangenter under sitt första år av användning. Det kan jämföras med bara 5,6 procent för 2014-modellen och sex procent för 2015-modellen.

Läs även: Så löser du problem med tangentbordet

Till 2017 års Macbook Pro ska tangentbordet ha fått vissa förbättringar, men undersökningens resultat är inget glädjeämne för det. Här ligger felprocenten på åtta procent, fortfarande högre än tidigare generation. 2017-siffrorna är inte kompletta eftersom denna modell ännu inte sålts ett helt år – men problemen tycks alltså kvarstå.

Apple har inte kommenterat undersökningen, som kan läsas i sin helhet här.

Dyrt att laga om du står utan garanti

Problemet är dessutom dyrare att laga än tidigare. Går en tangent sönder kan, beroende på skadan, hela top-caset som i sin tur är fastlimmad med batteri och annat, behöva bytas. Så snart vi hamnar utanför den rätt futtiga, ettåriga garantin – vilket de första 2016-modellerna redan gjort – blir det dyrt. Ett nytt top case till en Macbook Pro 15 tum kan kosta 3 200 kronor, exklusive arbetskostnad som med säkerhet går på upp mot en tusenlapp. Över 4 000 kronor för att laga en trasig tangent alltså. (Glöm dock inte bort den treåriga reklamationsrätten).

Läs också! Apple stäms för tangentborden i Macbook och Macbook Pro

På redaktionen har vi haft problem med åtminstone två Macbook Pro-enheter. En av dem hade en tangent som alltid lade till några extra g:n vid varje tryck (att skriva lösenord som innehåller g var ett äventyr…). Problemet försvann av sig själv efter ett tag. Nu väntar vi bara på att det ska komma tillbaka lagom till att garantin löper ut.

På Youtube cirkulerar ett otal videor om problem med tangentbordet, det har komponerats en sång om det, Apple har stämts för tangenterna, det har skrivits mindre essäer och en namninsamling har startats. Tangenter går sönder av damm och ger ifrån sig konstiga, gälla ljud. Tangentbordsgate är här.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13290 kr.

Bästa pris just nu: 12789 kr