Det nya tangentbordet med mer kortslagiga tangenter som sitter i Macbook sedan 2015 och Macbook Pro sedan 2016 har definitivt varit en vattendelare. En del gillar tangentbordet, andra avskyr den korta slaglängden. En del har haft problem med att smuts, damm och skräp förstör tangenterna alldeles för lätt, med resultat att tangenter inte registrerar nedtryck och ibland helt slutar ”klicka”.

En undersökning som Appleinsider tidigare gjort visar att runt 12 procent av 2016 års Macbook Pro någon gång lämnades in för problem med tangenbordet under sitt första år av användning. För 2017 års modell är samma siffra åtta procent.

Den som har problem med sitt tangentbord har tidigare fått förlita sig på datorns ettåriga garanti samt svensk reklamationsrätt som gäller i maximalt tre år.

Tidigare hoppades vi innerligt att Apple skulle göra något åt problemen, och visst hände något. Den 22 juni 2018 lanserade Apple, till slut, ett globalt reparationsprogram för problem med tangentborden i Macbook och Macbook Pro. Det är ett tydligare erkännande att tangentborden har varit problemtyngda, även om Apple menar att bara ett fåtal användare drabbats.

Men vilka typer av problem täcks egentligen? Kan du räkna med att få ditt tangentbord lagat utan extra kostnad? Här går vi igenom vad Apples nya reparationsprogram innebär.


Gratis reparation och ersättning för redan utförda lagningar

Du kan få ditt tangentbord undersökt och reparerat om ett eller flera av följande problem gäller:

 • Bokstäver eller tecken upprepar sig oväntat.
 • Bokstäver eller tecken registreras inte vid nedtryck.
 • Tangenterna känns tröga, "klistriga" eller svarar oregelbundet på nedtryck.

Beroende på problemets art kan alltifrån en enstaka tangent till hela tangentbordet behöva bytas ut. Reparationsprogrammet gäller i fyra år från datorns inköpsdatum. Precis som med andra reparationsprogram måste andra eventuella skador på datorn tas om hand först, något som kan medföra kostnader. Men om du uppfyller kraven för reparationsprogrammet ska denna reparation alltså vara kostnadsfri.

Har du redan bekostat en reparation på egen hand kan du ansöka om ersättning för det från Apple. Detta kan dock inte göras i butik, utan måste ske via Apples kundtjänst.


Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Datorerna som omfattas

För att hitta vilken dator du använder, gå till Apple-menyn längst upp i det vänstra hörnet, tryck på Om den här datorn så finns all information du behöver där.

I maj 2019 lades fler modeller till i reparationsprogrammet. Både de 2018-versionerna av Macbook Pro och Macbook Air samt nya Macbook Pro från 2019 lades till i programmet.

Alla datorer som har den nya typen av grundare tangentbord omfattas, alltså följande modeller:

 • Macbook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015)
 • Macbook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2016)
 • Macbook (Retina-skärm, 12 tum, 2017)
 • Macbook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2018)
 • Macbook Pro (13 tum, 2016, två thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (13 tum, 2017, två thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (13 tum, 2016, fyra thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (13 tum, 2017, fyra thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (15 tum, 2016)
 • Macbook Pro (15 tum, 2017)
 • Macbook Pro (13 tum, 2018, fyra thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (15 tum, 2018)
 • Macbook Pro (13 tum, 2019, fyra thunderbolt 3-portar)
 • Macbook Pro (15 tum, 2019)

Hit kan du vända dig

Vill du få ett trilskande tangentbord undersökt finns flera sätt att få hjälp. Dels kan du uppsöka en auktoriserad så kallad Service Provider (se din närmsta här), dels kan du boka en inlämningstid hos en Apple Store om du har en sådan i närheten. Kontakt med Apple sker via företagets supportsidor.

Det är alltid en bra idé att säkerhetskopiera datorn innan den lämnas in för reparation.


Nyheter i 2019-modellen av Macbook Pro

Apple har uppdaterat denna tangentbordstyp med fjärilsmekanism flera gånger, och den allra senaste versionen av tangentbordet finns i nya Macbook Pro i sin 2019-modell. Tangentbordet ska nu tillverkas med ett nytt material under själva tangenterna som bättre ska förhindra att smuts fastnar undertill.

Trots den nya tekniken ingår alltså även 2019-modellen i reparationsprogrammet.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13290 kr.

Bästa pris just nu: 16495 kr