Jätterättegången mellan Apple och Samsung, där Samsung kort sagt påstås ha härmat Iphone för designen på sin Galaxy S, är igång igen. Den här gången behandlas framför allt en särskild term i den amerikanska lagstiftningen, ”article of manufacture.” Det skriver Cnet.

Kort sagt kan rättegången avgöra om Apples patent täcker hela den grundläggande designen av första Iphone, eller om en smart telefon istället bör ses som en samling av flera olika (också patenterade) delar.

Till sitt försvar hade Apple bland annat kallat Susan Kare som vittne, kvinnan som spelade en huvudroll i att ta fram första Macintosh (1984). Susan Kare menade att Iphone bör ses som en ”organisk, holistisk design” och hävdar att designpatentet gäller hela telefonen, inte bara delar av den. Telefonen kan inte plockas isär och ändå fungera likadant. Helheten är mer än summan av delarna, kort sagt.

Samsung å andra sidan menar att Apples designpatent innebär ett mycket litet skydd, och fick medhåll av en juridikprofessor som kallats av företaget. Professorn menade att patentlagarna inte är ämnade för att ”någon ska kunna patent på en skärm, men ta vinsten från hela telefonen.”

På fredagen hålls de sista anförandena, och på efterföljande måndag ska juryn säga sitt om saken.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13989 kr.

Bästa pris just nu: 12990 kr