Apple Car
Apple testar teknik för självkörande bilar för fullt.

3. Självkörande bil – eller åtminstone mjukvara för det

Även här har Apple för ovanlighetens skull bekräftat projektets existens. Det ryktades länge om att Apple hade en självkörande bil på väg, under arbetsnamnet Project Titan. Under 2016 skrotades planerna på att bygga en bil för att istället fokusera på mjukvara till självkörande bilar.

Då det är svårt att hålla ett så stort projekt hemligt, bland annat för att tester med självkörande bilar på allmänna vägar måste registreras hos myndigheter, valde Apple med Tim Cook i spetsen att under 2017 officiellt berätta om planerna. Då kallade Tim Cook projektet bland annat för ”alla ai-projekts moder” – det är alltså ett gigantiskt arbete Apple påbörjat.

Vad det slutligen ska bli av denna självkörande teknik har vi ingen aning om, och kanske vet inte ens Apple själva det. I nuläget siktar projektet bara på att ta fram en mjukvara till självkörande bilar, men eftersom Apple vill ha kontroll över hela produkten inifrån och ut har vi svårt att tro att Apple skulle sälja sin mjukvara till redan etablerade biltillverkare, såvida det inte rör sig om ett nära samarbete.

Kanske får vi se en bil med Apple-logga i fronten någon gång i framtiden, det är något som Tim Cook ännu inte har uteslutit.

Förväntad lansering: Tidigast 2021, om alls.
Läs mer: Tim Cook bekräftar: Apple utvecklar system för självkörande bilar
Läs mer: Apples bilprojekt tar oväntad vändning – blir en buss för anställda


Beats
Foto: AppleDet här är Apples dyraste, lyxigaste lurar idag, Beats Studio 3 Wireless. Här finns också en relativt avancerad brusreducering kallad Pure Anc.

4. Brusreducerande over ear-lurar – Bose får se upp

Förutom fortsatta uppdateringar av Airpods (möjligen med brusreducering även där) påstås det att Apple kommer lansera ett par rejäla over ear-lurar med en typ av aktiv brudreducering inom en relativt snar framtid. Kanske redan under 2018, men mer troligt nästa år. Lurarna är tänkta att konkurrera med Bose Quietcomfort och liknande modeller som finns på marknaden idag, och de lär alldeles säkert utrustas med Apples W2-chip (eller nyare) för snabbare och mer stabil parkoppling med vår telefon.

Förväntad lansering: Tidigast hösten 2018.
Läs mer: Uppgifter: Apple ska utmana Bose med nya brusreducerande lurar


Iphone X

5. Geststyrning och skärmar som går över kanten i Iphone

Hur ser en Iphone ut om tre år? Med tanke på hur länge den grundläggande formen för Iphone 6 överlevde skulle vi inte bli förvånade om Iphone ser ungefär likadan ut även om tre år. Men rykten hävdar också att Apple just nu utforskar nya tekniker för hur vi styr våra telefoner i framtiden. Enligt uppgifterna undersöker Apple om vi i framtiden ska kunna svepa ovanför skärmen istället för att trycka på det. Vilket också är i linje med vad Apple försökte uppnå med Iphone X, det vill säga en telefon vi kan låsa upp utan att röra vid den. Gester skulle inte vara ett helt otänkbart nästa steg.

Enligt samma uppgifter påstås Apple dessutom utveckla böjda skärmar som ska slutta över kortsidorna på telefonen. Denna teknik sägs ligga tre till fem år fram i tiden.

Förväntad lansering: 2020 för geststyrning. Tidigast 2021 för böjda skärmar.
Läs mer: Apple kan satsa på gester och böjda skärmar i framtida Iphone

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning