När Id Software släppte sitt legendariska Doom ville John Carmack att det skulle stå ”Utvecklat på Next-datorer”, men Steve Jobs sade nej. En Next-dator var John Carmacks första lyxköp efter framgångarna med Commander Keen och Wolfenstein 3D, och när han var liten drömde han om att få en Apple 2.

Det här berättar Id-grundaren i ett långt inlägg på Facebook där han skriver om hur han under många år växlade mellan att vara i Steve Jobs gunst och ute i kylan.

Det börjar med en fråga från hans fru, som undrade varför han alltid har kunnat lägga allt annat åt sidan om Steve Jobs ringer. När de skulle gifta sig råkade datumet vara planerat till samma dag som en av Apples produktpresentationer, och Steve Jobs bad dem flytta bröllopet. När de tackade nej tryckte han på, och då föreslog hans fru att om nu Johns närvaro var så viktig kunde väl Steve låna ut John Lasseter (Pixar-grundaren) till hennes nystartade mediaföretag för en dag.

– Steve gick från charmig till iskall på ett ögonblick.

John Carmack skriver även hur han lyckades övertala Steve Jobs att välja opengl som 3d-api till Mac OS X, och hur viktigt det i förlängningen var för marknaden för mobilspel.