Jobbar du mycket med musen eller styrplattan? Ända sedan Steve Jobs först introducerade Macintosh 1984 har mus och andra pekdon varit det huvudsakliga sättet att styra datorn och det grafiska gränssnittet. Tangentbordetet är så klart också viktigt för inmatning, men det är extremt krångligt att försöka surfa, filhantera eller göra många andra saker utan mus eller styrplatta.

Länge gjorde musen bara två saker: enkelklick eller dubbelklick. Klicka för att markera, dubbelklicka för att öppna. Numera kan du högerklicka och Mac OS har en massa specialfunktioner i form av olika gester för styrplattan. Men även med en vanlig mus kan du göra en del.

En väldigt praktisk funktion är av någon anledning dold bakom en liten knapp i en panel i Systeminställningar. Den heter Aktiva hörn och gör att du kan aktivera olika funktioner helt enkelt genom att flytta pekaren till något av skärmens hörn.

Inställningar för Aktiva hörn

Du hittar inställningarna i Systeminställningar -> Mission Control -> Aktiva hörn (knapp nere till vänster). Du kan välja till exempel Mission Control, Skrivbord (flyttar tillfälligt undan alla fönster så du ser vad som ligger på skrivbordet), Dashboard (ja den gamla funktionen finns fortfarande kvar) och att sätta skärmen i vila.

När du har aktiverat någon av funktionerna avaktiverar du den genom att röra på pekaren och flytta tillbaka den till samma hörn igen. Det fungerar också om du aktiverar funktionen med tangentbordet.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 15989 kr.

Bästa pris just nu: 14995 kr