Det brukar heta ”If you can´t beat them, join them”. Och frågan är om det inte är precis det Hewlett Packard (HP) gjort i och med det nya avtal som tecknats mellan pc-jätten och allas vårt fruktföretag. Detta ger nämligen HP rättighet att lansera en iPod-baserad musikspelare under eget varumärke.

Namnet på spelaren är dock ännu okänt. Inte heller priset är klart men HP säger i pressreleasen att den kommer att vara ”konkurrenskraftigt” prissatt när den släpps till sommaren.

Den andra delen av avtalet gör att varje såld HP-dator kommer att skeppas med en förinstallerad kopia av Apples musikprogram iTunes. Eftersom HP är en av världens allra största pc-tillverkare är det inte svårt att räkna ut vilket genomslag detta kommer att få på försäljningen i den digitala musikaffären iTunes Music Store (som är integrerad i iTunes, om något missat det).

Att iTunes medföljer HP:s burkar är naturligtvis positivt. Frågan är bara vilken påverkan på iPod-försäljningen en HP-kopia skulle ha. Troligast är att Apple i mångt och mycket kommer att styra vilken teknik HP får tillgång till och till vilket pris för att på så sätt behålla kontrollen över situationen. En annan fråga som väcks är hur långt borta en lansering av iTunes Music Store i Europa är. Förmodligen satsar Apple stora resurser på att få alla avtal klara innan första halvåret är till ända. Kombinationsmarknaden musikspelare/musiktjänst börjar se allt mer intressant ut…

Vad tror du om denna oheliga allians?
Diskutera det med andra i forumet.

Apples pressrelease.
Se HP:s vd presentera musikspelaren.