”Svarta pricken” kallas en bugg som började spridas bland Android-användare för ett par dagar sedan, i form av ett meddelande på Whatsapp. Nu har buggen även tagit sig över till IOS, där den visar sig ställa till ännu mer problem.

På IOS visar sig buggen i Meddelanden, och precis som i Whatsapp får den appen har krascha fullständigt. Men där Whatsapp repar sig efter att ha tvångsavslutats förblir Meddelanden helt oanvändbart.

Själva meddelandet består av tusentals dolda unicode-tecken, som får textmotorn i systemet att gå på högvarv och roffa åt sig allt tillgängligt minne. På IOS innebär det att Meddelanden får slut på minne och det enda du kan göra är att tvångsavsluta det.

9 to 5 Mac har även bekräftat att buggen kan drabba Mac OS om du försöker kopiera meddelandet. I Mac OS finns ingen absolut maxgräns för minnesanvändning, vilket ger resultatet att systemet bygger upp en allt större swap-fil på hårddisken medan det försöker behandla alla dolda tecken.

Om du drabbas av ”svarta pricken” på din Iphone kan du försöka kringgå buggen genom att antingen öppna Meddelanden direkt till ett nytt tomt meddelande (tryck hårt på ikonen och välj Nytt meddelande), eller radera meddelandet från en annan enhet inloggad på samma Icloud-konto.