En läsare skriver och undrar hur han ska göra. Han har fått en arbetsdator, en Mac, som har några år på nacken. När han försöker uppdatera systemet ber Mac App Store om lösenord för ett konto som varken han eller någon kollega kan.

Det här är inget ovanligt problem, och kan förutom på företag förekomma vid begagnatköp och när du har fått en gammal Mac av en släkting. I samtliga fall kan föregående användare ha raderat sitt eget konto och tagit bort privata filer, men gjorde ingen fullständig ominstallation.

Som tur är behöver du inte logga in för att uppdatera systemet. Du kan helt enkelt avbryta och manuellt installera enbart systemuppdateringen, det ska fungera utan att stoppas av logindialogen.

Du kan också skapa ett nytt Apple id och logga in med det, eller logga in på ditt privata konto om Macen är din egen och inte en jobbdator.

Tredjepartsappar som har laddats ner från Mac App Store kräver inloggning för att laddas ner igen, men ibland fungerar det att uppdatera utan att fylla i lösenordet. Gratisappar kan du radera och sedan installera om när du är inloggad på ett nytt konto för att slippa problemet. Betalappar får du avgöra själv om det är värt besväret att behålla dem.