Vi har använt Iphone X i ett halvår nu, och om det inte redan framgått av exempelvis vårt långtidstest är vi förtjusta i telefonen. Väldigt förtjusta till och med. Det här är den mest imponerande produkt som någonsin lämnat Cupertino (eller kanske snarare fabriksgolvet i Kina). Låt oss förklara varför.

Iphone X är inte bara en bra produkt, med sin stora, vackra skärm, bra kameror och faktiskt imponerande bra batteritid (tidigare en akilleshäl med många Iphone-modeller). Det är en otroligt stor bedrift att över huvudtaget ha kunnat skapa den här produkten.

Apple har med Iphone X tagit en oerhört framgångsrik telefonmodell och slängt ut mycket av det som gjort den enkel att använda för väldigt många människor. Med Iphone X kastade man ut både en bekant form, en välkänd hemknapp som blivit synonym med Iphone, och har dessutom helt gett upp Touch ID – som det ärligt talat inte var något större fel på.

Iphone X

Allt detta ersattes av en dyr oled-skärm med rundade kanter, en avancerad modul för ansiktsigenkänning och abstrakta svepgester istället för en väldigt konkret hemknapp.

Att slänga ut en gammal teknologi som fungerar för att ersätta med flera nya teknologier på samma gång är ett gigantiskt risktagande, speciellt med en så viktig produkt som Iphone. Vi har också i efterhand fått veta att det heller aldrig var tal om att lansera Face ID vid sidan av Touch ID, exempelvis med en fingeravtrycksläsare på baksidan att falla tillbaka på ifall Face ID inte skulle hålla måttet. Lite som företaget annars verkade testa att vattentäta Iphone 6S innan Iphone 7 släpptes, som var officiellt vattentät.

Apple valde att inte ens testa inloggningsteknologin i lite mindre skala, exempelvis i en Ipad eller kanske nya Imac Pro, innan man slängde in det i företagets allra viktigaste produkt.

Face ID fungerar – i miljoner enheter

Vad hade hänt om Face ID inte fungerade? Om det kom fram att ansiktsigenkänningen lägger av när det är för starkt ljus ute, inte fungerar i minusgrader, eller var alldeles för lätt att lura? Vad hade hänt om gesterna visade sig vara alldeles för klumpiga att använda, eller om skärmen var på tok för ljussvag?

Iphone X kunde ha varit en säkerhetsskandal. Vi kunde vid det här laget ha talat om en Face ID-flopp eller skriva krönikor om hur mycket vi saknar den hederliga gamla hemknappen. Men det hela flöt på väldigt… bra, faktiskt.

Då ska vi också komma ihåg att Apple tillverkar Iphone i en skala som är smått overklig. Under första kvartalet 2018, som ofta är ett lugnare kvartal, lyckades Apple skeppa 52,2 miljoner exemplar av Iphone (alla modeller). En siffra som nästan är svår att över huvud taget greppa.

Om inte Face ID fungerade som tänkt skulle snart tiotals, ja snart hundratals miljoner användare låta världen veta det. Iphone är också Apples enskilt viktigaste produkt som står för en merpart av Apples intäkter. Face ID, gesterna och skärmen, ja hela telefonen, var helt enkelt tvunget att fungera.

Här var Apple modiga på riktigt, modigare än vad det någonsin var att plocka bort hörlursuttaget i Iphone 7. Det hade nog varit lätt att välja en lite mer konservativ väg, att vänta med att lansera Face ID tills man testat det ytterligare, att kanske släppa det första nästa år. Istället lanserade man flera nya teknologer på samma gång, och dessutom i en skala som få andra företag behöver orka med.

Analytikern Carolina Milanesi sammanfattade det bäst:

”Jag tror verkligen inte att något annat företag hade kunnat implementera en så grundläggande förändring i användning som Face ID, och få det att kännas som den mest naturliga sak du någonsin har använt.”

Och visst verkar som att alla dessa satsningar på ny teknik i en annars välkänd produkt har gått hem. Vi gav telefonen högt betyg i vårt test. Den absoluta merparten av användare är nöjda, och trots många rapporter om ostadig försäljning och trots ett högt pris tyder ändå de flesta uppgifter på att försäljningen fortfarande går bra. Inte minst är det världens mest populära smartphone.

Största utmaningen är kvar

Självklart är Iphone X inte utan problem. Vi skulle önska att Face ID var aningen snabbare och att den fungerade även vid fler vinklar, som när den ligger på ett bord. Iphone X är dessutom den med god marginal dyraste Iphone hittills.

Men en helt ny inloggningsteknologi har implementerats i en av världens mest sålda telefoner – utan skandaler. Bara en sådan sak. Gesterna är dessutom bland det bästa som hänt Iphone på mycket länge, efter ett tag känns de mer naturliga än hemknappen någonsin gjorde.

Apple vågade satsa, vågade vara modiga med sin viktigaste produkt någonsin. Det är en bedrift och ett risktagande värt att applådera. Det gör Iphone X till Apples mest imponerande produkt någonsin.

Nu väntar vi bara på att mycket av denna framgångsrika teknologi ska komma till en billigare Iphone X till hösten. Först då har Apple överträffat sig själva.