Så trovärdiga är ryktena om IOS 13

Mjukvara är alltjämt enklare att hålla hemlig än hårdvara, bland annat då Apple inte behöver blanda in underleverantörer för att ha en nästintill färdig produkt att visa upp på WWDC 2019. Men det betyder inte att det inte finns några rykten som skvallrar om vad nästa stora IOS-uppdatering kan innehålla.

Mer om vad vi önskar att få se i IOS 13 kan du läsa mer om längre fram i denna artikel. Här listar vi allt vi tror oss veta om kommande IOS-uppdatering. Ryktena börjar bli allt fler och allt mer intressanta ju mer vi närmar oss WWDC, där IOS 13 kommer visas upp.

För varje rykte presenterar vi också hur troligt vi bedömer det är att funktionen alls dyker upp till slut i tre steg: troligt, medel och inte troligt.


En spännande lansering

Enligt uppgifter som först började cirkulera redan våren 2018 ska IOS 13 internt kallas Yukon, namnet på en av Kanadas territorier. Just det namnet säger förmodligen ingenting om innehållet i IOS 13.

Vi vågar allt mer tro att det här blir en ordenligt spännande release. Enligt ryktena som började cirkulera redan våren 2018, med den ofta initierade teknikjournalisten Mark Gurkman på Bloomberg som upphovsman, ska Apple ha sparat många nyheter till IOS 13 istället för att skeppa dem i IOS 12.

Då talades det bland annat om en omgjord hemskärm och fler Ipad-specifika funktioner. De fick dock stryka på foten när Apple vände helt om och lät IOS 12 fokusera på stabilitet och prestanda istället.

Rätt val tyckte vi då, eftersom IOS 11 var en röra av buggar och konstiga problem. Men det kan alltså betyda att vi har ännu fler nyheter att se fram emot i år istället. Här är några av de mest flitiga rykten som cirkulerat:

1. Fönster på Ipad

Vi har länge efterfrågat större uppdateringar i IOS för just Ipad, och kanske kan IOS 13 bjuda på det. Att Ipad snart får stöd för fönster är inte alls omöjligt, men förmodligen sker det inte så som vi tänker oss det på Mac OS.

Rykten från Bloomberg och teknikjournalisten Mark Gurman talar om att Ipad äntligen kommer få stöd för flera öppna fönster. Dessa kommer dock vara utformade som kort, och påminner mer om det slide over-fönster som finns redan idag i IOS 11. Fönstren (eller korten) ska kunna stängas genom att helt enkelt svepa bort dem.

Det är dock lite svårt att se vad som är skillnaden mot idag. Redan nu kan en Ipad hantera fyra fönster samtidigt (två fönster i split view, en slide over samt en video som spelar bild-i-bild), och så många fler får nog inte plats på de fortfarande ganska små Ipad-skärmarna. Möjligen kan en nyhet vara att vi kan placera dessa ”kort” var vi vill på skärmen.

Hur troligt?  Medel 

2. Iphone 5S, Iphone SE och Iphone 6 kan bli utan IOS 13

Apple slutade sälja Iphone SE hösten 2018, och det är möjligt att man nu vill sluta stödja den äldre fyratumsstorleken för att istället fokusera helt på modernare, större skärmar utan att behöva stödja åldrande hårdvara och en skärmstorlek som hängt med ända sedan 2012.

Men att man skulle hoppa över tre hela processor-generationer – både A7, A8 och A9 – i ett svep, som detta rykte talar om, är olikt Apple. Iphone SE är relativt modern med 2 GB arbetsminne och samma A9-processor som sitter i Iphone 6S, som inte nämns bland dessa uppgifter.

I så fall bör anledningen vara att man vill ”bli av med” just fyratumsskärmen, men vi bedömer ändå dessa uppgifter som betydligt mindre troliga.

Hur troligt?  Inte troligt 

3. Fler animoji i IOS 13

Utan tvekan. Att lansera fler anomji-figurer är ett sätt för Apple att dra uppmärksamhet till sina uppdateringar också från folk som kanske bryr sig mindre om ett mörkt läge eller fönster på Ipad.

Ryktena talar om en ko, en bläckfisk, en mus och ett emoji-ansikte som nya karaktärer att iklä oss, och vi har ingen anledning att misstro uppgifter om fler animojis.

Hur troligt?  Troligt 

4. Förbättrat Siri

Siri tycks varje år vara något av en skamfläck i IOS. Det är helt enkelt på många sätt frånsprunget av konkurrenterna, men inför IOS 13 ryktas det om att program från tredje part äntligen ska ges större tillgång till Siri.

Ryktena talar om att utvecklare ska kunna använda Siri för mediauppspelning, sök, att ringa med rösten, hämta information om resor, gater, platsbokningar och bifogade filer till meddelanden. Om bara hälften av det är sant blir vi nöjda.

Hur troligt?  Troligt 

5. Mörkt läge också för Iphone och Ipad

Mörkt läge finns redan i Mac OS, efter att det varit under utveckling en längre tid. Nyss nämnda Mark Gurman var nyligen tillbaka med nya uppgifter om vad som kan komma i IOS 13, nämligen just ett mörkt läge.

Mörkt läge IOS 13

Uppgifterna har cirkulerat flera gånger, och nämnts minst två gånger av Mark Gurman. Här bedömer vi det som relativt troligt att ett mörkt läge verkligen kommer, särskilt som det redan finns i Mac OS och på TV OS.

Hur troligt?  Troligt  


6. Flera Ipad-specifika funktioner

Vartannat år brukar en viss övervikt av uppmärksamheten tippa åt Iphones håll, vartannat år åt Ipad. I år är det definitivt Ipads tur att få mer uppmärksamhet. Apple har under hösten släppt sin snabbaste och dyraste Ipad Pro hittills, så att den ska förbättras ytterligare med några IOS-specifika funktioner i IOS 13 är rätt troligt.

Det kan handla om saker som förbättringar i hur IOS mutlitaskar. Tidigare har det även talats om att samma app ska kunna köras sida vid sida i multitasking-läget och att alla appar ska kunna använda flikar, som i Mac OS.

Hur troligt?  Troligt 


Hemskärm

7. En ny hemskärm

Även detta var ett rykte som först dök upp förra våren. Exakt vad en omgjord hemskärm innebär är svårt att sia om. Vi har väldigt svårt att tro att Apple helt skulle överge sitt nästan ikoniska rutsystem med appar som hängt med sedan första Iphone.

Men det har också gått tolv år sedan dess, så visst vore det trevligt att se ett visst nytänk på hemskärmen. Kanske med fler dynamiska funktioner och widgets på hemskärmen. Framför allt Ipad skulle med den större skärmen kunna dra nytta av en mer funktionsrik hemskärm.

Enstaka rykten pekar mot att bara Ipad får den nya hemskärmen. Oavsett vilket kan vissa förändringar nog vara rimligt att förvänta sig.

Hur troligt?  Medel 

8. Stöd för extern lagring direkt i Filer-appen

Ipad-fokuset fortsätter – förhoppningsvis. Ipad Pro har en usb-c-kontakt, men inga möjligheter att läsa data från en usb-c-hårddisk. Det är inte otänkbart att Filer-appen till slut får stöd för just extern lagring.

Många har efterfrågat det och Apple har vid flera tillfällen verkat villiga att lyssna på hur folk använder sina plattor, så kanske kommer det i IOS 13.

Hur troligt?  Medel 

9. IOS och Mac OS blir ett och samma operativsystem

Apple-projektet Marzipan, där utvecklare med relativt enkla medel kommer kunna ta IOS-appar till Mac, har vid flera tillfällen fått analytiker och andra att spekulera i om detta inte innebär ett första steg i att föra samman Mac OS och IOS i ett och samma operativsystem. Detta trots att Apple förnekat detta.

Det finns ingenting som pekar mot att detta sker i IOS 13. Vad som händer om tio år eller fem år må vara en annan femma, men en sådan fusion sker inte år.

Hur troligt?  Inte troligt  

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3750 kr.

Bästa pris just nu: 3490 kr