Uppdatering (2019-09-10):

Då släpps den skarpa versionen av IOS 13

I samband med Apples Iphone-event fick vi veta att de skarpa versionerna av IOS 13 och Watch OS 6 skickas ut till allmänheten den 19 september.

Men redan den 30 september är det dags för ytterligare en uppdatering, nämligen IOS 13.1. Fokus i den sistnämnda versionen ligger på de nya modellerna Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

Vad gäller Ipad OS är det 30 september som gäller, medan Mac OS Catalina släpps i oktober.

IOS 13 beta 2 släppt – här är nyheterna

Nu har Apple hunnit in på sin andra utgåva av IOS 13, och även Ipad OS 13. Registrerade utvecklare kan från och med måndagskvällen svensk tid ladda ned den andra betaversionen av systemen. Macrumors har uppmärksammat nyheterna i den andra betaversionen, här är de viktigaste:

Läs också! Så testar du IOS 13 och Mac OS Catalina redan i dag

 • Smb-sevrar fungerar. En av nyheterna i IOS 13 är möjligheten att ansluta till smb-servrar, exempelvis till en hemma-nas. Denna funktion fungerade inte i den första betan, men det gör den i denna andra beta-version. 
 • Skärmtid även på Apple Watch. Om vi bestämt en maxgräns för en app i IOS gäller det även på Watch OS 6. 
 • Nytt delningsfält i Safari. Från delningsfältet i webbläsaren Safari kan vi nu välja att dela webbsidan som en pdf, som ett webbarkiv eller att låta IOS själv avgöra vad som passar sidan bäst.
 • Porträttläge: Funktionen för att minska eller öka effekten av porträttljus kan nu, som utlovat, ökas eller minskas med hjälp av ett skjutreglage.
 • Automatiska checklistor i Anteckningar. En ny inställning flyttar automatiskt avklarade punkter till botten av listan, om du väljer att aktivera detta.
 • Nya informationsskärmar uppmärksammar användaren om stöd för flera användare på Homepod och Apple TV.

Den publika betan av IOS 13 dröjer ett tag till och beräknas dyka upp i juli.

IOS 13 parkopplar Homepod på ett nytt sätt

Från och med IOS 13 uppmanas användare parkoppla en Homepod-högtalare med en Iphone på ett lite nytt sätt, något som utvecklaren Guilherme Rambo först upptäckte.

Från och med IOS 13 uppmanas användaren att hålla sin Iphone nära Homepod, men istället för att parkoppla med en ljudsignal ska en led-mönster som avges av den lilla skärmen på ovansidan läsas av från telefonen.

Det ger troligen högre tillförlitlighet, då andra ljud inte kan störa parkopplingen.

IOS 13 visar var du blivit spårad av appar

Allt eftersom blir fler och fler nyheter i IOS 13 kända. Senast i raden av mer integritetsfokuserade nyheter är att IOS 13 ska kunna visa en mer detaljerad vy över hur appar har använt platsdata i bakgrunden, berättar 9 to 5 Mac.

9 to 5 Mac

Bland annat kan IOS 13 visa en detaljerad karta över var och när en app har använt platsdata i bakgrunden. Bilden ovan visar exempelvis Tesla-appen respektive Apple Store-appen. Tillsammans med kartan tvingas appen enligt Apples regler berätta vad appen använder platsdata till. Apple skriver exempelvis för sin egen Apple Store-app:

”Vi serverar dig relevanta produkter, funktioner och tjänster beroende på var du är.”

Enligt Apple ska IOS 13 också då och då visa dialogrutor liknande denna där vi kan fortsätta med eller ändra platsdatainställningar för appar som har använt detta i bakgrunden, som en enkel påminnelse om de appar som håller koll på var användaren är.

Nytt i IOS 13 är också funktionen att ge en app tillgång till platsdata bara en enda gång. Om appen används igen behöver appen återigen fråga om platsdata.

IOS 13: Fler sätt att radera appar

Har du ont om utrymme på din Iphone är det troligt att du får veta det när du vill uppdatera dina appar, detta då det krävs en viss mängd ledigt utrymme för att få plats med de temporära filerna.

Lyckligtvis är en av nyheterna i IOS 13 att det går att radera appar direkt från uppdateringslistan. Det enda som du behöver göra är att svepa till vänster på appen du vill ta bort och trycka på ”Radera” (se bild nedan).

Radera appar

I sammanhanget kan nämnas att Apple har flyttat uppdateringsfliken för att få plats med den nya speltjänsten Apple Arcade. Därmed behöver du trycka på din profilbild längst upp till höger på App Store för att få upp tillgängliga uppdateringar, rapporterar Macrumors.

IOS 13: Nu kan Siri äntligen fungera med Spotify

Spotify och andra företag kan i IOS 13 och Ipad OS 13 äntligen lägga till stöd för Siri, rapporterar Macrumors, något som efterfrågats länge och av många. I dagsläget kan vi be Siri spel upp musik, men bara från Apple Music.

Nyheten ligger i att Apple öppnat upp sitt ramverk Sirikit för radio-, musik-, podcaster- och ljudboksappar från tredje part.

Om Spotify och andra företag och utvecklare väljer att anamma denna förändring i Sirikit bör vi därmed snart kunna styra musik i Spotify (och andra appar) med Siri, från och med IOS 13.


Mer än dark mode: 29 nyheter du kan ha missat i IOS 13

Missade du någon av dessa nyheter under lanseringen på WWDC under måndagen är det inte så konstigt. Det finns mängder av små och stora nyheter i IOS 13, och de nyheter som följer här hör knappast till de största nyheterna – de flesta nämndes över huvud taget inte på scen – men de är klart värda att uppmärksamma.

Ny, mindre störande volymkontroll

Ryktena hade rätt. Äntligen har IOS fått en volymkontroll som inte tar upp hela skärmen. Vi kan alltså fortsätta kolla på videon, även om vi höjer volymen. Vilken grej.


Bakgrundsbilder anpassas automatiskt efter mörkt läge

Ungefär som den dynamiska bakgrundsbilden i Mac OS Mojave, kan IOS också växla bakgrundsbild när vi aktiverar mörkt läge.


Animoji i IOS 13
Foto: 9 to 5 Mac

Tre nya animoji

En mus, en bläckfisk och en ko. Nu stödjer dessutom alla enheter med A9-chip eller senare memoji- och animoji-stickers.


Low data mode i IOS 13

Med detta läge aktiverat snålar dina installerade appar på dataanvändningen. Mycket smart om datapotten börjar sina i slutet av månaden.


Carplay IOS 13

Carplay får ljust läge – och fristånde visning

Carplay får många uppdateringar i IOS 13. Carplay får stöd för Hej Siri, samt läget Stör ej medan jag kör. Dessutom kommer ett ljust läge.

Den kanske bästa nyheten är dock att Carplay, som egentligen är en spegling av vår Iphone, kan visa olika appar på Iphone och bilens infotainmentskärm. Om vår medpassagerare vill byta låt försvinner alltså inte längre kartbilden i Google Maps på bilens skärm.


Välj wifi direkt i Kontrollcenter

Det här har vi efterfrågat länge. Vi kan välja nätverk direkt från Kontrollcenter, istället för att bege oss till wifi-inställningarna i Inställningar.


Skärmtid: Bara en minut till

Skärmtid i IOS ger nu ett nytt alternativ. ”En minut till” ger oss en chans att spara ett dokument, skriva ett sista meddelande, eller logga ut från ett spel innan det är dags att sluta för dagen.


Fler nyheter

 • Face ID är 30 procent snabbare.
 • App-nedladdningar kan nu laddas ned över mobilnätet, även om de är större än 200 megabyte.
 • Homepod får stöd för flera användare som känns igen bara med rösten.
 • Sökfunktionen har förbättrats i bland annat Meddelanden, Bilder, Anteckningar.
 • Anteckningar får förbättrat stöd för hantering av mappar.
 • Vi kan lägga till bilagor i Kalenderhändelser.
 • Tysta en tråd i Mail.
 • Blockera avsändare i Mail.
 • Symbolen för att byta språk och byta till emoji är nu separerade.
 • Apple News Plus kommer till Australien och Storbritannien, men ännu inte Sverige.
 • Stöd för ljuduppspelning med Dolby Atmos.
 • Tysta okända uppringare.
 • Stör ej medan jag kör kan automatiskt upptäcka när du kör bil.
 • IOS varnar för lösenord med låg säkerhet.
 • Siri-genvägar kan nu läggas till bland automationer i Hem-appen.
 • Delade anteckningar kan skrivskyddas, så bara du kan ändra i dokumentet.
 • Sökhistorik i Safari som synkas över Icloud är nu krypterad.
 • Nya typsnitt ska kunna laddas ned från App Store och användas i appar.
 • IOS 13 ger stöd för wpa3.
Sida 3 / 3

Innehållsförteckning