IOS är Apples i särklass viktigaste mjukvara och driver över en miljard Iphone. Därför är presentationen av nya versioner av systemet på WWDC en av höjdpunkterna under året för alla Iphone-entusiaster och nyfikna användare.

IOS 13 blir en rejäl uppdatering av systemet med många synliga förändringar och nya funktioner.

Äntligen – mörkt läge

Det börjar med en av de mest efterlängtade funktionerna och något ryktena de senaste månaderna har avslöjat: IOS får ett mörkt läge precis som Mac OS fick med Mojave.

IOS mörka läge utnyttjar oled-skärmen på Iphone för att spara ström med riktigt kolsvart svärta, och färgsprakande appar som sticker ut mer mot den mörka bakgrunden. Apple har också optimerat sina inbyggda appar för att passa med det nya läget och lagt till ett nytt programmeringsgränssnitt så att utvecklarna kan haka på från början.

Mörkt läge kan antingen aktiveras manuellt i Kontrollcenter eller automatiskt vid solnedgången.

Tangentbord

Smartare tangentbord

Egentligen kanske vi borde vara förvånade att det inte har kommit tidigare, men IOS 13 får ett nytt alternativ för tangentbordet som gör att du kan svepa över det utan att lyfta fingret. Precis som med tredjepartstangentbord som Swiftkey. Svenska ingår inte bland språken som får stöd för det från början, men en glad nyhet för oss är att det vanliga tangentbordbordet äntligen får stöd för automatiska förslag.

Bilder

Mycket nytt för kamera och foton – och smartare videoredigering

Appen bilder har en lång rad nyheter. En ny Bilder-flik ger en enklare översikt över dina bilder och spelar automatiskt upp live photos och videor (utan ljud) medan du skrollar runt. Du kan zooma ut och in för att se mer eller mindre detaljer, och genom att välja dag, månad eller år används ai för att visa en smart förhandsvisning av ”det bästa” i bilderna. I det här läget döljer appen automatiskt skärmdumpar, bilder på kvitton och liknande, dokument oh annat som inte är att betrakta som fotografier.

Om någon av dina kontakter fyller år visar Bilder automatiskt bilder på personen, och när appen samlar bilder i en automatisk grupp utifrån en plats, en resa någonstans eller till exempel en konsert visas namnet på denna. I År-vyn visas bilder tagna på ungefär samma dag förra året, förförra året och så vidare.

På redigeringssidan finns nya kontroller för filter så att du kan styra hur stark effekten ska vara istället för bara allt eller inget. Du kan till exempel aktivera förbättra automatiskt men dra ner effekten till 50 procent. Det finns också nya inställningar för vitbalans, skärpa, brusreducering och annat som tidigare har krävt tredjepartsappar.

Med IOS 13 blir videoredigering äntligen icke-destruktiv och du kan alltså göra ändringar flera gånger utan att behöva spara kopior av filmen eller förlora originalet. Du kan dessutom använda nästan alla verktyg som fungerar på bilder även på filmer – inte minst rotera och beskär.

Sign in with Apple

Nya skydd för dina personuppgifter

Apple gav Google flera pikar under presentationen på WWDC, och introducerade flera nyheter för integritetsskydd i IOS 13.

Det största är Sign in with Apple, en motsvarighet till de så vanliga Sign in with Google/Facebook-knapparna som många appar och tjänster använder för att du ska slippa skapa ett konto med nya loginuppgifter. Apples system fungerar med Touch/Face ID och kan antingen skicka absolut noll personuppgifter, alternativt ditt namn och mejladress. Men funktionen kan också generera en ny mejladress slumpmässigt som skickar vidare mejl till din riktiga adress. På så vis får utvecklaren inte reda på något annat än som mest ditt namn.

Integritetsinställningarna har också blivit bättre och du kan till exempel godkänna en app att se din plats en gång, men sedan måste den fråga om lov igen.

Homekit Secure Video kallas en annan nyhet som innebär att Homekit-kompatibla övervakningskameror kan lagra sin video på Icloud och aldrig skicka något till tillverkarens servrar.

Kartor

Apples egna kartor på väg

Sedan ett par år tillbaka håller Apple på att samla in data till helt egna kartor, bland annat med tusentals bilar som kör runt i USA och andra länder. Dessa kommer nu börja rullas ut och Apple hoppas ha de nya kartorna aktiva för hela USA i slutet av året, och fler länder nästa år.

Själva appen Kartor blir också bättre i IOS 13. Det handlar bland annat om bättre vägbeskrivningar från Siri som till exempel kan säga ”sväng vänster vid nästa trafikljus” istället för ”sväng vänster om 500 meter”. Trafikplatsvy hjälper dig ligga i rätt fil så du inte missar en avfart eller liknande, och du kan visa förhandsvisningar i 3d av en plats från gatunivå. Kartor ska även få realtidsuppdateringar från kollektivtrafik.

Memoji

Mer Memoji och Animoji

Det vore inte en ny IOS-version om vi inte fick nya emoji av något slag, och numera fokuserar Apple på Animoji och Memoji.

IOS 13 ger nya inställningar för Memoji, bland annat rosiga kinder, ögonskugga, tandställning, piercingar, fler frisyrer och nya accessoarer. Animoji-stödet har utökats till alla enheter med minst A9-processor, men det kanske mest användbara är Memoji-dekaler. Du kan automatiskt skapa en samling dekaler med olika ansiktsuttryck som du sedan kommer åt i Meddelanden.

Påminnelser

Omdesignade Påminnelser

Många inbyggda appar har också förbättrats. Mail har till exempel textformatering precis som på Mac med alla typsnitt och annat, och Anteckningar har kraftfullare sökfunktion och mer flexibel delning med andra.

Men Anteckningar har gjorts om från grunden och blir betydligt mer avancerat. Du kan skapa påminnelser utifrån mer naturligt språk med Siri och lägga till bilagor som bilder och länkar till påminnelserna. Smarta listor håller automatiskt ordning på olika påminnelser, och Siri kan föreslå nya påminnelser utifrån innehållet i konversationer i Meddelanden.

Mer filhantering – om du vill

Ett vanligt klagomål på IOS är bristen på filhantering. Det här blev bättre med appen Filer, men IOS 13 bygger vidare med flera efterlängtade nyheter. Det gäller inte minst stöd för extern lagring på usb-minnen och sd-kort, men också stöd för att skapa egna mappar på den interna lagringen och lägga filer där. Du kan ansluta till nätverksenheter med smb, dela mappar på Icloud Drive med andra, zip:a filer och packa upp zip-arkiv, och se detaljerad information om filer.

Stöd för inmatning från kameror innebär också att apputvecklare kommer kunna lägga till stöd för att importera foton och video direkt till appar, till exempel i Lightroom.

IOS 13 ska motionera ditt Iphone-batteri smartare

Mindre känt bland alla nyheter i IOS 13 är en ny funktion som laddar Iphone-batteriet på ett sätt som ska vara mer skonsamt, något som Appleinsider först upptäckte. Laddningshastigheten går på i stort sett alla prylar ned så snart vi har passerat 80 procent, bland annat för att skona batteriet då de sista procenten upp till 100 tär mer på batteriet.

Med en ny funktion för lite intelligentare laddning ska batteriet bara laddas upp till 100 när det är dags för det, med målet att minska den totala tiden som batteriet är fulladdat. En intelligent funktion ska helt enkelt lära sig av dina dagliga vanor och ladda upp till 100 först när det är dags, skriver Apple på sin hemsida.

Exakt hur detta fungerar framgår inte, men en gissning är att om du laddar mobilen över natten medan du sover, kommer mobilen bara ladda upp till 80 procent under nattens gång, för att sedan skjuta till de sista 20 procenten precis lagom till att du vaknar. Det förutsätter förmodligen att telefonen har lärt sig saker som när du sover och när du oftast vaknar, alternativt vad väckarklockan är inställd på.

Prestanda, typsnitt och mycket mer

Listan över nyheter i IOS 13 är så lång att vi inte kan få med allt i den här sammanställningen, men här är ytterligare några godbitar:

  • Förbättringar i packeteringen av appar gör att IOS 13 kommer öppna appar upp till dubbelt så snabbt, och apparna du hämtar från butiken tar upp mindre plats.
  • IOS 13 får också för första gången stöd för att installera nya typsnitt och använda dessa i olika appar. Nya typsnitt distribueras via App Store och du hanterar dem i Inställningar.
  • Systemet får också stöd för att ansluta två par Airpods, så att du kan dela upplevelser med vänner utan att behöva ta varsin hörlur.
  • Hitta min Iphone och Hitta vänner blir en gemensam app.
  • Music-appen kan visa synkroniserade låttexter.
  • Hälsa kan spåra menscykeln, tandhälsa, hörsel och annat.
  • Du kan nu ansluta Playstation 4- och Xbox One S-handkontroller.

Ipad får ett eget system – Ipad OS

Apple TV och Apple Watch har egna operativsystem men hittills har Ipad fått IOS precis som Iphone. Med IOS 13 delar Apple för första gången upp dessa och den version som kommer till Ipad kallas Ipad OS.

Läs mer: Ipad får ett eget OS

IOS 13 kommer med största sannolikhet släppas i september, men redan nu finns den första betaversionen för utvecklare ute och senare under juni kommer en betaversion för allmänheten.