Önskelista: Här är 13 funktioner vi vill se i IOS 13

Här är de 13 saker MacWorld hoppas allra mest på.

1. Stöd för extern lagring i IOS

Den här punkten är mest relevant för Ipad Pro och dess nyvunna usb-c-port, men kan absolut komma till användning på en Ipad med lightning-port, och varför inte också Iphone. För här finns en stor brist i IOS 12. Varför kan vi inte koppla in en usb-c-hårddisk eller ett usb-minne i en Ipad Pro och bläddra bland hårddiskens filer i IOS-appen som heter just – Filer?

IOS 13 bara måste lösa detta konstiga problem. Tills dess får vi förlita oss på molnlagring eller på andra omvägar, som Kingston Bolt.


IOS 13
Mörkt läge i podcast-appen Overcast.

2. Mörkt läge – en gång för alla

Det börjar bli tjatigt, men inte tänker vi sluta tjata för det. Vi har efterfrågat ett mörkt läge i IOS i flera år, men särskilt när Iphone har fått oled-skärmar (på vissa modeller åtminstone) skulle ett mörkt läge vara både snyggt, behagligt för ögonen samt spara lite ström.

Mac OS Mojave visar visserligen att implementeringen i alla olika program kan ta tid och är svår, men ge det ett försök i alla fall!

Läs också! 7 becksvarta tips: Skona ögonen med mörkerläge i IOS


3. En ny hemskärm i IOS 13

Hemskärmen har sett i stort sett likadan ut sedan den förra stora översynen av IOS med IOS 7 år 2013. Ja faktiskt fungerar den nästan precis likadant som när Iphone lanserades år 2007. Enkelt, lättbegripligt, men ibland för stelt. Sedan 2007 har Iphone-skärmen växt rejält, hem-knappen har försvunnit och en flärp har tillkommit.

Raderna med appar lär inte försvinna, de är alltför förknippade med Iphone och fungerar i vårt tycke rätt bra. Men kanske kan de bli dynamiska, och visa olika information beroende på tid på dagen. Och kanske kan widgets eller komplikationer flytta direkt till hemskärmen, så att vi kan få se mer information direkt på skärmen utan att hoppa in och ut ur appar. Oavsett vad det blir – det är hög tid för någon form av nytänk kring hemskärmen nu.

Faktum är att enligt tidigare rykten var en större omgörning av hemskärmen på väg redan i IOS 12, men det sköts på framtiden eftersom Apple efter ett lätt kaosartat IOS 11 valde att fokusera på prestanda och kvalitet istället. Ett bra (och nödvändigt) val tycker vi, men nu är det dags för lite större förändringar.

Volymkontroll IOS 12
En mindre volymkontroll kom med IOS 11, men bara i videospelaren.

4. Volymkontrollen – snudd på pinsam

En annan förändring i gränssnitt vi efterfrågat länge, och som är så enkel att fixa att det snart är pinsamt att den fortfarande är kvar, är just volymkontrollen. Det är inte rimligt att volymkontrollen täcker hela skärmen för en så liten åtgärd. Bättre vore om en mindre symbol i någon av skärmens hörn visade att vi ändrat volymen, och hur mycket.

På vissa håll har det blivit bättre. I videospelaren (bilden ovan) tar volymkontrollen inte upp hela skärmen, men varför används inte denna volymkontroll i hela IOS?


5. Synkronisera notiser så vi slipper få dem överallt

Med tanke på hur väl utbyggt Apples ekosystem är i övrigt är det konstigt att denna funktion inte finns – att slippa notiser på alla våra enheter om det är uppenbart att vi för tillfället använder en av dem.

Alltför ofta, när vi sitter vid exempel vid vår Macbook, får vi en notis om ett meddelande. Vi öppnar notisen, svarar, stänger programmet, bara för att en halv minut senare få en notis på Apple Watch om samma meddelande som vi just svarat på.

Apple borde via Icloud kunna göra ett mycket bättre jobb i att bara notifiera oss på den enhet vi använder för tillfället. Om vi inte använder någon Apple-enhet alls för stunden kan notisen naturligtvis komma till alla enheter som har notiser aktiverade för att vi ska vara säkra på att få informationen.

Apple kan redan göra liknande saker med Siri. När vi säger ”Hej Siri” svarar bara den enhet som är närmast oss, och detta med ganska hög träffsäkerhet enligt vår erfarenhet. Notiserna blev grupperade i IOS 12. Med IOS 13 hoppas vi att de bli ännu lite mindre störande.

Iphone 2019: Det här vill vi se i nästa Iphone


6. Always-on-skärm

Funktionen finns redan i många Android-telefoner med oled-skärm, och visst tror vi att något liknande skulle kunna göra nytta även i IOS 13. Att se vad klockan är utan att tända skärmen, se om vi har ett oläst meddelande, eller kanske yttertemperatur utan att tända hela skärmen, är möjligt att göra på ett strömsnålt vis med de oledskärmar som redan finns i Iphone X, Iphone XS och Iphone XS Max.

Nu hoppas vi att det kommer också till IOS 13, kanske lätt inspirerat av komplikationerna från Apple Watch för att visa sekundsnabb information. Det här skulle också kunna vara ett sätt att särskilja dyrare Iphone XS-modeller med oled-skärm från den något enklare Iphone XR.

7. Komplikationer på hemskärmen

Inte bara always on-skärm, en nydesignad hemskärm tror vi skulle kunna dra nytta av komplikationer på hemskärmen, också här inspirerat av Apple Watch.

Önskelista IOS 13
Foto: Iupdateos

Ett intressant koncept för hur det här skulle kunna se ut finns redan (se bilden ovan), utvecklat av Iupdateos, Andrew Vega, och Maximos Angelakis. Vi hoppas att Apple antecknar.


8. Ett Kontrollcenter som är lättare att nå

Kontrollcenter hamnade verkligen i kläm på nya Iphone med ”flärpen”. Själva Kontrollcenter är det inget större fel på, men att nå Kontrollcenter där längst uppe i högra hörnet kan vara svårt när vi håller Iphone i en handen. Allra särskilt när vi använder den stora Iphone XS Max. Ett Kontrollcenter som är lättare att nå står högt på önskelistan inför IOS 13.


Önskelista IOS 13

9. Ett hårt tryck som tar oss direkt till inställningarna

Mer Kontrollcenter. Trycker vi hårt på exempelvis wifi-symbolen får vi upp fler kontroller för bland annat internetdelning, och vi kan se vilket nätverk vi är ansluten till. Ett till hårt tryck här borde ta oss till just inställningarna för bluetooth, internetdelning och wifi, så att vi exempelvis kan byta nätverk.

Nu kräver det inte mindre än fyra tryck eller svep för att oss dit från denna skärm i Kontrollcenter, när det kunde ha räckt med ett hårt tryck.

Apple-året: Här är prylarna som lär släppas under 2019


Önskelista IOS 13

10. Ge oss tillbaka batteriprocenten

Rykten går om att nästa Iphone kan få en mindre ”flärp” där Face ID och frontkameran huserar. Vi hoppas att Apple tar tillfället i akt och, i alla fall på dessa nya modeller, ger tillbaka möjligheten att se batteriprocent utan att behöva svepa ned från det kontrollcenter som dessutom är lite för svårt att nå.


11. Mer avancerade batterikontroller

Vi fortsätter på ämnet batteri. Vi önskar att IOS 13 bjöd på fler och mer avancerade kontroller för att hålla koll på sitt batteri och laddning. Som att visa hur lång tid telefonen beräknar att det tar att ladda till 80 respektive 100 procent.

På det vill vi hemskt gärna ha en notis också på vår Apple Watch när Iphone har nått full laddning, eller när den nått en egen inställning (exempelvis 75 procent, om vi inte har tid att vänta på en full laddning). Dessutom vill vi kunna kolla vår Iphones batteristatus också från Apple Watch.

Nu är vi kanske väl nördiga för gemene Iphone-användare, men visst vore det bra om vi också kunde se med hur många watt vår Iphone laddas, så vi får en uppfattning om hur snabbt det kan gå, och om laddaren vi köpt verkligen kan ge det wattantal som utlovats.


12. Snälla: Carplay som app!

Carplay är ett avskalat gränssnitt som gör navigeringen enklare och därmed säkrare i bilen. Vi kan få upp Meddelanden, Kartor, Google Maps, Waze, Spotify, Podcaser, Overcast och mycket annat på bilens egna infotainment-skärm.

Men varför finns inte Carplay som en separat app? Det skulle ge säkrare bilkörning till alla som inte redan idag har en stereo med Carplay, och som kanske inte heller vill lägga flera tusenlappar på att eftermontera en. Carplay-appen skulle dessutom kunna aktiveras automatiskt när ”Stör ej medan jag kör är aktiverat” eller när telefonen ansluts till bilens bluetooth – allt för att göra telefonen enklare och säkrare att använda i bilen.


13. Offline-Siri för enklare uppgifter

Siri kan förbättras på många punkter. Bland annat tycker vi det är helt självklart att det ska vara möjligt att utföra enklare saker med hjälp av Siri även när vi inte är anslutna till internet, som att ställa en timer eller en påminnelse.