Senaste uppdateringen (2019-04-23):

IOS 13 kan ge nya Animoji – och Siri i tredjepartsappar

WWDC och introduktionen av bland annat IOS 13 rycker allt närmare, och med det kommer också fler och fler rykten om vad systemen kan komma att innehålla. Enligt uppgifter från Guilherme Rambo kommer Siri få en, vad det verkar, betydande uppdatering med bättre stöd för tredjepartsappar.

Bland annat ska utvecklare kunna använda Siri för mediauppspelning, sök, att ringa med rösten, hämta information om resor, gater, platsbokningar och bifogade filer till meddelanden. Utvecklare ska även få större tillgång till Iphones vibrationsmotor Taptic Engine.

Vidare förväntas IOS 13 få fler Animoji än idag, rapporterar Cult of Mac. Bland de nya djuren nämns en ko, en bläckfisk, mus och ett emoji-ansikte. Vissa spekulerar i att musen i själva verkat kan vara Musse Pigg, som Apple kan ha licensierat från Disney för att använda i IOS 13.


Uppdatering (2019-04-16):

Fönster på Ipad, mörkt läge och ny volymkontroll

I en lång artikel om kommande IOS 13, hävdar 9 to 5 Mac sig ha en hel del ny information om systemet, baserat på uppgifter från ”människor som känner till utvecklingen av operativsystemet”. Och det lär bli en hel del nyheter, om vi får tro uppgifterna:

  • Mörkt läge kommer till slut till både Iphone och Ipad i IOS 13.

  • Appar ska kunna ha flera öppna fönster på Ipad som hanteras som kort. Korten kan svepas bort för att stänga ett fönster.

  • IOS får en systemövergripande Ångra-gest: Svep åt vänster med tre fingrar på tangentbordet. Ett svep åt höger gör om handlingen.

  • Safari på Ipad kommer per automatik begära desktop-versioner av hemsidor, för att undvika att en Iphone-version renderas.

  • Mail-appen får en större uppdatering och ska kunna sortera mejl efter kategorier som marknadsföring, inköp, resor, oviktigt med mera, som många tredjepartsappar gör redan idag.

  • En ny Påminnelse-app kommer till både IOS och Mac OS (troligen med hjälp av Marzipan).

  • Sist men inte oviktigast; IOS 13 lär få en ny, mindre störande volymkontroll.


Tidigare (2019-03-04):

Rykte: Mörkt läge kommer – men när?

Mörkt läge i IOS 13 är ett av de hetare ryktena om nya funktioner i IOS 13, som överlag ser ut att bli ett rätt omfattande släpp.

Enligt nya uppgifter kommer Mörkt läge mycket riktigt i IOS 13, frågan är bara när. Twitter-användaren Max Weinbach hävdar i en tweet att funktionen mycket riktigt kommer, men att den på grund av förseningar ser ut att dröja till IOS 13.1. x.1-versioner släpps vanligen en eller ett par månader efter varje stora IOS-släpp i september, så förhoppningsvis behöver vi inte vänta allt för länge.

Max Weinbach har som 9to5mac noterar tidigare läckt uppgifter om Android, men på Apple-fronten är det rätt ett nytt namn med osäker trovärdighet. Vi bör därmed ta uppgifterna med en rätt stor nypa salt.

Max Weinbach har tidigare hävdat att IOS 13 kan få nya volymkontroller som inte täcker hela skärmen när vi ändrar volym.


Så trovärdiga är ryktena

Mjukvara är alltjämt enklare att hålla hemlig än hårdvara, bland annat då Apple inte behöver blanda in underleverantörer för att ha en nästintill färdig produkt att visa upp på WWDC 2019. Men det betyder inte att det inte finns några rykten som skvallrar om vad nästa stora IOS-uppdatering kan innehålla.

Mer om vad vi önskar att få se i IOS 13 kan du läsa mer om längre fram i denna artikel. Här listar vi allt vi tror oss veta om kommande IOS-uppdatering. Ryktena har varit relativt få, men några väldigt intressanta uppgifter finns ändå.

För varje rykte presenterar vi också hur troligt vi bedömer det är att funktionen alls dyker upp till slut i tre steg: troligt, medel och inte troligt.

Ett spännande släpp

Enligt uppgifter som först började cirkulera redan våren 2018 ska IOS 13 internt kallas Yukon, namnet på en av Kanadas territorier. Just det namnet säger förmodligen ingenting om innehållet i IOS 13.

Vi vågar trots få rykten tro att det här blir en rätt spännande release. Enligt ryktena som började cirkulera redan våren 2018, med den ofta initierade teknikjournalisten Mark Gurkman på Bloomberg som upphovsman, ska Apple ha sparat många nyheter till IOS 13 istället för att skeppa dem i IOS 12. Då talades det bland annat om en omgjord hemskärm och fler Ipad-specifika funktioner. De fick dock stryka på foten när Apple vände helt om och lät IOS 12 fokusera på stabilitet och prestanda istället.

Rätt val tyckte vi då, eftersom IOS 11 var en röra av buggar och konstiga problem. Men det kan alltså betyda att vi har ännu fler nyheter att se fram emot i år istället. Här är fem av de mest flitiga rykten som cirkulerat:

1. Mörkt läge också för Iphone och Ipad

Mörkt läge finns redan i Mac OS, efter att det varit under utveckling en längre tid. Nyss nämnda Mark Gurman var nyligen tillbaka med nya uppgifter om vad som kan komma i IOS 13, nämligen just ett mörkt läge.

Mörkt läge IOS 13

Det nämndes dock bara i förbifarten, utan några vidare konkreta uppgifter. Men kanske är Apple redo för ett mörkt läge också i IOS, nu när Mac OS redan har det.

Hur troligt? Medel


2. Flera Ipad-specifika funktioner

Vartannat år brukar en viss övervikt av uppmärksamheten tippa åt Iphones håll, vartannat år åt Ipad. I år är det definitivt Ipads tur att få mer uppmärksamhet. Apple har under hösten släppt sin snabbaste och dyraste Ipad Pro hittills, så att den ska förbättras ytterligare med några IOS-specifika funktioner i IOS 13 är rätt troligt.

Det kan handla om saker som förbättringar i hur IOS mutlitaskar. Tidigare har det även talats om att samma app ska kunna köras sida vid sida i multitasking-läget och att alla appar ska kunna använda flikar, som i Mac OS.

Hur troligt? Troligt


Hemskärm

3. En ny hemskärm

Även detta var ett rykte som först dök upp förra våren. Exakt vad en omgjord hemskärm innebär är svårt att sia om. Vi har väldigt svårt att tro att Apple helt skulle överge sitt nästan ikoniska rutsystem med appar som hängt med sedan första Iphone.

Men det har också gått tolv år sedan dess, så visst vore det trevligt att se ett visst nytänk på hemskärmen. Kanske med fler dynamiska funktioner och widgets på hemskärmen. Framför allt Ipad skulle med den större skärmen kunna dra nytta av en mer funktionsrik hemskärm.

Enstaka rykten pekar mot att bara Ipad får den nya hemskärmen. Oavsett vilket kan vissa förändringar nog vara rimligt att förvänta sig.

Hur troligt? Medel


4. Stöd för extern lagring direkt i Filer-appen

Ipad-fokuset fortsätter – förhoppningsvis. Ipad Pro har en usb-c-kontakt, men inga möjligheter att läsa data från en usb-c-hårddisk. Det är inte otänkbart att Filer-appen till slut får stöd för just extern lagring.

Många har efterfrågat det och Apple har vid flera tillfällen verkat villiga att lyssna på hur folk använder sina plattor, så kanske kommer det i IOS 13.

Hur troligt? Medel


5. IOS och Mac OS blir ett och samma operativsystem

Apple-projektet Marzipan, där utvecklare med relativt enkla medel kommer kunna ta IOS-appar till Mac, har vid flera tillfällen fått analytiker och andra att spekulera i om detta inte innebär ett första steg i att föra samman Mac OS och IOS i ett och samma operativsystem. Detta trots att Apple förnekat detta.

Det finns ingenting som pekar mot att detta sker i IOS 13. Vad som händer om tio år eller fem år må vara en annan femma, men en sådan fusion sker inte år.

Hur troligt? Inte troligt 

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3750 kr.

Bästa pris just nu: 3560 kr