Test av IOS 13

Såvida du inte slog på mörkt läge redan vid installationen är det svårt att se att något alls har hänt när Iphone väl är uppdaterad. IOS ser ut precis som det alltid gjort. Och bra är väl det, varje IOS-uppdatering kan inte vara en total omvälvning.

Sedan märker vi här och där att det visst finns en del förändringar. Ikoner har genom hela systemet förminskats men också förtydligats. Skärmklipp kan nu tas på hela webbsidor. Genvägar på appar med 3D Touch eller ett långt tryck har ett nytt utseende. App Store har organiserats om, app-uppdateringar flyttat, och delningsfältet har fått flera förändringar. IOS 13 är inte omvälvande på något sätt, men ändå en större uppdatering än vad IOS 12 var förra året.

Test IOS 13

Mörkt läge skonar ögonen

Den kanske största nyheten av alla är mörkt läge. Till alla nattsuddares glädje kan nu systemet ställas in på ett helt mörkt läge. Smartast är kanske att låta IOS skifta mellan ljust och mörkt läge automatiskt efter soluppgång och -nedgång, men för den som alltid vill köra i mörkt läge (eller ljust för den delen) finns också möjlighet till det.

Och visst är det bekvämt på kvällen, när skärmen och bakgrundsbilden går över i en mörkare ton, notiscenter blir mörkare och Apples egna appar är mörkt grå eller helt svarta. Det är bekvämt för ögonen, och kan säkert spara lite batteritid på en Iphone med oled-skärm.

Test IOS 13

Implementeringen är väl utförd genom hela IOS 13, och känns lite mer genomarbetad än mörkt läge i Mac OS Mojave. Trots det finns det fortfarande många appar från tredje part som inte har ett eget mörkt läge, så här och där kommer ljuset göra sig påmint.


Test IOS 13

Högre prestanda – men buggar hägrar

IOS 13 har dessutom blivit snabbare än sin föregångare IOS 12. IOS 13 känns väldigt rappt på den Iphone XS Max detta test utförs på, trots att det rör sig om första versionen av systemet, IOS 13.0.

Appnedladdningar från App Store går snabbare tack vare att de packas effektivare, och väl installerade startar de också upp till dubbelt så snabbt.

Face ID är 30 procent snabbare än tidigare, och ansiktsigenkänningen upplevs som snabbare och mer självsäkert, även i branta vinklar. Men känslan av snabbhet förstärks också av att animationen för låssymbolen på startskärmen har snabbats upp – vilket faktiskt är något förvillande.

Att redan IOS 13.0 upplevs snabbt bådar gott för framtida, förhoppningsvis mer stabila uppdateringar. För i dagsläget är IOS 13 på tok för buggigt. Systemet tvekar på ställen det inte borde, vissa bilder i Safari dyker upp i fel proportioner och anteckningsappen kraschar lite för ofta under detta test.

IOS 13 är en bra uppdatering, men den känns inte färdig. Kanske är det också anledningen till att Apple, när IOS 13 knappt har lanserats, redan nu har meddelat när 13.1-uppdateringen kommer: 30 september.

Detta test behandlar IOS 13, men vi har även beta-testat IOS 13.1 som upplevs betydligt mer buggfritt. Kan du vänta bara två veckor med att uppdatera kommer du få ett betydligt trevligare IOS.


Påminnelser IOS 13

Bättre påminnelse-app

Samtidigt har också den lätt bortglömda appen Påminnelser fått sin största uppdatering hittills. Utseendet har fått en större omgörning med mer lätthanterliga listor. Dessutom smartare listor – appen kan själv sortera påminnelser efter flaggningar, schemalagt och saker som ska göras under dagen.

Allt detta är en mer än välkommen uppdatering för en app som sett mer eller mindre likadan ut sedan IOS 7.


Test IOS 13
Äntligen en ljudkontroll som inte täcker allt på skärmen. Dessutom fyndigt placerad precis vid volymknapparna på vänster sida av telefonen.

Många små men betydande nyheter

Utöver några få, större uppdateringar är IOS 13 mestadels en historia om mindre men välkomna nyheter. Som ett nytt delningsfält som ger mer information på en gång och gör det lättare att dela objekt med andra personer. Och som att Carplay har blivit betydligt bättre i bilen, att Bilder har förbättrats med en ny flik som försöker visa bara det bästa och mest intressanta – och sortera bort skärmdumpar, bilder på kvitton och annat förfulande.

För oss svenskar är en större nyhet att tangentbordet äntligen kan presentera förslag på ord allt eftersom du skriver, men att svepa över tangentbordet för att skriva får vi dessvärre vänta på.

Test IOS 13
Apple Maps blir bättre med IOS 13, men de bättre kartorna får vi vänta ett tag till på i Sverige.

Omdöme

IOS 13 matchar lite grann årets Iphone-uppdatering med Iphone 11 Pro – det finns ett par riktigt intressanta funktioner, men överlag är det mer av en iterativ uppdatering som inte kommer förändra ditt användande i grunden. IOS 13 är bra uppdatering som du bör installera så fort som möjligt – efter den 30 september.

Fakta: IOS 13

Testad: September 2019.
Funktion: Operativsystem till Iphone.
Systemkrav: Iphone 6S eller senare, eller Ipod touch (sjunde generationen).
Testad version: 13.0 (samt 13.1).
Tillverkare: Apple
Pris: Gratis uppdatering
Mer info: Apple.

plus

Mörkt läge nu även för IOS.
Snabbare.
Många små men värdefulla nyheter.

minus

IOS 13.0 känns lite framstressat.
Högre systemkrav än IOS 13.
Om du inte uppskattar Mörkt läge finns ingen självklar ”killer feature”.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning