Apples gamla trotjänare har växt från tonåring till tjugoåring. 6 maj var det inte mindre än 20 år sedan Steve Jobs presenterade den första Imac-modellen, en helt ny typ av dator och början på ett nytt Apple.

Imac-sagan tog sin början redan 1998, och sedan dess har vi fått se en rad nya generationer Imac.

Läs också! Nostalgi: Här är Apples alla Airport-routrar genom tiderna

Imac G3

Imac G3 (1998)

Den första Imac presenterades 6 maj 1998, men började säljas först i augusti samma år. Datorn visade på en helt ny riktning för Apple, men var inte okontroversiell då den saknade i princip alla gamla typer av ingångar (inklusive disketten). Istället var det här Apples första dator med usb, och även den första som använde genomskinlig plast.

Steve Jobs ville initialt kalla datorn för ”Mac Man,” men valet föll till slut på Imac. Det ”i” som på senare år blev synonymt med Apples konsumentprodukter stod främst för internet, men också för individualitet och innovation.

Färgen var den klassiska Bondi Blue, en blågrön färg som tillsammans med den grå plasten och den bulliga, vänliga formen gjorde att datorn inte liknande något annat vid denna tid. Färgen fanns även på den puckliknande musen (som inte var särskilt ergonomisk). Apple-legendaren Jonathan Ive var självklart ansvarig för designen.

Persondatorn var pånyttfödd, nu för ett nytt årtionde och en tid när internet nådde till allt fler hushåll.

Priset för den första versionen låg på 1 299 dollar i USA (ungefär 12 000 svenska kronor) och gav då en Power PC 750-processor på 233 MHz, två megabyte ramminne och en fyra gigabyte stor hårddisk. Imac överlevde ända till 2003 och uppdaterades under tiden med bättre prestanda, fler färger och bland annat en DV-version som kom med Imovie installerat. Hårddiskstorleken växte 15 gånger, från fyra gigabyte i den första Imac till 60 gigabyte i den sista toppmodellen av Imac G3.


Imac G4

Imac G4 (2002)

Andra generationen Imac är något av designjuvel, och måste vara en av Apples mest ergonomiskt korrekta datorer någonsin med en skärm som svävade ovanför skrivbordet på en flexibel arm i rostfritt stål.

Imac G4
Foto: IDG

För första gången i en Imac fanns en platt tft-panel på 15, 17 eller (från 2004) 20 tum. Datorn skeppades fortfarande med gamla Mac OS 9 till en början. Arbetsminnet var hisnande 128 megabyte i den första modellen, med en hårddisk på från 40 gb. Ännu hade Apple inte övergett Power PC-processorerna, här satt en Power PC 7450 (G4) på 700 MHz.

Modellen överlevde fram till 2004.


Imac G5

Imac G5 (2004)

Imac fick nu en helt ny design där hela datordelen flyttade in bakom skärmen, precis som med Imac G3 men den här gången i ett betydligt plattare paket. Det innebar också att skärmen inte längre gick att justera ungefär som en skrivbordslampa, utan vi kunde bara justera vinkeln. I grunden ser Imac precis likadan ut i dag, även om vi fått nya skärmstorlekar, mer aluminium och mer slimmade chassin sedan dess.

Imac G5 fanns till en början i skärmstorlekar om 15 och 17 tum. De första versionerna hade varken automatisk justering av ljusstyrka eller inbyggt Isight-kamera, detta kom först i uppdaterade modeller under maj respektive oktober 2005. 2006 kom en version med 24 tum stor skärm.

Det här skulle blir den sista generationen Imac som använde Power PC-processorerna och kunde köra Mac OS 9. I januari 2006 kom Imac i en ny Intel-version, med kraftigt förbättrad prestanda och möjligheten att köra Windows.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iMac - 2,3GHz DC 8GB 1TB 21,5" Pris vid test: 11690 kr.

Bästa pris just nu: 11490 kr