Uppdatering 2018-07-23:

Enligt trovärdiga uppgifter kommer årets modeller av Iphone att levereras med en ny snabbladdare på 18 watt, något som vi har skrivit om tidigare (bläddra nedåt).

Senaste nytt från japanska Mac Otakara är att Apple sägs ha ställt krav på tredjepartstillverkare att deras laddare ska vara officiellt auktoriserade för usb-c. Annars kommer de inte kunna använda mer än 2,5 watt, vilket i sin tur gör att laddningen tar mycket längre tid. Dessutom ska användare upplysas om att laddaren inte uppfyller Apples krav via en dialogruta.

Anledningen till förfarandet är att Apple vill försäkra sig om att laddarna uppfyller säkerhetskraven, som bekant har det varit gott om bristfälliga tredjepartsladdare under årens lopp.

Med tanke på att det kan ta tid att få auktoriseringen som krävs kan det bli brist på kompatibla snabbladdare under hösten.

Uppdatering 2018-07-03:
Om tidigare uppgifter stämmer kan vi i höstens Iphone få se en medföljande snabbladdare på 18 watt som använder usb-c för att kunna snabbladda en Iphone – upp till 50 procent på 30 minuter. Ingen mer futtig laddare på fem ynka watt alltså.

Nu har den första bilden som sägs vara just denna laddare läckt, det skriver Mac Otakara som kommit över bilderna via den kinesiska sajten Chongdiantou. Bilden visar en amerikansk version av laddaren som stödjer laddning på antingen 5V och 3A (15 watt) eller 9V och 2A (18 watt). Vi har tidigare också sett en rendering av en europeisk verion av samma laddare (se längre ned i artikeln).

Snabbladdare

Modellnumret A1720 som syns på en del av bilderna stämmer överens med Apples sätt att numrera modeller, även om den övriga texten inte ser bekant ut. Det skulle dock kunna förklaras med att det rör sig om en prototyp.

Snabbladdare

Laddaren på bild kan naturligtvis också vara en Ipad-laddare för kommande Ipad Pro, men flera rykten pekar mot att just Iphone kommer få snabbladdare direkt i kartongen. I september lär vi få veta hur laddaren verkligen ser ut.

Uppdatering 2018-05-17:
Nu bekräftas de tidigare uppgifterna om en medföljande snabbladdare (läs mer längre ned) av ytterligare en källa. Chargerlab stämmer in i det tidigare ryktet och hävdar även dem att 2018 års Iphone-modeller kommer komma med en usb-c-laddare.

Chargerlabs har tagit fram en rendering av laddaren, som sägs vara baserad på de uppgifter om laddaren som Chargerlabs har kommit över. Om uppgifterna stämmer kommer årets Iphone-modeller kunna ladda bra mycket snabbare än med den idag medföljande laddaren på ynka fem watt.

Chargerlabs

Tidigare:
Iphone har mer än tio år på nacken, men levereras fortfarande med samma gamla tröga laddare på bara fem watt. Det trots att telefonen i flera generationer har kunnat laddas snabbare med till exempel Ipad-laddaren och numera även kraftfulla usb-c-laddare som den som följer med Macbook.

Läs också: Apple kan skrota hörlursadaptern för årets Iphone-modeller

Macrumors rapporterar nu att en källa på Weibo påstår att Apple nu till slut är på väg att bryta det mönstret, och ska skicka med en ny laddare på 18 watt när de nya Iphone-modellerna släpps i höst.

Förutom att ladda snabbare blir det även första gången Apple skickar med en usb-c-kabel istället för bara usb-a. Den som i dag vill ladda till exempel en Iphone X med usb-c får betala både 595 kronor för en 29-wattsladdare och 199 kronor för en usb-c-till-lightning-kabel. Så vi får hoppas att ryktet stämmer.