Redan på utvecklarkonferensen WWDC under sommaren 2017 visade Apple upp sin nya teknik Airplay 2, men trots att funktionen utlovats till IOS 11 har vi än så länge inte sett röken av det. Eller jo, nya Airplay har dykt upp i betaversioner av IOS 11.3 och IOS 11.4 men ännu inte lanserats i skarp version.

Vad är Airplay 2?

Airplay 2 är kort och gott en vidareutveckling av Apples trådlösa protokoll för att strömma ljud och bild över ett wifi-nätverk. Airplay har funnits sedan 2010, och version två är den första stora uppdateringen av protokollet. Airplay hade en föregångare i Airtunes, som dock bara kunde strömma musik från Itunes till uppkopplade högtalare. Airtunes lanserades redan 2004. 

Airplay 2

Ikonen för Airplay har uppdaterats för denna andra version. Symbolen finns här och var i IOS och Mac OS samt även på enheter från tredje part, och anger att Airplay kan användas.

Läs också! Så styr du Airplay med Kontrollcenter i IOS 11


Vilka nya funktioner har Airplay 2?

När Airtunes blev Airplay kom möjligheten att strömma vilket ljud som helst över wifi, inte bara låtar från Itunes. Senare kom möjligheten att också strömma vår skärm från IOS eller Mac till en Apple TV.

När Airplay 2 snart lanseras handlar det främst om nyheter kring ljudöverföring, några egentliga nyheter för video finns inte.

Den stora grejen med Airplay 2 är istället att Apple nu ger sig på multiroom-ljud, alltså möjligheten att spela upp en och samma ljudfil från samma enhet på flera högtalare samtidigt. Vi kan alltså ha flera uppkopplade högtalare som spelar vår musik, podd eller vad som helst på flera högtalare i vardagsrummet, men också i köket, arbetsrummet eller sovrummet.

Airplay
Nuvarande Airplay i Kontrollcenter

Med Airplay 2 kan vi direkt från Kontrollcenter markera högtalare individuellt som ska spela vår musik, eller gruppera ett gäng högtalare och döpa dem till exempelvis kök eller kontor. Även vår Apple TV kommer kunna användas som en Airplay 2-enhet, så att vilken högtalare som helst som är kopplad till mediaspelaren får Airplay 2-funktionalitet.

Det här ska också ge Apples egna högtalare Homepod möjlighet att spela samma ljud från flera Homepod-högtalare samtidigt, en funktion som saknas i dag.

Den sekundlånga fördröjning som nästan alltid finns när vi startar en låt över Airplay är förhoppningsvis ett minne blott med Airplay 2. Protokollet ska i version två ha blivit bättre på att buffra ljudet så vi så långt som möjligt slipper väntetider och tappade signaler.

Den tredje stora nyheten är att vi ska kunna kontrollera uppspelningen från flera enheter. Om vi strömmar musik till Airplay 2-högtalare från en Iphone ska vi kunna plocka upp vår Ipad och byta låt eller pausa uppspelningen från den enheten istället, förutsatt att båda enheter är anslutna till samma nätverk.