För ett par år sedan berättade en anonym chef på Apple för Wall Street Journals Walt Mossberg att företaget inte har något intresse av att släppa Imessage för Android. Förklaringen var uppenbar för alla som vet hur Apple jobbar: att hålla den populära plattformen exklusiv hjälper Apple att sälja mer hårdvara.

Idén att Apple aldrig kommer porta Imessage till Android har sedan dess blivit en vedertagen sanning i teknikbranschen. Många har drömt om det – Paul Miller på The Verge lovade till och med att använda Bing ett helt år om det hände – men det har hela tiden tagits för givet att det skulle skada Apples affärsmodell.

I dag är det inte längre sant. Efter beskedet att Google börjar satsa på ett nytt initiativ till en modern arvtagare till sms – rcs – är tiden mogen för Apple att ta Imessage till Android. Inte av generositet, utan för att stärka sitt varumärke och ekonomi.

Bra för Apples kunder

Föreställ dig en Android-version av Imessage som fungerar precis som på IOS. När du skickar meddelanden till andra som har Imessage drar du nytta av alla fördelarna – högupplösta bilder, läskvittenser, gruppchatt, stickers och stark kryptering. Om mottagaren saknar Imessage faller systemet tillbaka på sms. På det här viset skulle appen ersätta den vanliga sms-appen, precis som Google Hangouts gjorde fram till förra året.

Det skulle inte dröja länge förrän Iphone-användare började övertala sina Android-användande vänner att skaffa appen så de kan chatta på samma sätt med alla sina kontakter. Android-användare skulle kanske uppskatta den någon enklare chatten med Iphone-användare, men den stora vinsten är för de som redan har Iphone.

Bra för Apples varumärke

Alternativet är att Apple också ger sitt stöd åt RCS-standarden, inte istället för Imessage utan som ett något bättre sätt att hantera kontakter med Android-användare än sms.

Men eftersom RCS inte har ändpunktskryptering har en del observatörer kritiserat Google för att stödja projektet och uppmanat Apple att inte haka på. Walt Mossberg skrev till exempel att Google bygger ”ett osäkert meddelandesystem som kontrolleras av mobiloperatörer som samarbetar med stater överallt just vid den tidpunkt då världens befolkning är mer orolig över övervakning och datastöld än någonsin”.

Att undvika RCS är rätt väg för Apple, men att bara avvakta och inte göra något alls hjälper inte Apples kunder som kommer fortsätta falla tillbaka på osäkra tekniker när de kommunicerar med Android-användare. Genom att släppa Imessage för Android skulle Apple pressa Google och operatörerna att bygga in ändpunktskryptering i RCS-standarden om de inte vill förlora ytterligare marknad till Apple. Dessutom skulle det stärka Apples påstående att integritet är en mänsklig rättighet, och inte ett privilegium för Iphone-användare.

Bra för Apples affärer

Under det senaste året har vi sett bevis på att marknaden för smarta mobiler håller på att nå sin topp. För första gången i Iphone-historien sjönk försäljningen under julkvartalet jämfört med fjolåret. Och de flesta konsumenter är trogna sina val: 91 procent av Android-användarna köpte Android igen, och 86 procent av Iphone-användarna valde Iphone igen. Istället för att bekymra sig så mycket om att tappa Iphone-kunde borde Apple fokusera på tillväxtmöjligheterna i andra kategorier.

Imessage kan hjälpa till med det. Säg att en Android-användare fastnar för Imessage och vill ha sina meddelanden även på datorn, smartklockan och i högtalaren. Då krävs Apple-hårdvara. Och för de användare som inte är helt lojala kan upplevelsen utgöra en lockelse att byta till Iphone för att få tillgång till exklusiva funktioner som Animoji. Samtidigt kan Apple klämma ur en del intäkter i form av betalningar för stickers och Apple Pay Cash.

Historiskt sett har Apple släppt sin mjukvara på konkurrerande plattformar när det har varit en passande strategi. Itunes kom till Windows 2003 för att öka försäljningen av Ipod. Apple Music kom till Android 2015 för att locka fler användare i länder där Android dominerar marknaden. Icloud finns på webben, och Icloud Drive har släppts för Windows.

Att släppa Imessage för Android skulle också ge Apple en strategisk fördel som skulle vara mycket större än risken att en och annan användare väljer Android istället för Iphone enbart på grund av att de inte längre blir av med Imessage. Och rätt tillfälle är precis nu när Google samlar operatörer och konkurrenter till Apple kring ett nytt, sämre, alternativ.

Översättning: Anders Lundberg