Nyligen meddelade Apple att företaget ska lämna router-industrin och helt sluta tillverka sin serie av Airport-routrar. Företaget kommer sälja slut på sitt lager av Airport Express, Airport Extreme samt Airport Time Capsule. det markerar slutet på en 19 år lång era av trådlösa Airport-produkter från Apple.

Beskedet kom efter en lång period utan nyheter på routerfronten. Airport Express har inte uppdaterats sedan 2012, Extreme respektive Time Capsule har varit samma produkter sedan 2013, detta samtidigt som Apple till och med börjat sälja andra mesh-routrar via sin webbutik.

Här är en tillbakablick på de viktigaste basstationer Apple har tillverkat genom tiderna.

Missa inte! Apple och lågprisprodukter – nu och i framtiden

Airport Base Station (1999)
Foto: Jared C. Benedict, CC BY-SA 2.0

1. Airport Base Station (1999)

Apples allra första router skulle göra det enklare för många fler att använda en trådlös uppkoppling i hemmet. Basstationen introducerades första gången i juli 1999 på ett MacWorld-event i New York, och kallades alltså redan från början för Airport.

Routern hade såklart ett tydligt släktskap med Apples andra produkter på 90-talet i sin grafitgrå plast. Första Airport använde 40 bit wep-kryptering för trafiken och kunde i optimala fall bjuda på hastigheter ända upp till elva megabit per sekund (802.11b) och tio användare kunde vara online samtidigt.

Se (den något skakiga) videon nedan när Steve Jobs introducerar Apples första Airport och glatt ropar ”Ingen sladd!” Rockringen var bra att ha för den som verkligen betvivlade om uppkoppling var trådlös eller inte.Airport Extreme (2003)
Foto: Me-Pawel, CC BY-SA 3.0

2. Airport Extreme Base Station (2003)

2003 ersattes den vita Airport Base Station av en ny modell, men den här gången med ”Extreme” i namnet. Designen var i stort sett likadan, men på baksidan fanns nu en usb-port för att ansluta skrivare som vi sedan kunde ansluta till trådlöst. Där fanns även en port för en extern antenn som kunde kopplas in för bättre täckning.

Mest ”extremt” över denna Airport var dock hastigheten, som nu uppgick till betydligt snabbare 54 megabit per sekund. Nu introducerades också både WPA och WPA2 för säkrare kryptering av vår webbtrafik.Airport Express (2004)
Foto: Jared C. Benedict, CC BY-SA 2.0

3. Airport Express (2004, 2012)

För mer modesta behov introducerades 2004 en nedbantad version av Airport Extreme. Express var liten och smidig och kunde kopplas in direkt i eluttaget för minimalt med sladdtrassel och stök. På undersidan fanns en ethernet-kontakt, en usb-port som kunde användas för en skrivare eller för att ladda en Ipod (men inte för nätverkslagring) samt en 3,5 mm-ingång.

Den senare användes till Airtunes, föregångaren till Airplay som gjorde det möjligt att strömma musik från Itunes direkt till anslutna högtalare.

Airport Express blev, med reservation för enstaka mindre ändringar den mest långlivade design Apple använt näst efter Powermac G5 och Mac Pro.

Airport Express 2012
Foto: Användare A2,304, CC BY-SA 3.0

Först 2012 ersattes Airport Express av en ny modell med ny design. Den hade också stöd för 802.11n (men fick aldrig ac-wifi). Denna modell säljs ända fram till i dag.