Tim Cook påpekar ofta att Apple inte tävlar med priser, utan utvecklar bästa möjliga produkt och sätter priset utifrån vad den är värd. Företaget är också känt för att inte direkt ha billiga produkter, men det har inte hindrat Apple från att då och då släppa en lågprismodell.

Vi har tagit en titt på hur det ser ut på den här fronten i dag, och vad Apple kan tänkas hitta på i morgon.

”Speciell” – inte billig

Iphone har hela tiden legat i toppskiktet av mobiltelefoner både vad gäller prestanda och pris. Analytiker har också hela tiden ropat efter billigare modeller för att ”nå ut till massorna”. Apples svar på det var typiskt för företaget: Iphone SE tog gamla Iphone 5S och uppgraderade de interna komponenterna för att hänga med bättre i utvecklingen av IOS och krävande appar.

Nu har Iphone SE två år på nacken och börjat bli ganska seg, men så går ryktena om en ny SE också heta. Det verkar alltså definitivt som att Apple inte helt har övergett det något lägre prisskiktet på mobilmarknaden.

Ipad utan Pro

Apple har tagit en annan väg för sina plattor. Efter några år då Ipad Mini utgjorde bottensegmentet har företaget numera övergått till att göra 9,7-tumsmodellen med bara namnet Ipad till den billiga produkten, och särskiljer den från betydligt dyrare 10,5- och 12,9-tumsmodellerna – bland annat genom långsammare processor och mindre vass skärm.

Ipad har också en helt annan marknad: en stor kundgrupp är skolor som helt enkelt inte har råd med mer än ett visst belopp oavsett om produkten är dubbelt så bra som konkurrenterna. Så länge företaget är månt om att nå dessa kommer det förmodligen fortsätta finnas en riktigt billig Ipad.

Den lilla Macen

Apple har gjort Macar under betydligt längre tid än några andra produkter. När ursprungliga Imac släpptes 1997 var den chockerande billig för vad den var, medan till exempel dagens Macbook Pro är rejält dyr. Det har alltid funnits prisvärda modeller, men bara om vi jämför med andra premiumprodukter – dagens Imac 5k är ett typexempel.

I dag är de billigaste Macmodellerna Macbook Air för 11 000 kronor hos Apple, som inte har uppdaterats på ett par år, och Mac Mini för 5 500 kronor, som inte har uppdaterats sedan 2014.

Mini sticker ut på fler sätt en det låga priset och den låga uppdateringsfrekvensen. Det är den enda Macen utan inbyggd skärm med undantag för Mac Pro.

Mac Mini designades ursprungligen för att locka pc-användare att byta till Mac. Tanken var att dessa redan hade skärmar, tangentbord och möss och med en enkel och billig låda kunde de plötsligt bli Macanvändare.

De senaste åren har datorn mest attraherat Macentusiaster och används till exempel som server. Den senaste uppdateringen har fått mycket kritik för att ha tagit bort möjligheten att själv uppgradera internminne och annat.

Till skillnad från Iphone och Ipad är framtiden för Mac Mini betydligt mer osäker. Phil Schiller kallar Mac Mini en ”viktig del av vår produktkatalog”, men vad det faktiskt betyder återstår att se.

Översättning och bearbetning: Anders Lundberg