Uppdatering (2019-11-11)

Uppgifter: Apples ar-glasögon är flera år bort

Nya uppgifter går emot tidigare rykten om att Apple kommer satsa stort på att lansera ett ar-headset redan under 2020.

Enligt The Information, via Macrumours, arbetar Apple istället för att släppa sina ar-glasögon först under 2022, följt av en mer slimmad version av produkten under 2023.

De nya uppgifterna ska baseras på läckor från en intern presentation som Apple-chefer ledda av ar och vr-chefen Mike Rockwell höll för Apple-anställda på Apple Park i oktober.

Headsetet ska enligt uppgifterna använda sig av en högupplöst skärm och kameror som låter användaren läsa liten text och se riktiga personer stå framför eller bakom virtuella objekt genom att teknologin kan uppfatta ytor, kanter och dimensionerna i ett rum.

Det hela ska demonstrerats på plats med en virtuell kaffemaskin som placerats ut i ett riktigt kök och omgavs av riktiga människor som stod både framför och bakom den.

Enligt The Information ska Apples headset ha en slät design byggd av lätta material och tyg för att göra den så bekväm som möjligt. Den ska inte vara helt olik Facebooks Oculus Quest.

Förväntningen är att Apple kommer låta tredjepartsutvecklare ta del av tekniken under 2021, följt av lansering under 2022.


Uppdatering (2019-11-05):

Uppgifter: Apple samarbetar med Valve kring sitt ar-headset

Nu rapporterar Digitimes, via Macrumors, att Apple inlett ett samarbete med den amerikanska spelutvecklaren Valve för att utveckla Apples omryktade ar-headset. Enligt källor till Digitimes kan ar-headsetet rentav släppas redan under andra halvan av 2020.

Valve är sedan tidigare kända främst för spelmjukvara som Half-life, Counter-Strike, Portal och Steam men har även tagit fram hårdvara i form av sina egna speldatorer Steam Machines och virtual reality-headset som Valve Index och HTC Vive.

Valve har tidigare även arbetat ihop med Apple för att ta fram virtual reality-stöd för Macos High Sierra. 


Uppdatering (2019-10-21):

Uppgifter: Fullt ar-fokus för Apple nästa år

Allt fler experter är övertygade om att Apple kommer att påbörja serietillverkningen av sitt ar-headset relativt snart, något som tyder på en lansering någon gång under 2020.

Mark Gurman på Bloomberg har tagit en närmare titt på Apples AR-planer och hävdar att det nya headsetet kommer att erbjuda ”holografiska skärmar”, men exakt vad det innebär går han inte in på.

Däremot får vi veta att headsetet kommer att synkroniseras med Iphone, något som innebär att man får tillgång till textmeddelanden, mejl, kartor och spel som man har på sin mobiltelefon. Eventuellt blir det så småningom tal om en separat App Store för headsetet, men till en början sker troligtvis nerladdningen av appar via ”vanliga” App Store.

Tyvärr får vi ingen ny information om själva hårdvaran, men enligt den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo sägs Apple samarbeta med ett antal olika underleverantörer, däribland kinesiska Changying Precision.

I sammanhanget kan nämnas att Macrumors nyligen hittade ikoner i en av Apples appar som föreställer en produkt som påminner mer om Google Cardboard än ”vanliga” glasögon. Med andra ord bör vi nog tona ner förväntningarna på att få se en produkt med namnet ”Apple Glasses”.


Uppdatering (2019-09-11):

IOS 13-fil pekar på att Apple bygger ett ar-headset

I samband med Apples Iphone-event under tisdagskvällen skickades en ny förhandsversion av IOS 13 ut till registrerade utvecklare och andra betatestare.

En närmare titt på koden avslöjar att ett headset för augmented reality (ar) tycks vara under utveckling, rapporterar Engadget. Bland annat finns referenser till ett nytt ramverk med namnet Starboard som av allt att döma har med ar-appar att göra.

Enligt den välkände ios-utvecklaren Steve Troughton-Smith sker renderingen på Iphone, vilket innebär att själva headsetet inte behöver vara särskilt kraftfullt.

Koden tycks även avslöja att det kan bli tal om någon form av handkontroll som tillbehör. Intressant nog sägs det även bli möjligt att köra ar-appar utan headsetet, åtminstone att döma av en readme-fil som finns inbakad i nämnda betaversion av IOS 13.


Tidigare (2019-05-24):

Hetaste ryktena om Apples ar-headset

Apple – och inte minst företagets vd Tim Cook – har talat sig varm om augmented reality ett bra tag nu. Men den kanske bästa enheten för att använda och dra nytta av förstärkt verklighet är inte en Iphone eller Ipad vi håller framför oss – utan ett par uppkopplade glasögon att sätta på näsan.

Det verkar i alla fall Apple tro. I flera år har det ryktats om att Apple gör någon form av headset eller glasögon, möjligen för virtuell verklighet men mer troligt för ar – förstärkt verklighet.

Ryktena om headsetet är fortfarande få till antalet och mestadels vaga i beskrivningarna, men om vi någonsin får se Apple-glasögonen kommer det röra sig om en helt ny produktkategori och en av företagets kanske mest spännande nya produkter på länge.

AR Kit på Ipad
Foto: AppleApple sysslar redan med augmented reality, men hittills bara i form av utvecklarverktyget AR Kit.

Ryktessvängen började redan 2014

En jobbannons år 2014 väckte intresset hos många för vad Apple har för vr- och ar-planer, två minst sagt heta tekniker under 10-talet. Jobbansökan togs snabbt bort när den väckte för mycket uppmärksamhet, men där framgick att Apple letade efter ingenjörer specialiserade på 3d-grafik, virtuell och förstärkt verklighet.

Sedan dess har Apple anställt flera välkända personer i vad det verkar liknande syften, inte minst Nick Thompson som tidigare jobbade som ingenjör för ljudhårdvara till Microsofts Hololens.

Vissa patent pekar dessutom mot att arbetet pågått ännu längre än så. Apple kan ha arbetat med förstärkt och virtuell verklighet i mer än tio år, men har ännu inte släppt något mer konkret än stöd för utveckling av vr-applikationer på Mac, samt AR Kit i IOS.


Blixtar och oroväckande rykten

År 2017 råkade en säkerhetsinspektör skicka ut ett hemligt mejl till ett hundratal Apple-anställda, långt många fler än vad det var tänkt. Uppgifterna var visserligen knapphändiga, men pekade mot att Apple testar en prototyp av någon slag som bärs på huvudet.

Innehållet var mer oroande, två av dem som testat prototypen klagade på värk i ögonen. Det är problem som lär lösas innan en lansering sker, men det är en intressant insikt som tydligt pekar mot att Apple testade huvudmonterade apparater redan 2017.


Vr- och ar-headset med 8k-upplösning

De kanske mest konkreta ryktena hittills dök upp under 2018, denna gång med uppgifter från Bloombergs Mark Gurman. Här talas om ett ”revolutionerande” headset som ska använda två 8k-skärmar för vardera öga.

Apples ar-headset - allt vi vet
Foto: Martin Hajek/IdropnewsEn äldre konceptbild av ett par smarta glasögon från Apple.

Apparaten ska kombineras med ytterligare en fristående enhet där själva processandet sker över en trådlös 60 gHz wigig-koppling. Dessutom ska den på något vis kombinera vr och ar i samma enhet, oklart hur.

En 8k-skärm för vardera öga låter både väldigt dyrt och möjligen överdrivet, men en sådan hög upplösning har sina fördelar. Högre upplösning ger en mer verklighetstrogen upplevelse, och kan dessutom minska risken för att känna sig illamående eller ”åksjuk”.


Apples ar-headset - allt vi vet
Foto: AppleEtt Apple-signerat patent som upptäcktes i februari 2019.

Ett nytt operativsystem

Efter Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS kommer: R OS.

”R” ska här stå för reality, och kan enligt uppgifter vara ett IOS-baserat operativsystem speciellt tänkt för Apples glasögon. Glasögonen kan även komma att få sin egen App Store för ar-applikationer och ar-spel.


Nya uppgifter under 2019

Efter en tids tystnad på ryktesfronten inleddes 2019 med ytterligare nya uppgifter om ”Apple Glasses”.

De här uppgifterna talar dock om något lite mer nedtonat. Inga 8k-skärmar, men däremot nya patent som visar en ”huvudmonterad skärm” som kan användas för att lägga en datorgenererad vy över användarens egna synfält.

Här kan information om platser och intressanta punkter visas för användaren, men även saker i betydligt mindre skala: som att hjälpa en användare tyda en instrumentbräda i en bil, översätta en text eller hitta och identifiera saker på en mycket mindre skala, exempelvis i ett hem.

Nya uppgifter från så sent som mars 2019, rapporterade av Ming-Chi Kuo, är ytterligare ett avsteg från tidigare uppgifter om ett monster-headset med 8k-skärmar. Här uppges istället att ar-glasögonen kommer lanseras som ett lätt Iphone-tillbehör snarare än en fristående produkt.Pris

Tidigare uppgifter talade om ett högt pris på runt 1 300 dollar, runt 13 000 kronor, men det är möjligt att Apple skiftat utvecklingen av glasögonen sedan dess till något nättare och enklare, och mer av ett Iphone-tillbehör för ar-applikationer snarare än ett dyrt, spelfokuserat 8k-headset.

13 000 kronor låter mycket för något som klassas som ett Iphone-tillbehör, även om flera tusenlappar nog är ett rimligt pris.

Apples andra Iphone-tillbehör som Airpods och Apple Watch kostar allt ifrån runt 1 800 kronor för hörlurarna, och från drygt 4 000 kronor för Apple Watch Series 4. Möjligen kan det ge en fingervisning om hur mycket Apple tror att man kan ta betalt för ett Iphone-tillbehör.