Uppdatering (2021-05-16)

Experten: Apple bygger 3D-karta av hela världen för sitt ar-headset

Vr- och ar-experten Robert Schoble säger att han fått ta en tjuvtitt på mjukvaran som byggs för Apples kommande nya ar-headset. Något som han tror involverar skapandet av en realtidskarta i 3D över hela jorden, rapporterar Apple Insider.

Enligt Robert Schoble håller Apples kart-bilar just nu på att kartlägga världen med voxlar, tredimensionella motsvarigheter till pixlar, för att dela upp den i små kuber. Dessa ska ha egna id-nummer och en virtualiserad mikrofon, högtalare, skärm, databas och dator. Skanningar kommer också kunna genomföras av byggnader genom att använda teknik så som lidar i Iphones.

I samma veva kommer Siri också göra om för att kunna reagera på var användaren tittar genom ett headset eller annan produkt och kunna svara på kontextuella frågor gällande platsen. 3D-kartan tror Robert Schoble sedan kommer användas som grund för att lansera andra stora applikationer.

Enligt Robert Schoble kommer Apples nya hårdvarukategori och mjukvara visas upp i år med start under WWDC 2021 för att sedan släppas under 2022.

Uppdatering (2021-04-25):

Uppgifter: Apples ar-headset lanseras år 2022

Det är den evige Apple-analytikern Ming-Chi Kuo som upprepar sina tidigare påståenden om att Apple kommer släppa ett augmented reality-headset redan nästa år.

Kuo rapporterar bland annat att det varit hård priskonkurrens om delarna till headsetet, men att ”objektivpriser väntas stabiliseras” från andra kvartalet 2021 och att tillgången på rätt sorts objektiv kommer bli bättre från andra halvan av 2021 och framåt, skriver Appleinsider.

I samma veva passade Ming-Chi Kuo även på att upprepa tidigare uppgifter om att ”Iphone 14” kommer med en 48-megapixelkamera år 2022.


Uppdatering (2021-04-14):

15 kameror i Apples mixed reality-headset

Som vi tidigare har rapporterat om sägs Apple utveckla flera kommande produkter inom segmentet mixed reality, det vill säga en kombination av AR (förstärkt verklighet) och VR (virtuell verklighet).

Enligt en ny rapport från den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo som citeras av 9to5Mac kommer Apples mixed reality-headset att utrustas med hela 15 kameror, detta i syfte att skapa en känsla av att den virtuella och den riktiga världen smälter samman.

Kamerorna kommer bland annat att användas för en avancerad form av ögonspårning och diverse biometriska lösningar. Utöver ansiktsigenkänning i form av Face ID ryktas det även om stöd för irisavläsning, något som skulle kunna användas med betallösningen Apple Pay.

Ming-Chi Kuo har tidigare hävdat att headsetet kommer att kosta omkring tusen dollar och börja säljas någon gång under 2022.


Uppdatering 2021-03-31:

Apples mixed reality-headset visas upp redan i år

Enligt en ny rapport från Bloombergs välinformerade reporter Mark Gurman har Apple för avsikt att visa upp sitt kommande mixed reality-headset redan i år, detta trots att det lär dröja till nästa år innan försäljningen inleds.

Bakgrunden är att utvecklarna behöver gott om tid på sig att ta fram mjukvara till headsetet, trots allt lär det ju inte vara många kunder som enbart är intresserade av själva hårdvaran i sig.

Med tanke på att det rör sig om den största lanseringen sedan Apple Watch släpptes 2015 vill Apple att presentationen ska ske inför publik, något som innebär att förhandsvisningen troligtvis äger rum någon gång under hösten.


Uppdatering 2021-03-03:

Väger under 150 gram

Enligt en ny rapport från analytikern Ming-Chi Kuo kommer en av de särskiljande egenskaperna i Apples mixed reality-headset vara vikten, rapporterar 9 to 5 Mac.

Liknande headset i dag väger över 300 gram men Apples kommer vara en riktig lättviktare på under 150 gram enligt Ming-Chi Kuo. Den ska inte heller vara lika stor och otymplig.

Den låga vikten ska bland annat åstadkommas genom att använda linser av plast istället för glas. Linserna påstås vara av Fresnel-typ med ultrakort brännvidd så att avståndet från skärmpanelerna till ögonen inte behöver vara så stort.

Analytikern upprepar även tidigare uppgifter om att Apple kommer använda mikro-oled-teknik i skärmpanelerna, som ska kompensera för hur Fresnel-linsen minskar ljusstyrkan.


Uppdatering (2021-03-01)

Uppgifter: Apples mixed reality-headset släpps 2022

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kommer ett headset för mixed reality att lanseras nästa år, medan de smarta glasögonen kommer att lanseras 2025.

Dessutom sägs Apple ha en målsättning att lansera kontaktlinser som använder sig av AR-teknik någon gång under 2030-talet, något som ingår i företagets satsning på ”invisible computing”.

Uppgifterna är i linje med tidigare rykten, men det hela förutsätter förstås att Apple inte råkar ut för oväntade problem.


Uppdatering (2021-02-11)

Så kan Apples headset se ut

Designern Antonio De Rosa har skapat ett antal 3d-renderingar som ger en försmak av hur Apples kommande mixed reality-headset kan tänkas se ut.

Bilderna baseras på en teckning som sägs föreställa en prototyp av headsetet. Antonio De Rosa har valt att kalla produkten för Apple View, men det lär knappast bli det officiella namnet.

Apple View
Foto: Antonio De Rosa

I sammanhanget kan påpekas att Antonio De Rosa har gjort liknande 3d-renderingar av andra Apple-produkter tidigare. Bland annat presenterade han bilder av Iwatch redan 2012, alltså tre år innan Apple Watch såg dagens ljus. Den gången var det emellertid inte mycket som liknade den färdiga produkten.


Uppdatering (2021-02-10)

Uppgifter: Mikro-oled i Apples smarta glasögon

Enligt en ny rapport från Nikkei Asia kommer Apple att använda sig av mikro-oled i de smarta glasögonen som sägs vara under utveckling.

De stora fördelarna med tekniken är att skärmarna kan bli tunnare och mer energisnåla, två egenskaper som står högt på Apples önskelista.

Enligt uppgift ska skärmarna tillverkas av taiwanesiska TSMC, alltså samma företag som tillverkar Apples processorer.

Det kommer troligtvis att dröja minst två år till innan Apples smarta glasögon går att köpa.


Uppdatering (2021-02-05)

Dubbla 8k-skärmar i Apples headset

Om vi får lov att tro de senaste uppgifterna från The Information kommer Apples mixed reality-headset utrustas med dubbla 8k-skärmar och avancerad ögonspårning.

Vad gäller själva designen sägs det bli tal om ett böjt visir med utbytbara pannband. Dessutom erbjuds 3d-surroundljud och möjligheten att använda ytterligare ett pannband för att förlänga batteritiden.

Prislappen kan hamna på över 3 000 dollar, vilket är betydligt högre än vad som uppgetts tidigare. Om uppgiften stämmer blir det alltså i nivå med vad Microsofts Hololens 2 kostar.

Uppgifterna sägs komma från en källa som har direkt kunskap om produkten, men om de stämmer eller ej får vi veta först när headsetet har släppts.


Uppdatering (2021-01-21):

Apples headset blir av typen mixed reality

Enligt en ny rapport från Bloomberg har Apples mixed reality-headset kodnamnet N301 och är först och främst tänkt att användas för spel, kommunikation och videotittande. Själva AR-funktionaliteten, det vill säga möjligheten att kombinera den virtuella och den verkliga världen sägs däremot vara begränsad.

Målet är att headsetet ska lanseras under 2022 och priset sägs bli betydligt högre än för konkurrerande produkter, med andra ord kan det bli tal om en prislapp som överstiger tusen dollar. Apple räknar med att sälja runt 180 000 exemplar per år, vilket är ungefär i nivå med försäljningssiffrorna för Mac Pro.

Vad gäller de smarta glasögonen sägs kodnamnet vara N421, men här dröjer lanseringen ytterligare något eller några år.


Uppdatering (2021-01-07):

Nya rykten om Apples smarta glasögon

Enligt en ny rapport från taiwanesiska Digitimes som citeras av Macrumors har utvecklingen av de smarta glasögonen gått in i en ”andra fas”. Det innebär bland annat att Apple nu fokuserar på att få ner vikten och förbättra batteritiden.

Andra fasen sägs pågå ett par månader, därefter väntas en tredje fas och avslutningsvis kommer den färdiga prototypen att testas i 6-9 månader. Med andra ord lär glasögonen som tidigast lanseras nästa år, men det kan lika gärna dröja till 2023.

Vad gäller VR-headsetet kan det bli tal om en förhandsvisning redan i år, men troligtvis släpps produkten först nästa år.


Uppdatering (2020-10-25):

Uppgifter: Apple Glass kan jämföra produkter direkt framför ögonen

En av funktionerna i de omryktade smarta glasögonen som Apple ryktas lansera nästa eller nästnästa år kan bli möjligheten att jämföra två produkter som du håller framför dig, rapporterar Appleinsider, detta efter att Apple nyligen publicerat en patentansökan kallad Product Comparison Techniques.

Exempelvis skulle glasögonen kunna jämföra om ett storpack av en produkt verkligen är billigare per kilo än ett mindre paket.

Även andra jämförelsepunkter där informationen inte är direkt tillgänglig på butikshyllan eller på förpackningen skulle kunna jämföras direkt framför ögonen på användaren, som skillnaderna mellan Iphone 12 och Iphone 12 Pro, för att nämna ett exempel.


Uppdatering (2020-07-17):

Patent visar ögonstyrning med Apples ar-glasögon

Apple har tidigare sökt patent på en teknik för att spela in video zoomat för att fokusera på det du tittar på, via sensorer som läser av din blick i ar-glasögon.

Nu har en patentansökan från företaget dykt upp som går mycket längre än så i användningen av blicken för att styra ar-glasögonen, rapporterar 9 to 5 Mac.

Styr ar-glasögon med blicken

I det nya patentet går Apple igenom hur du genom att röra ögonen, blinka och stirra på en viss punkt kan styra glasögonen utan att behöva röra på händerna eller något annat.

Apple har en lång rad exempel på hur det kan fungera. Om du exempelvis stirrar på något en stund kan glasögonen visa en inzoomad bild av det du tittar på. Det kan också gå att zooma in på det du tittar på direkt genom ett röstkommando.

Enligt 9 to 5 Mac kan Apple ha ett första par ar-glasögon som har fokus på ar-spelupplevelser redo för lansering 2022, innan en modell för mer allmän förstärkt verklighet kommer året efter.


Uppdatering (2020-06-21):

Uppgifter: Jony Ive försenade Apple Glass efter designproblem

Medan Jony Ive fortfarande var designansvarig på Apple ska han ha varit emot flera av idéerna bakom Apples påstådda, smarta glasögon. Kanske skulle Apple Glass redan ha funnits på marknaden idag om det inte vore för flertalet problem med designen, som den tidigare Chief Design Officer Jony Ive såg det. Det hävdas i en rapport från Bloomberg.

Bland annat ska det ha pågått ett arbete för att ta fram ett ar/vr-headset med en separat hubb, något som Jony Ive vände sig emot. Ive ska istället ha föredragit en design med enbart teknik för förstärkt verklighet i ett enda par glasögon utan en separat hubb, bland annat eftersom att ar inte stänger ute användaren från omgivningen.

Till slut ska Apples vd Tim Cook ha ställt sig på Ives sida frågan, men en del av tekniken som togs fram kan komma till nytta i Apples Macar med arm-processorer, hävdar Bloomberg.


Uppdatering (2020-05-24):

Munster: Apple kommer "äga framtiden” för personliga datorer med Glasses

Apples monstruösa framgångar inom kategorin wearables – där Apple Watch och Airpods står för de största framgångarna – kommer hjälpa företaget i sin lansering av Apple Glasses. Det anser Gene Munster, analytiker på Loup Ventures, i en artikel som publicerades på företagets sajt under fredagen.

Framför allt det Apples försprång inom design av hemelektronikprodukter som kommer hjälpa Apple i lanseringen av Glasses. Ända sedan Earpods med Ipod har Apple förstått vikten av design som ett sätt att differentiera sig på marknaden – de vita lurarna blev snabbt en statussymbol, och en starkt lysande tecken på Apples totala framgångssaga under 00-talet, när de vita lurarna syntes på gatorna, på kaféer och på gym och i skolkorridorer.

Samma typ av designtänkande, som sedan också gjort Apple Watch och Airpods till gigantiska framgångar, kommer leda till succé även för Glasses, skriver Munster, och menar att detta kommer göra Apple redo att ”äga framtiden för personliga datorer”.

Hela artikeln kan läsas här.

Uppdatering (2020-05-21)

Uppgifter: Apple planerar att släppa Steve Jobs-modell av sina ar-glasögon

Steve Jobs svartvit

Enligt Apple-läckan Jon Prosser jobbar Apple just nu på en specialutgåva av sina kommande ar-glasögon, baserad på glasögonmodellen som Steve Jobs brukade bära, rapporterar Cult of Mac.

Specialutgåvan ska heta “Steve Jobs Heritage “Edition” och släppas i begränsad upplaga. Modellen kommer vara ett par rundade bågar i John Lennon-stil likt de Steve Jobs bar under senare delen av sitt liv.

Apple har tidigare även släppt en specialutgåva av Apple Watch i guld för 10 000 dollar.

Uppdatering (2020-05-19)

Uppgifter: Det här blir namnet på Apples smarta glasögon

Den välkände teknikläckaren Jon Prosser påstår att Apple kommer att lansera ett par smarta glasögon med namnet Apple Glass i slutet av 2021 eller början av 2022.

Båda linserna kommer att förses med inbyggda skärmar och det ska gå att använda sig av gester för att navigera i systemet. Enligt uppgift får vi dessutom se inbyggd LIDAR och stöd för trådlös laddning.

Tanken är att glasögonen ska parkopplas med en Iphone, så det blir en liknande lösning som tidigare gällde för Apple Watch.

Priset sägs hamna på 499 dollar och uppåt beroende på konfiguration. Vill du anpassa linserna efter dina synfel kostar det också extra, rapporterar Macrumors.

Om uppgifterna stämmer ser det alltså ut som om Apple har två olika AR-prylar på gång. Förutom de smarta glasögonen ryktas det ju sedan tidigare om ett headset som påminner om Google Cardboard. Denna produkt tros lanseras något senare, närmare bestämt 2022 eller 2023.


Uppdatering (2019-11-11)

Uppgifter: Apples headset är flera år bort

Nya uppgifter går emot tidigare rykten om att Apple kommer satsa stort på att lansera ett ar-headset redan under 2020.

Enligt The Information, via Macrumours, arbetar Apple istället för att släppa headsetet först under 2022, följt av en mer slimmad version av produkten under 2023.

De nya uppgifterna ska baseras på läckor från en intern presentation som Apple-chefer ledda av ar och vr-chefen Mike Rockwell höll för Apple-anställda på Apple Park i oktober.

Headsetet ska enligt uppgifterna använda sig av en högupplöst skärm och kameror som låter användaren läsa liten text och se riktiga personer stå framför eller bakom virtuella objekt genom att teknologin kan uppfatta ytor, kanter och dimensionerna i ett rum.

Det hela ska demonstrerats på plats med en virtuell kaffemaskin som placerats ut i ett riktigt kök och omgavs av riktiga människor som stod både framför och bakom den.

Enligt The Information ska Apples headset ha en slät design byggd av lätta material och tyg för att göra den så bekväm som möjligt. Den ska inte vara helt olik Facebooks Oculus Quest.

Förväntningen är att Apple kommer låta tredjepartsutvecklare ta del av tekniken under 2021, följt av lansering under 2022.


Uppdatering (2019-10-21):

Uppgifter: Fullt ar-fokus för Apple

Mark Gurman på Bloomberg har tagit en närmare titt på Apples AR-planer och hävdar att det nya headsetet kommer att erbjuda ”holografiska skärmar”, men exakt vad det innebär går han inte in på.

Däremot får vi veta att headsetet kommer att synkroniseras med Iphone, något som innebär att man får tillgång till textmeddelanden, mejl, kartor och spel som man har på sin mobiltelefon. Eventuellt blir det så småningom tal om en separat App Store för headsetet, men till en början sker troligtvis nerladdningen av appar via ”vanliga” App Store.


Uppdatering (2019-09-11):

IOS 13-fil pekar på att Apple bygger ett ar-headset

I samband med Apples Iphone-event under tisdagskvällen skickades en ny förhandsversion av IOS 13 ut till registrerade utvecklare och andra betatestare.

En närmare titt på koden avslöjar att ett headset för augmented reality (ar) tycks vara under utveckling, rapporterar Engadget. Bland annat finns referenser till ett nytt ramverk med namnet Starboard som av allt att döma har med ar-appar att göra.

Enligt den välkände ios-utvecklaren Steve Troughton-Smith sker renderingen på Iphone, vilket innebär att själva headsetet inte behöver vara särskilt kraftfullt.

Koden tycks även avslöja att det kan bli tal om någon form av handkontroll som tillbehör. Intressant nog sägs det även bli möjligt att köra ar-appar utan headsetet, åtminstone att döma av en readme-fil som finns inbakad i nämnda betaversion av IOS 13.


Tidigare (2019-05-24):

Hetaste ryktena om Apples ar-headset

Apple – och inte minst företagets vd Tim Cook – har talat sig varm om augmented reality ett bra tag nu. Men den kanske bästa enheten för att använda och dra nytta av förstärkt verklighet är inte en Iphone eller Ipad vi håller framför oss – utan ett par uppkopplade glasögon att sätta på näsan.

Det verkar i alla fall Apple tro. I flera år har det ryktats om att Apple gör någon form av headset eller glasögon, möjligen för virtuell verklighet men mer troligt för ar – förstärkt verklighet.

Ryktena om headsetet är fortfarande få till antalet och mestadels vaga i beskrivningarna, men om vi någonsin får se Apple-glasögonen kommer det röra sig om en helt ny produktkategori och en av företagets kanske mest spännande nya produkter på länge.

AR Kit på Ipad

Foto: AppleApple sysslar redan med augmented reality, men hittills bara i form av utvecklarverktyget AR Kit.

Ryktessvängen började redan 2014

En jobbannons år 2014 väckte intresset hos många för vad Apple har för vr- och ar-planer, två minst sagt heta tekniker under 10-talet. Jobbansökan togs snabbt bort när den väckte för mycket uppmärksamhet, men där framgick att Apple letade efter ingenjörer specialiserade på 3d-grafik, virtuell och förstärkt verklighet.

Sedan dess har Apple anställt flera välkända personer i vad det verkar liknande syften, inte minst Nick Thompson som tidigare jobbade som ingenjör för ljudhårdvara till Microsofts Hololens.

Vissa patent pekar dessutom mot att arbetet pågått ännu längre än så. Apple kan ha arbetat med förstärkt och virtuell verklighet i mer än tio år, men har ännu inte släppt något mer konkret än stöd för utveckling av vr-applikationer på Mac, samt AR Kit i IOS.


Blixtar och oroväckande rykten

År 2017 råkade en säkerhetsinspektör skicka ut ett hemligt mejl till ett hundratal Apple-anställda, långt många fler än vad det var tänkt. Uppgifterna var visserligen knapphändiga, men pekade mot att Apple testar en prototyp av någon slag som bärs på huvudet.

Innehållet var mer oroande, två av dem som testat prototypen klagade på värk i ögonen. Det är problem som lär lösas innan en lansering sker, men det är en intressant insikt som tydligt pekar mot att Apple testade huvudmonterade apparater redan 2017.


Vr- och ar-headset med 8k-upplösning

De kanske mest konkreta ryktena hittills dök upp under 2018, denna gång med uppgifter från Bloombergs Mark Gurman. Här talas om ett ”revolutionerande” headset som ska använda två 8k-skärmar för vardera öga.

Apples ar-headset - allt vi vet

Foto: Martin Hajek/IdropnewsEn äldre konceptbild av ett par smarta glasögon från Apple.

Apparaten ska kombineras med ytterligare en fristående enhet där själva processandet sker över en trådlös 60 gHz wigig-koppling. Dessutom ska den på något vis kombinera vr och ar i samma enhet, oklart hur.

En 8k-skärm för vardera öga låter både väldigt dyrt och möjligen överdrivet, men en sådan hög upplösning har sina fördelar. Högre upplösning ger en mer verklighetstrogen upplevelse, och kan dessutom minska risken för att känna sig illamående eller ”åksjuk”.


Apples ar-headset - allt vi vet

Foto: AppleEtt Apple-signerat patent som upptäcktes i februari 2019.

Ett nytt operativsystem

Efter Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS kommer: R OS.

”R” ska här stå för reality, och kan enligt uppgifter vara ett IOS-baserat operativsystem speciellt tänkt för Apples glasögon. Glasögonen kan även komma att få sin egen App Store för ar-applikationer och ar-spel.


Nya uppgifter under 2019

Efter en tids tystnad på ryktesfronten inleddes 2019 med ytterligare nya uppgifter om ”Apple Glasses”.

De här uppgifterna talar dock om något lite mer nedtonat. Inga 8k-skärmar, men däremot nya patent som visar en ”huvudmonterad skärm” som kan användas för att lägga en datorgenererad vy över användarens egna synfält.

Här kan information om platser och intressanta punkter visas för användaren, men även saker i betydligt mindre skala: som att hjälpa en användare tyda en instrumentbräda i en bil, översätta en text eller hitta och identifiera saker på en mycket mindre skala, exempelvis i ett hem.

Nya uppgifter från så sent som mars 2019, rapporterade av Ming-Chi Kuo, är ytterligare ett avsteg från tidigare uppgifter om ett monster-headset med 8k-skärmar. Här uppges istället att ar-glasögonen kommer lanseras som ett lätt Iphone-tillbehör snarare än en fristående produkt.Pris

Tidigare uppgifter talade om ett högt pris på runt 1 300 dollar, runt 13 000 kronor, men det är möjligt att Apple skiftat utvecklingen av glasögonen sedan dess till något nättare och enklare, och mer av ett Iphone-tillbehör för ar-applikationer snarare än ett dyrt, spelfokuserat 8k-headset.

13 000 kronor låter mycket för något som klassas som ett Iphone-tillbehör, även om flera tusenlappar nog är ett rimligt pris.

Apples andra Iphone-tillbehör som Airpods och Apple Watch kostar allt ifrån runt 1 800 kronor för hörlurarna, och från drygt 4 000 kronor för Apple Watch Series 4. Möjligen kan det ge en fingervisning om hur mycket Apple tror att man kan ta betalt för ett Iphone-tillbehör.