Det var nu många år sedan Apple släppte de senaste modellerna av Airport-basstationerna och Time Capsule. I flera år förtvinade de utan några uppdateringar, och i fjol kastade Apple in handduken och lade ner tillverkningen.

För Airport är detta inget större problem. Så länge de fungerar kan du använda dem i ditt nätverk. Apple har till och med släppt en säkerhetsuppdatering och kommer förmodligen täppa till även framtida allvarliga brister.

Men för Time Capsule är det värre. Time Capsule agerar nätverksdisk för Mac OS backupsystem Time Machine och är därför betydligt viktigare då den kan vara skillnaden mellan katastrof och nära ögat. Problemet med Time Capsule är att hårddisken inte går att byta om den går sönder, och det finns inget Skivverktyg för att försöka reparera den. Om några år kommer Apple dessutom inte erbjuda någon support eller reparationer på ens den senaste modellen (och den äldre modellen har redan klassats som förlegad). Därför är det en bra idé att börja kika på ett alternativ.

Lokal Time Machine-disk

Bara för att du slutar använda Time Capsule behöver du inte sluta med Time Machine för backuper. Apples är ett av de enklaste och mest användarvänliga systemen för säkerhetskopior. Men du får betydligt mer flexibilitet med en vanlig extern hårddisk ansluten direkt till Macen.

Det här fungerar bra även om du har fler än en Mac i nätverket. Du kan ansluta en stor hårddisk till den mest stationära Macen, till exempel en Imac, och dela den över nätverket för de andra Macarna.

En fördel med den här lösningen är att du kan formatera disken med varsin partition för varje Mac och samtidigt veta hur mycket du har att röra dig med för varje. En annan fördel att du enkelt kan uppgradera utrymmet efter behov – usb-hårddiskar har blivit riktigt billiga. När vi tittar på Prisjakt hittar vi till exempel flera modeller med 8 TB lagring för 2 000 kronor. Det räcker betydligt längre än Time Capsules maximala 3 TB.

Till sist kan du försöka rädda disken om något är galet. Du kan köra både Skivverktyg och tredjepartsprogram som Diskwarrior för att rätta till fel och slippa börja om från början.

Ett annat alternativ är nas-system, vilket är lite mer avancerat och dyrare än en vanlig extern hårddisk, men kan ge ökad trygghet genom till exempel redundans.