Då och då händer det att en utvecklare släpper en uppdatering av en IOS-app som uppenbarligen inte har testats ordentligt och saboterar för användarna. Det kan till exempel handla om att månader av data försvinner spårlöst.

Ett annat problem kan vara att du själv av misstag, eller någon närstående som vill ”skoja lite”, tar bort eller gör ändringar som inte går att göra ogjorda.

I situationer som dessa är det irriterande att IOS inte har något inbyggt sätt att återställa enskilda appar från backup. Din enda utväg är att återställa hela systemet från backup, vilket tar en massa tid och kanske inte är något alternativ om du inte har en lagom fräsch backup.

Som tur är finns det en lösning som gör det möjligt att ladda in appdata för enskilda appar. Det är tredjepartsprogrammet Imazing (ingår även i Setapp-abonnemang) som kan extrahera enstaka appar och återställa enbart dessa.

Kravet för att det här ska fungera är att du har en backup av IOS-prylen på datorn, gjord antingen med Itunes eller direkt i Imazing. Om du inte har det i dag kan du skapa ett framtida skyddsnät för appar genom att börja hålla dig med det från och med nu.

Så gör du

För att extrahera appdata för en app öppnar du Imazing, markerar enheten i listan till vänster och väljer Apps. Den laddar en stund och visar sedan en lista över alla dina installerade appar.

Ctrl/höger-klicka på den app du vill återställa, och välj Extract App. Du får du frågan om du vill extrahera från din senaste backup, eller göra en ny backup och extrahera från den. Eftersom du vill återställa appen till skicket den var i innan något gick snett väljer du från backupen.

Extrahera appdata

Programmet sparar appdata i ett eget format med ändelsen .imazingapp, som du sedan använder för att återställa.

För att återställa appen klickar du på Manage Apps i verktygsfältet längst ner, väntar tills programmet har laddat och väljer Device-fliken.

Leta upp appen, ctrl/höger-klicka och välj Restore App Data. Leta upp .imazingapp-filen du extraherade och gå vidare. Du blir ombedd att stänga av Hitta min Iphone och enheten kommer starta om när den är klar.

Förhoppningsvis har du nu fått tillbaka dina förlorade data.

Återställ appdata

Om det är en uppdatering som har förstört din app kan det hända att det inte fungerar att enbart återställa appdata. I så fall behöver du den gamla versionen av appen, vilket kräver att du har använt Itunes för att ladda ner och hantera appar för dina IOS-prylar. Sedan Itunes 12.7 går inte det, men du kan ladda ner och installera Itunes 12.6.3 om du vill fortsätta ha lokala backuper av själva apparna.

Har du en backup av appens .ipa-fil kan du återställa den gamla versionen genom att första extrahera appdata från en gammal backup med Imazing, ta bort appen från enheten och sedan installera om den från den gamla .ipa-filen med Itunes. Till sist återställer du appdatan med Imazing.

Det finns en viss möjlighet att fortfarande ladda ner äldre versioner av appar från App Store med hjälp av Itunes 12.6.3 och webbutvecklingsverktyget Charles. Det är ingen barnlek, men du hittar instruktioner här.