En av Apples styrkor jämfört med Android har länge varit att en stor majoritet av användarna installerar systemuppdateringar. Det hjälper så klart att uppdateringarna faktiskt går att installera, även på enheter som har några år på nacken.

Men faktum är att IOS 11 som släpptes i höstas har fått en trögare spridning än tidigare versioner. I februari 2017 hade cirka 80 procent av alla IOS-enheter uppdaterats till IOS 10, men när Apple uppdaterade sin statistik i början av veckan visade företaget att IOS 11 fortfarande i slutet av april bara har nått upp till 76 procent.

19 procent av alla Iphone, Ipad och Ipod Touch kör IOS 10, vilket lämnar 5 procent med IOS 9 och ännu äldre system.

Jämfört med Android är 76 fortfarande en enorm framgång. Googles senaste siffror, från 16 april, visar att 4,6 procent av alla Android-enheter kör Android Oreo 8.0 eller 8.1. 30,8 procent kör Nougat, 26 procent Marshmallow och 38,6 procent kör alltså Lollipop eller ännu äldre versioner.

Till skillnad från Mac OS där Apple ibland släpper säkerhetsuppdateringar för äldre systemversioner måste du hålla IOS uppdaterat med den allra senaste versionen för att få alla buggfixar.