Det pågår sedan flera månader tillbaka en hård patentstrid mellan Apple och den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm, som har anklagat Apple för att göra intrång i företagets patent och bland annat krävt att Iphone ska förbjudas i Kina. Apple har svarat med att stämma tillbaka, bland annat för påstådda patentintrång rörande Qualcomms processorer Snapdragon 800 och 820.

Läs mer! Nästa vändning i jättetvisten: Nu anklagar Apple Qualcomm för patentintrång istället

Under tiden pågår ett febrilt arbete hos Apple för att göra sig oberoende av Qualcomms chip. Istället letar företaget efter andra företag som kan leverera bland annat modem till Iphone, men till skillnad från vad tidigare uppgifter hävdat kommer Apple inte helt kunna släppa Qualcomm redan i år.

Fast Company skriver att Apple siktar på att låta Intel leverera 70 procent av alla modem till Iphone. Den siffran kan öka något om Intel lyckas lösa problem i sin produktion. På längre sikt lär Qualcomm helt slopas som underleverantör till Iphone och andra Apple-produkter.

Som vi tidigare skrivit ser det heller inte särskilt ljust ut för Qualcomm i patentstriden. Både Intel, Samsung och Google har ställt sig bakom Apple i patenttvisten, och den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission har tidigare anklagat Qualcomm för att ha en monopolställning. Kanske kan den ställningen minska något när Apple letar efter andra underleverantörer istället.

Missa inte! Bildspecial: Vi spanar in Iphone 8 Plus Product Red

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 6899 kr.

Bästa pris just nu: 6499 kr