Apple har gått på uppdateringsräd för hela sin Iwork-svit. Iwork fick en större uppdatering under mars med stöd för Apple Pencil på Ipad, och även Mac-versionerna av Iwork har fått lite uppmärksamhet. Numbers 5 har till exempel blivit lite smartare med mindre manuellt arbete vid importer – och självklart har även Keynote fått en översyn.

Liksom Numbers för Mac har Keynote för Mac begåvats med ett nytt versionsnummer. Keynote för Mac är nu i version 8 istället för 7, vilket antyder att vi borde hitta lite större uppdateringar under huven. Men vi får faktiskt leta en stund för att hitta några större förändringar här.

Läs också! Test av Numbers 5: Så bra är nya versionen av Excel-utmanaren från Apple

Ett Mac:igare alternativ

Apples presentationsprogram har gjort samma typ av resa som Pages. Det vill säga att det tidigare har varit ett ganska funktionsrikt program som sedan fråntagits mängder av verktyg, bara för att under 2015 få tillbaka en hel del av de saknade funktionerna. Idag är Keynote ett relativt stabilt, moget program. Det är enkelt att få till snygga presentationer och inte alltför bökigt att jobba med. För många kan det vara ett fullt dugligt alternativ till Powerpoint. Framför allt känns det ju betydligt ”Macigare.”

Keynote 8 för Mac
Keynote 8 på Mac. Anteckningar vi gjort med Apple Pencil i Keynote på Ipad hänger givetvis med även till Mac-versionen.

Sedan tidigare finns bra samarbetesfunktioner och möjligheter att kommentera i dokumentet. Apple-användare kommer också uppskatta att Keynote 8 för Mac närmat sig IOS-versionen ytterligare. Hela Iwork-sviten har mer liknande verktyg och handhavande på både Mac och IOS numera, och det är såklart en fördel att ha tillgång till samma dokument och i stort sett samma presentationsprogram på såväl Mac som Iphone eller Ipad.

Keynote får liksom Numbers nu också ett munkdiagram. Märkligt att det saknats tidigare. Den som har Mac OS High Sierra installerat kan numera även lagra filer på molntjänsten Box och samarbeta i realtid i Keynote-dokument, en nyhet i den åttonde version av programmet.

Läs också! Så använder du nya Iwork 4.0 på Ipad med Apple Pencil

Keynote 8 för Mac

Ett lättjobbat bildgalleri är den stora nyheten

Den enskilt största (men ändå inte jättestora) nyheten är ett nytt bildgalleri som gör Keynote lite lättare att använda som ett bildspel. Faktiskt mycket lättare om vi jämför med tidigare versioner av programmet. Vi kan dra bilder direkt till vårt dokument, välja övergångar, justera bildtexter för alla bilder eller bestämma dessa individuellt, samt stega manuellt mellan bilderna eller låta de rulla fram automatiskt, och dessutom bestämma hur länge varje bild ska visas. 

Keynote 8 för Mac
Nu är det enklare att hålla koll på exempelvis bildtexter i ett större bildspel.

Är vi för flitiga med den nya bildväljaren och lägger till alldeles för många, högupplösta bilder (eller video för den delen) finns nu Apples nya verktyg för att minska filstorlekar. Det nås via Arkiv > Minska filstorlek... och ger en hel del kontroller för att spara presentationen, eller en kopia av presentationen, i mindre format.

Keynote 8 för Mac

Vi kan också använda de nya, effektivare formaten heif respektive hevc för bilder och video, men vi skickar med en liten varning där. Ska du flytta presentationen till en äldre eller ännu inte uppdaterad Mac kan du stöta på problem. Bara Mac OS High Sierra har stöd för dessa format, och det vore synd att upptäcka det lite för sent.

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13989 kr.

Bästa pris just nu: 15495 kr