Till skillnad från den vanliga Apple Watch Series 3 med enbart gps kan alltså Cellular-modellen ha sin egen mobiluppkoppling, vilket ger nya möjligheter att använda klockan – och lämna mobilen hemma. Är du också nyfiken på att använda Apple Watch med 4g? Här besvarar vi (förhoppningsvis) alla dina funderingar på vad en mobiluppkoppling i Apple Watch egentligen innebär.

Läs också! Äntligen slipper vi plastkorten – här är allt du behöver veta om e-sim

Det här behöver du

  • En ny Apple Watch. Det finns inget sätt att koppla upp en gammal Apple Watch till mobilnätet. 4g-chipet är ny hårdvara som behövs för att klockan ska kunna ansluta mobilt. Den aktuella klockan heter alltså Series 3 Gps + Cellular, men även modellen utan mobiluppkoppling säljs precis som förut, till ett något lägre pris.
    Apple Watch Series 3 Gps + Cellular
    Foto: AppleEtt sätt att känna igen klockan med mobiluppkoppling är röd prick på den digitala kronan.
  • En Iphone 6 eller senare med IOS 11 installerat. Systemkraven är högre för 4g-modellen än för den med bara gps-uppkoppling. Tidigare räckte det med en Iphone 5S eller senare, men för en Apple Watch med mobiluppkoppling krävs alltså Iphone 6 eller senare.
     
  • Ett kompatibelt abonnemang. I Sverige är det i dagsläget bara mobiloperatören Tre som erbjuder ett abonnemang som fungerar med det e-sim som sitter i klockan. Notera också att även vår Iphone måste vara på samma abonnemang. Har Tre dålig täckning där du bor, eller om du har ett företagsabonnemang du inte kan byta bort får du alltså sitta lugnt i båten. Förmodligen kommer fler operatörer i framtiden erbjuda detta, men för närvarande finns alltså valmöjligheter vad gäller operatören om du vill ha 4g i Apple Watch.

Vad kostar det?

Med bara en operatör finns inte så mycket att välja på. Att lägga till mobildata till klockan kostar 99 kronor i månaden till ett befintligt Tre-abonnemang. (I USA där fler operatörer erbjuder tjänsten har priset hos de flesta operatörer landat på strax under 10 dollar, ungefär 85 svenska kronor).

Abonnemanget har ingen bindningstid, men kräver som sagt att du redan har en Iphone 6 eller senare med ett Tre-abonnemang. I skrivande stund erbjuder Tre de första sex månaderna kostnadsfritt. Inte alla abonnemang kan användas med Apple Watch-abonnemanget. Tjänsten kan också köpas direkt från Apple Store.

Klock-abonnemanget delar surfpott med det abonnemang du har till mobilen. I Apple Watch-appen på vår Iphone kan vi hålla reda på hur mycket data klockan har använt.

Läs också! Test: Apple Watch Series 3 GPS: Snabbare och bättre till träningspasset

Apple Watch Series 3 Gps + Cellular
Foto: AppleApple Music på armen.

Vad kan du göra med 4g-uppkopplingen?

Genom att låta klockan vara uppkopplad till mobilnätet kan du kan använda den nästan precis som vanligt, även om du har lämnat mobilen hemma. Det vill säga, du kan få notiser från dina appar, skicka meddelanden, ringa och ta emot telefonsamtal, använda Siri, navigera och även använda tredjepartsappar som behöver en internetanslutning. Nytt är att du kan strömma musik från Apple Music direkt till klockan om du har ett abonnemang där.